100% rostlinné přírodní mýdlo vyrobené z kokosového, olivového a palmového
oleje a s olivovým olejem lisovaným za studena. Mýdlo je bez
parfemace, proto je vhodné zejména pro citlivou a ekzematickou pokožku,
pro děti, ale také pro všechny ty, kteří si na vůni příliš nepotrpí.
Lze jej také použít místo různých čisticích gelů na pleť nebo pro
praní prádla a to jak v ruce, tak i v pračce. Mýdlo
neobsahuje žádné syntetické konzervační látky, parfémy, ztužovače ani
živočišné tuky.
Recept:
(cca na 10 - 12 kousků á 100 g):
(cca na 10 - 12 kousků á 100 g):
- 300 g kokosového oleje
- 500 g olivového oleje
- 200 g palmového oleje
- 380 g/ml destilované vody
- 143 g hydroxidu sodného (NAOH) při 5 % přetučnění
- 1 ml extraktu z grepového jádra (není zcela nutný)
- výživná složka: 10 ml extra panenský olivový olej (nejlépe bio)
Postup:
Je
třeba si rozdělit suroviny na olejovou fázi a vodní fázi. Oleje či
spíše tuky rozpustíme (pozor: nezahřívat příliš, stačí teplota pro
rozpuštění). Do olejového fáze můžeme přidat extrakt z grepového jádra.
Poté si připravíme vodní fázi smícháním NAOH a destilované vody
(pozor: NAOH sypeme do vody). Obě fáze smícháme za teploty cca 30
stupňů Celsia a mícháme (např. tyčovým mixérem), dokud se nevytvoří
hustější mýdlová hmota (hustota cca krupičné kaše). Na závěr poté přidáme a pečlivě vmícháme výživnou složku - panenský olivový olej. Hmotu
poté nalijeme do mýdlových forem a necháme cca 24 v teple tuhnout.
Další den krájíme a optimálně 1 měsíc necháváme zrát na dřevěných
roštech. Poté už se můžeme vlastnoručně vyrobeným mýdlem směle
namydlit :-)
Poznámka:
Doporučujeme si před samotnou výrobou zprvu důkladně prostudovat tuto knihu či se alespoň seznámit s výrobou mýdel zde.
Dobrý den, dělala jsem své první mýdlo podle tohoto receptu a hned jsem i měřila ph., které bylo 9 (testováno vámi dodanými lakmusovými proužky). V knize Přírodní mýdla se uvádí, že ph pro pokožku je přijatelné mezi 5,5-8. Znamená to tedy, že mýdlo mohu používat, když ph bude právě těch 8? Dále bych se ráda zeptala, mám v mýdle takové světlejší proužky, trochu se bojím aby to nebyl nerozmíchaný louh, ale míchala jsem do zhoustnutí /zhoustla velmi brzy/ a pak jsem přidala panenský olivový olej, který už jsem rozmíchala ledabyle. Může to být právě ten olej nebo spíš ten louh?Kdybych zkoušela ph toho světlejšího proužku v mýdle a byl to louh, jaké by to bylo ph? Děkuji
OdpovědětVymazat