Přeskočit na hlavní obsah

Recept pro tento týden: Luxusní kosatcové mýdlo

Toto luxusní krémové mýdlo s kosatcem a jasmínem je nejen na první pohled k nakousnutí, ale také díky svému složení prospívá zejména suché a stárnoucí pokožce. Mýdlo mimo jiné obsahuje velmi kvalitní bio bambucké máslo a vzácné kobylí mléko, v němž se podle tradice koupala i Kleopatra a které se svým složením podobá mléku mateřskému a snese jej i podrážděná pokožka. Pro jemnost je přidána jasmínová voda, mandlové máslo a kyselina mléčná s protistárnoucími účinky. Mýdlo je parfémováno vzácnou přírodní vůní z kosatce absolue (nádherně jemná pudrová květinová vůně s máslovými podtóny).



Recept
(cca na 10 - 12 kousků á 100 g):


- 400 g olivového oleje
- 300 g bio kokosového oleje
- 380 g/ml destilované vody (10% z toho může být jasmínová voda)
- 140 g hydroxidu sodného (NAOH) při 5 % přetučnění
- 1 ml extraktu z grepového jádra (není zcela nutný)
- výživná složka: 5 g mandlové máslo, 20 g kosatcový prášek, 5 g kobylí mléko, 5 g kyselina mléčná
- vůně: 5 ml éterický olej kosatec
- posyp: sušené jasmínové květy






Postup:

Je třeba si rozdělit suroviny na olejovou fázi a vodní fázi. Oleje či spíše tuky rozpustíme (pozor: nezahřívat příliš, stačí teplota pro rozpuštění). Do olejového fáze můžeme přidat extrakt z grepového jádra. Poté si připravíme vodní fázi smícháním NAOH a destilované vody (pozor: NAOH sypeme do vody). Obě fáze smícháme za teploty cca 30 stupňů Celsia a mícháme (např. tyčovým mixérem), dokud se nevytvoří hustější mýdlová hmota (hustota cca krupičné kaše). Na závěr přidáme a pečlivě vmícháme všechny výživné složky a éterické oleje. Hmotu poté nalijeme do mýdlových forem a necháme cca 24 v teple tuhnout. Další den krájíme a optimálně 1 měsíc necháváme zrát na dřevěných roštech. Poté už se můžeme vlastnoručně vyrobeným mýdlem směle namydlit :-)



Poznámka:
Doporučujeme si před samotnou výrobou zprvu důkladně prostudovat tuto knihu či se alespoň seznámit s výrobou mýdel zde


Komentáře

  1. ahoj. Prešla som si skoro celý blog...úplne ma nadchol a tak som nakúpila oleje, hydroxid a vodu a urobila prvý pokus...a nedopadol dobre. A neviem, s kým by som mohla prediskutovať môj neúspech. Moje mydlo je drobivé, iba úplne v strede vidieť tuhé časti. Dala som si prísady do do soapcalc, vypočítala som množstvo hydroxidu....
    dala som 500 g olivového, 230 g kokosového, 270 palmového, 380 g vody a 140 g NaOH. a pridala som ešte 10 ml levanduľového esenciálneho oleja. Zmiešavala som pri rovnakej teplote asi 34 °C. Keďže nechcelo tuhnúť, dala som ho asi 2 hodiny do rúry asi na 70°C. A šľahala som ho metličkou na ponornom mixéri.
    Prosím, kde som urobila chybu? lakmus nemám....mydlo sa nebude dať používať, drolí sa.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Výroba mýdla... Aneb expresní návod na to, jak vyrobit domácí mýdlo bez zbytečných chemických pouček

Ten, kdo se rozhodn e sdělit veřejnosti "expresní návod" na výrobu mýdla, si na sebe ušije tak trochu bič... Proč? Předně proto, že zkušeným výrobcem mýdla se člověk nestane přes noc, ale mnohem spíše tak, že po několik měsíců čile experimentuje, zkouší, vaří, míchá a vůbec se všelijak zaobírá mýdly. Nutno dodat, že někdy dokonce i ve svých snech :-)  Přesto buďme projednou odvážní a takovýto, řekněmě rychlokvaškový, návod zveřejněmě. Myslím, že přesně něco podobného začátečníci potřebují - ujistit se, že to zkrátka zvládnou.. Také dobrý a zkušený učitel ihned na své žáky nevychrlí teorii relativity, ale začíná pěkně popořadě - třeba Newtonovými pohybovými zákony. A d ost již úvodu, začněme... 1. Co je to mýdlo? Předně je třeba si uvědomit, co to vlastně takové mýdlo je. Mýdlo je směs organických látek v pevné nebo kapalné podobě, působící jako anionický tenzid. Je to tedy tedy látka, hromadící se ve fázovém rozhraní a snižující povrchové napětí vodnýc...

Marius Fabre - více než stoletá tradice pravých marseilleských mýdel...

Marius Fabre je j edna z nejznámějších firem, která dodnes vyrábí pravé marseillské mýdlo. Kořeny této firmy sahají až do roku 1900, kdy muž jménem Marius Fabre založil v Salon de Provence svou firmu na výrobu mýdel. Dnes se stejnou vášní již čtvrtá generace této rodiny pokračuje v tradiční výrobě marseillského mýdla. Co je to však tzv. pravé marseillské mýd lo? Výrobní postup marseillského mýdla a jeho složení byly uzákoněny už v roce 16 8 8 a striktně se dodržují dodnes:   Marseillské mýdlo musí být ze 100 % přírodní, pouze z rostlinných olejů a nesmí obsahovat přidaná barviva, vůně, rozpouštědla či konzervanty. Musí obsahovat 72 % rostlinných olejů, což je také číslo, které je vyznačeno na každé mýdlové kostce.   Marseilleské mýdlo musí být šetrné k životnímu prostředí a 100% biologicky odbouratelné; zároveň nesmí obsahovat fosfáty nebo jiné syntetické látky a rovněž nesmí zatěžovat spodní vody a zatěžovat přírodní prostředí. Výrobní postup: mýdlo musí být ...

Praní v mýdle

Pokud chcete při praní v pračce použít mýdlo, máte 3 možnosti. Můžete kousky nebo nastrouhané mýdlo vložit přímo do bubnu, můžete ho předem rozpustit ve vodě nebo si vyrobit mýdlový sliz. Výsledky praní jsou srovnatelné. Vždy vkládejte všechny ingredience přímo do bubnu pračky, v nádobce na prášek se nemusí rozpustit. Nejjednodušší možností je použít již nastrouhané vločky. Ikdyž za vás strouhání někdo již provedl, ne vždy platí, že vločky jsou dražší, než celé mýdlo. Před koupí je proto potřeba propočítat, co se Vám vyplatí.   Pokud se rozhodnete mýdlo strouhat, jde to poměrně snadno. Můžete strouhat i nahrubo. Z tvrdších mýdel nevznikají hoblinky, ikdyž se je snažíte nastrouhat nahrubo, ale spíše prášek. Mýdlo dávkujte v množství   od 5 g podle znečištění prádla a tvrdosti vody.   Mýdlové kostky a vločky  vlevo: marseilleské palmové, uprostřed: marseilleské olivové, vpravo: kokosové z mýdlárny Š.IVA   Můžete přida...