Pravé
české mýdlo z větší části z českých olejů. Je stejně kvalitní jako
klasické olivové (ne-li ještě kvalitnější) a navíc vás může hřát pocit, že vyrábíte z domácích
surovin - tedy levně a ekologicky :-)
Recept
- 330 g slunečnicového oleje
- 320 g kokosového oleje
- 380 g/ml destilované vody
- 139 g hydroxidu sodného (NAOH) při 5 % přetučnění
- 1 ml extraktu z grepového jádra (není zcela nutný)
Postup:
Je
třeba si rozdělit suroviny na olejovou fázi a vodní fázi. Oleje či
spíše tuky rozpustíme (pozor: nezahřívat příliš, stačí teplota pro
rozpuštění). Do olejového fáze můžeme přidat extrakt z grepového
jádra. Poté si připravíme vodní fázi smícháním NAOH a destilované
vody (pozor: NAOH sypeme do vody). Obě fáze smícháme za teploty cca
30 stupňů Celsia a mícháme (např. tyčovým mixérem), dokud se
nevytvoří hustější mýdlová hmota (hustota cca krupičné kaše). Hmotu
poté nalijeme do mýdlových forem a necháme cca 24 v teple tuhnout.
Další den krájíme a optimálně 1 měsíc necháváme zrát na dřevěných
roštech. Poté už se můžeme vlastnoručně vyrobeným mýdlem směle
namydlit :-)
Poznámka:
Doporučujeme si před samotnou výrobou zprvu důkladně prostudovat tuto knihu či se alespoň seznámit s výrobou mýdel zde.
super..konečně něco od nás :).. a vůně žádná? nebo máte typ jak mýdlo ovonět?
OdpovědětVymazat"České" mýdlo jsem dělala, ale nepoužila jsem kokosový tuk. Udělala jsem si recept z slunecnicoveho, teplického a sádla. Mýdlo bylo krásně tvrde a pouze z českých surovin. Jen málo penilo (absence kokosoveho).
OdpovědětVymazat"České" mýdlo jsem dělala, ale nepoužila jsem kokosový tuk. Udělala jsem si recept z slunecnicoveho, teplického a sádla. Mýdlo bylo krásně tvrde a pouze z českých surovin. Jen málo penilo (absence kokosoveho).
OdpovědětVymazatmýdlo jsem zatím nedělala, zajímaly by mě varianty s použitím sádla místo větší části olejů (např. sádlo 70%, slunečnicový olej lisovaný zastudena 15%, bambucké máslo 15%), bylinkového odvaru (macerátu) místo části vody, vynechání extraktu z grepového jádra, přidání suchých rostlinných částeček aj., děkuji
OdpovědětVymazat