Malinovo-vanilkové mýdlo je určené zejména pro všechny "mýdlové fajnšmekry", ale také pro
všechny ty, kteří si chtějí dopřát pravé a nefalšované gurmánské hody i
při koupání či sprše. Mýdlo díky účinkům bambuckého másla pokožku
skvěle hydratuje a zanechává ji hebkou a vláčnou. Díky přidanému
mandlovému a makovému oleji je pak pokožka také dokonale regenerována a
zklidněna. Mýdlo je parfémováno přírodním éterickým olejem z vanilky a
přírodním extraktem z malin, má tak výrazné povznášející a
antidepresivní účinky. Probouzí také smyslnost či kreativitu a
zlepšuje náladu.
Recept
(cca na 10 - 12 kousků á 100 g):
- 400 g olivového oleje
- 400 g olivového oleje
- 310 g kokosového oleje
- 210 g palmového oleje
- 50 g ricinového oleje
- 30 g bambuckého másla
- 380 g/ml destilované vody
- 138 g hydroxidu sodného (NAOH) při 10 % přetučnění
- 2 ml extraktu z grepového jádra (není zcela nutný)
- výživná složka: 5 ml panenský makový olej, 5 ml mandlový olej
- barvivo: červená paprika (cca 1 polévková lžíce)
- vůně: éterický olej vanilka, bio přírodní malinový extrakt
Postup:
Je
třeba si rozdělit suroviny na olejovou fázi a vodní fázi. Oleje či
spíše tuky rozpustíme (pozor: nezahřívat příliš, stačí teplota pro
rozpuštění). Do olejového fáze můžeme přidat extrakt z grepového jádra.
Poté si připravíme vodní fázi smícháním NAOH a destilované vody
(pozor: NAOH sypeme do vody). Obě fáze smícháme za teploty cca 30
stupňů Celsia a mícháme (např. tyčovým mixérem), dokud se nevytvoří
hustější mýdlová hmota (hustota cca krupičné kaše). Na závěr přidáme a
pečlivě vmícháme všechny výživné složky a éterické oleje. Hmotu poté
nalijeme do mýdlových forem a necháme cca 24 v teple tuhnout. Další
den krájíme a optimálně 1 měsíc necháváme zrát na dřevěných roštech.
Poté už se můžeme vlastnoručně vyrobeným mýdlem směle namydlit :-)
Poznámka:
Jůůů, krásné :-)
OdpovědětVymazatmýdlo je nádherné! Pozradíte prosím, jak se Vám podařilo udělat dvoubarevný mýdlo?
OdpovědětVymazat