Mýdlo z kozího mléka je už doslova mezi přírodními ručně vyráběnými mýdly klasikou. Kozí mléko totiž naprosto perfektně zklidňuje a hydratuje suchou pokožku, pomáhá atopikům, lidem s lupénkou či citlivou alergickou pokožkou. Mýdlo z kozího mléka sice není na výrobu vůbec složité, ale vyžaduje svůj specifický postup...
Recept:
(cca na 10 - 12 kousků á 100 g):
- 400 g olivového oleje
- 290 g kokosového oleje
- 210 g palmového oleje
- 50 g ricinového oleje
- 50 g mandlového oleje
- 323 g/ml destilované vody
- 136 g hydroxidu sodného (NAOH) při 10 % přetučnění
- 1 ml extraktu z grepového jádra (není zcela nutný)
- výživná složka: kozí mléko (nejlépe čerstvě nadojené) - 57 ml (tj. 15%) Postup:Je třeba si rozdělit suroviny na olejovou fázi a vodní fázi. Oleje či spíše tuky rozpustíme (pozor: nezahřívat příliš, stačí teplota pro rozpuštění). Do olejového fáze můžeme přidat extrakt z grepového jádra. Poté si připravíme vodní fázi smícháním NAOH a destilované vody (pozor: NAOH sypeme do vody). Destilované vody tentokrát není celých 380 ml jako tradičně, ale pouhých 323 ml. Po vychladnutí vodní fáze a zahřátého kozího mléka (57 ml) na cca 30 stupňů Celsia totiž ještě vodní fázi (smíchaný NAOH s destilovanou vodou) nalijeme do kozího mléka a zamícháme. Teprve poté obě fáze (vodní s kozím mlékem a olejovou) smícháme za teploty cca 30 stupňů Celsia a mícháme (např. tyčovým mixérem), dokud se nevytvoří hustější mýdlová hmota (hustota cca krupičné kaše). Hmotu poté nalijeme do mýdlových forem a necháme cca 24 v teple tuhnout. Další den krájíme a optimálně 1 měsíc necháváme zrát na dřevěných roštech. Poté už se můžeme vlastnoručně vyrobeným mýdlem směle namydlit :-)Poznámka:
Komentáře
Okomentovat