Přeskočit na hlavní obsah

Recept pro tento týden: Jemné přírodní olivové mýdlo

100% rostlinné přírodní mýdlo vyrobené z kokosového, olivového a palmového oleje a s olivovým olejem lisovaným za studena. Mýdlo je bez parfemace, proto je vhodné zejména pro citlivou a ekzematickou pokožku, pro děti, ale také pro všechny ty, kteří si na vůni příliš nepotrpí. Lze jej také použít místo různých čisticích gelů na pleť nebo pro praní prádla a to jak v ruce, tak i v pračce. Mýdlo neobsahuje žádné syntetické konzervační látky, parfémy, ztužovače ani živočišné tuky. 



Recept:

(cca na 10 - 12 kousků á 100 g):
  • 300 g kokosového oleje
  • 500 g olivového oleje
  • 200 g palmového oleje
  • 380 g/ml destilované vody
  • 143 g hydroxidu sodného (NAOH) při 5 % přetučnění
  • 1 ml extraktu z grepového jádra (není zcela nutný) 
  • výživná složka: 10 ml extra panenský olivový olej (nejlépe bio) 



Postup:
Je třeba si rozdělit suroviny na olejovou fázi a vodní fázi. Oleje či spíše tuky rozpustíme (pozor: nezahřívat příliš, stačí teplota pro rozpuštění). Do olejového fáze můžeme přidat extrakt z grepového jádra. Poté si připravíme vodní fázi smícháním NAOH a destilované vody (pozor: NAOH sypeme do vody). Obě fáze smícháme za teploty cca 30 stupňů Celsia a mícháme (např. tyčovým mixérem), dokud se nevytvoří hustější mýdlová hmota (hustota cca krupičné kaše). Na závěr poté přidáme a pečlivě vmícháme výživnou složku - panenský olivový olej. Hmotu poté nalijeme do mýdlových forem a necháme cca 24 v teple tuhnout. Další den krájíme a optimálně 1 měsíc necháváme zrát na dřevěných roštech. Poté už se můžeme vlastnoručně vyrobeným mýdlem směle namydlit :-)

Poznámka:
Doporučujeme si před samotnou výrobou zprvu důkladně prostudovat tuto knihu či se alespoň seznámit s výrobou mýdel zde

Komentáře

  1. Dobrý den, dělala jsem své první mýdlo podle tohoto receptu a hned jsem i měřila ph., které bylo 9 (testováno vámi dodanými lakmusovými proužky). V knize Přírodní mýdla se uvádí, že ph pro pokožku je přijatelné mezi 5,5-8. Znamená to tedy, že mýdlo mohu používat, když ph bude právě těch 8? Dále bych se ráda zeptala, mám v mýdle takové světlejší proužky, trochu se bojím aby to nebyl nerozmíchaný louh, ale míchala jsem do zhoustnutí /zhoustla velmi brzy/ a pak jsem přidala panenský olivový olej, který už jsem rozmíchala ledabyle. Může to být právě ten olej nebo spíš ten louh?Kdybych zkoušela ph toho světlejšího proužku v mýdle a byl to louh, jaké by to bylo ph? Děkuji

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Výroba mýdla... Aneb expresní návod na to, jak vyrobit domácí mýdlo bez zbytečných chemických pouček

Ten, kdo se rozhodn e sdělit veřejnosti "expresní návod" na výrobu mýdla, si na sebe ušije tak trochu bič... Proč? Předně proto, že zkušeným výrobcem mýdla se člověk nestane přes noc, ale mnohem spíše tak, že po několik měsíců čile experimentuje, zkouší, vaří, míchá a vůbec se všelijak zaobírá mýdly. Nutno dodat, že někdy dokonce i ve svých snech :-)  Přesto buďme projednou odvážní a takovýto, řekněmě rychlokvaškový, návod zveřejněmě. Myslím, že přesně něco podobného začátečníci potřebují - ujistit se, že to zkrátka zvládnou.. Také dobrý a zkušený učitel ihned na své žáky nevychrlí teorii relativity, ale začíná pěkně popořadě - třeba Newtonovými pohybovými zákony. A d ost již úvodu, začněme... 1. Co je to mýdlo? Předně je třeba si uvědomit, co to vlastně takové mýdlo je. Mýdlo je směs organických látek v pevné nebo kapalné podobě, působící jako anionický tenzid. Je to tedy tedy látka, hromadící se ve fázovém rozhraní a snižující povrchové napětí vodnýc...

Marius Fabre - více než stoletá tradice pravých marseilleských mýdel...

Marius Fabre je j edna z nejznámějších firem, která dodnes vyrábí pravé marseillské mýdlo. Kořeny této firmy sahají až do roku 1900, kdy muž jménem Marius Fabre založil v Salon de Provence svou firmu na výrobu mýdel. Dnes se stejnou vášní již čtvrtá generace této rodiny pokračuje v tradiční výrobě marseillského mýdla. Co je to však tzv. pravé marseillské mýd lo? Výrobní postup marseillského mýdla a jeho složení byly uzákoněny už v roce 16 8 8 a striktně se dodržují dodnes:   Marseillské mýdlo musí být ze 100 % přírodní, pouze z rostlinných olejů a nesmí obsahovat přidaná barviva, vůně, rozpouštědla či konzervanty. Musí obsahovat 72 % rostlinných olejů, což je také číslo, které je vyznačeno na každé mýdlové kostce.   Marseilleské mýdlo musí být šetrné k životnímu prostředí a 100% biologicky odbouratelné; zároveň nesmí obsahovat fosfáty nebo jiné syntetické látky a rovněž nesmí zatěžovat spodní vody a zatěžovat přírodní prostředí. Výrobní postup: mýdlo musí být ...

Praní v mýdle

Pokud chcete při praní v pračce použít mýdlo, máte 3 možnosti. Můžete kousky nebo nastrouhané mýdlo vložit přímo do bubnu, můžete ho předem rozpustit ve vodě nebo si vyrobit mýdlový sliz. Výsledky praní jsou srovnatelné. Vždy vkládejte všechny ingredience přímo do bubnu pračky, v nádobce na prášek se nemusí rozpustit. Nejjednodušší možností je použít již nastrouhané vločky. Ikdyž za vás strouhání někdo již provedl, ne vždy platí, že vločky jsou dražší, než celé mýdlo. Před koupí je proto potřeba propočítat, co se Vám vyplatí.   Pokud se rozhodnete mýdlo strouhat, jde to poměrně snadno. Můžete strouhat i nahrubo. Z tvrdších mýdel nevznikají hoblinky, ikdyž se je snažíte nastrouhat nahrubo, ale spíše prášek. Mýdlo dávkujte v množství   od 5 g podle znečištění prádla a tvrdosti vody.   Mýdlové kostky a vločky  vlevo: marseilleské palmové, uprostřed: marseilleské olivové, vpravo: kokosové z mýdlárny Š.IVA   Můžete přida...