Přeskočit na hlavní obsah

Velký seriál o přírodní kosmetice - 4. díl

Dnes opět pokračujeme v našem velkém seriálu o přírodní kosmetice a na zoubek se tentokrát podíváme emulgátorům. Jestliže vůbec nemáte tušení, o jaké látky se jedná, neklesejte na mysli, po dnešním díle budete znovu o něco moudřejší...


Začněme však pěkně popořádku. Co jsou to vlastně emulgátory? Odpověď není složitá. Emulgátory jsou látky, které umožňují tvorbu stejnorodé směsi dvou nebo více nemísitelných kapalných fází nebo které tuto směs udržují. Velmi praktickým příkladem může být voda a olej. Po jejich rozmíchání se ne po velmi krátké době voda a olej oddělí a olej bude "plavat" nad vodou. A právě toto je hlavním úkolem látek označovaných jako emulgátory, které mají za úkol udržet dvě složky pohromadě. Vzniká tak emulze, od toho také název pro celou skupinu látek - emulgátory. Mezi emulze patří zejména krémy, dále pak nejrůznější tělová mléka, holící emulze, odličovací či hydrofilní oleje, zkrátka vše, co obsahuje jak olej, tak také vodu. 

V dnešním konvenčním kosmetickém průmyslu si s emulgátory příliš hlavu nemálou. Na trhu existuje nemálo nejrůznějších látek, které dokáží olejovou a vodní fázi skvěle spojit. A tak často na prvních místech nejrůznějších krémů najdete vodu (Aqua) a dále například známou olejovou fázi/ složku - Parrafinum Liquidum. Je to směs tekutých ropných vysoce rafinovaných uhlovodíků (rafinace = čištění, při kterém se odstraňují nežádoucí nečistoty). Když si dáte takový krém či emulzi na obličej, pokožka sice krásně změkne a zhedvábní, jenomže cítíte, že krém se nevstřebal, že zůstal na povrchu, kde vytváří jakýsi pokožce cizí film. Regenerační účinek se tedy rychle vytrácí a jediné, co vám zůstane jsou ucpané póry... Dále se můžete setkat s kosmetickou vazelínou, tzv. Petroleatum, což je směs polotuhých uhlovodíků získaných z ropy. Jsou 2 typy: žlutá a bílá (to je bělená forma žluté). Vazelína má podobné účinky jako již zmíněný Paraffinum Liquidum.

Co však dokáže vodní a olejovou fázi spojit, jsou jedině emulgátory. Mezi ty nejznámější patří syntetické emulgátory ze skupiny:

PEG - derivátů, tj. sloučenin PolyEthylenGlykolu. PEG deriváty se v kosmetice používají velmi hojně a činí pokožku tzv. pronikavější (ovšem pronikavější také ke škodlivým látkám z prostředí). Jsou navíc v přírodě těžko rozložitelné a dodnes nejsou prokazatelné studie, co se s nimi v našem těle vlastně děje. Navíc se při jejich výrobě používají velmi jedovaté látky, které škodí životnímu prostředí. Poznáte je buď podle předpony PEG nebo koncovky -eth (příklad: PEG-100 Stearate, Ceteareth 33, nebo Steareth-21)

Polysorbáty - jsou o něco šetrnější, ale také patří do skupiny PEG - derivátů (někdy se označují názvem "Tween"). Často používaným polysorbátem je například polysorbát 80, který se vyrábí synteticky a jedná se o směs sorbitolu polymerizujícím s etylénoxidem a olejovými estery s průměrnou délkou polymerového řetězce 80-ti jednotek. O něco jemnější je pak polysorbát 20.

Borax - alias Tetraboritan sodný čili sůl kyseliny borité (konzervant a emulgátor). Dnes se v kosmetice již nepoužívá, ale stále je doporučován na některých stránkách k přípravě vlastních domácích pleťových krémů. Pozor - je vysoce toxický.

A nyní se přelaďme na přírodní vlnu a řekněme si něco o tom, jak se vyrábějí všechny možné přírodní emulze a krémy. Základem je opět voda, případně nejrůznější květové vody, a místo syntetických olejových fází jako je vazelína či Parrafinum Liquidum se používají nejrozmanitější rostlinné oleje či másla (často také v bio kvalitě) - např. mandlový olej (Prunus Amygdalus Dulcis Oil) nebo Butyrospermum Parkii Butter (bambucké máslo). Vodní a olejovou fázi opět dokáží spojit pouze emulgátory. Mezi ty přírodní, které jsou povoleny v certifikované přírodní kosmetice, patří:

Včelí vosk, lanolín, sojový lecitin - všechny tři jsou na dnešním trhu sice nejdostupnější, ale jejich emulzní schopnosti jsou jen velmi slabé. Často jsou doporučovány v receptech pro domácí výrobu kosmetiky.

Cetearyl Alcohol - přírodní rostlinný emulgátor, zahušovadlo a změkčovadlo. Jedná se o mastný alkohol přírodního původu. 

Behentrimonium Methosulfate - opět přírodní emulgátor, je získáván z geneticky nemodifikovaného brukev-řepkového oleje. 

Glycerol-stearát (Glyceryl Stearate) vyrábí se z přírodních surovin (kokosového oleje, palmového a palmojádrového oleje) a slouží jako konzistenční činidlo v emulzích. Velmi snadno se používá,  umožňuje realizaci krásných, hladkých a smetanových krémů. 

Stearamidopropyl dimethylamine - v přírodní kosmetice se používá jako náhrada silikonů, zejména pak v kondicionérech. Je přírodního původu z brukev-řepkového oleje.

Cetearyl Olivate, Sorbitan Olivate - obojí získáváno z olivového oleje.  Dohromady známy pod obchodním názvem Olivem 1000.  

Sodium Stearoyl Lactylate - vyrobený z rostlinné kyseliny stearové a kyseliny mléčné. 

Polyglyceryl-3 Methylglucose Distearatepřírodní emulgátor a zvláčňující prostředek.   

Polyglyceryl-4 oleate -  ester olejové kyseliny a polyglycerinu. Povolený také certifikátem EcoCert. 

 

Pokud máte po přečtení článku chuť vyrobit si svůj vlastní přírodní krém, není nic lehčího než objednat si pár základních surovin, nějaký ten emulgátor a tvořit :-) A jestliže máte své oblíbené recepty nebo chcete cokoliv sdělit, není nic lehčího, než napsat do komentáře pod tento článek...  


Komentáře

  1. Děkuji za článek, moc nám pomohl. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, mohla bych požádat o radu, kde lze výše uvedené emulgátory objednat?
    Moc hezký článek a mám chuť si vyrobit něco sama, ale nedaří se mi najít prodej přírodních emulgátorů.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Výroba mýdla... Aneb expresní návod na to, jak vyrobit domácí mýdlo bez zbytečných chemických pouček

Ten, kdo se rozhodn e sdělit veřejnosti "expresní návod" na výrobu mýdla, si na sebe ušije tak trochu bič... Proč? Předně proto, že zkušeným výrobcem mýdla se člověk nestane přes noc, ale mnohem spíše tak, že po několik měsíců čile experimentuje, zkouší, vaří, míchá a vůbec se všelijak zaobírá mýdly. Nutno dodat, že někdy dokonce i ve svých snech :-)  Přesto buďme projednou odvážní a takovýto, řekněmě rychlokvaškový, návod zveřejněmě. Myslím, že přesně něco podobného začátečníci potřebují - ujistit se, že to zkrátka zvládnou.. Také dobrý a zkušený učitel ihned na své žáky nevychrlí teorii relativity, ale začíná pěkně popořadě - třeba Newtonovými pohybovými zákony. A d ost již úvodu, začněme... 1. Co je to mýdlo? Předně je třeba si uvědomit, co to vlastně takové mýdlo je. Mýdlo je směs organických látek v pevné nebo kapalné podobě, působící jako anionický tenzid. Je to tedy tedy látka, hromadící se ve fázovém rozhraní a snižující povrchové napětí vodnýc

Recept pro tento týden - šumivé bomby do koupele

Koupelové bomby (šumivé tvarované soli do koupele) už u nás téměř "zdomácněly". Proč? Zajistí totiž příjemný a relaxační požitek během koupele. Stačí je vhodit do vody a pozorovat, jak se v podobě mírného perlení pomalu rozpouštějí, čímž se do vody uvolňují oleje, které něžně pohladí vaši pokožku a zároveň jí dodají dostatečné množství výživy a hydratace... Recept: 125 gramů jedlé sody potravinářské 60  gramů kyseliny citronové 60  gramů kukuřičného škrobu (příp. kukuřičné mouky) 2 ½ polévkové lžíce mandlového oleje , alternativou může být téměř jakýkoliv jiný olej , nejlépe za studena lisovaný či rovnou v bio kvalitě 1 polévková lžíce vody (nejlépe destilovaná, nebo vodu převaříme) esenciální olej/e dle vkusu (celkové množství 20 - 25 kapek) přírodní kosmetické barvivo dle vlastního uvážení sprej s lihem (slouží jako desinfekce k postříkání forem) forma (nejlépe silikonová) Postup: Jedlou sodu, kyselinu citronovou a kukuřičný škrob/m

Marius Fabre - více než stoletá tradice pravých marseilleských mýdel...

Marius Fabre je j edna z nejznámějších firem, která dodnes vyrábí pravé marseillské mýdlo. Kořeny této firmy sahají až do roku 1900, kdy muž jménem Marius Fabre založil v Salon de Provence svou firmu na výrobu mýdel. Dnes se stejnou vášní již čtvrtá generace této rodiny pokračuje v tradiční výrobě marseillského mýdla. Co je to však tzv. pravé marseillské mýd lo? Výrobní postup marseillského mýdla a jeho složení byly uzákoněny už v roce 16 8 8 a striktně se dodržují dodnes:   Marseillské mýdlo musí být ze 100 % přírodní, pouze z rostlinných olejů a nesmí obsahovat přidaná barviva, vůně, rozpouštědla či konzervanty. Musí obsahovat 72 % rostlinných olejů, což je také číslo, které je vyznačeno na každé mýdlové kostce.   Marseilleské mýdlo musí být šetrné k životnímu prostředí a 100% biologicky odbouratelné; zároveň nesmí obsahovat fosfáty nebo jiné syntetické látky a rovněž nesmí zatěžovat spodní vody a zatěžovat přírodní prostředí. Výrobní postup: mýdlo musí být vařeno v