Přeskočit na hlavní obsah

Strašák jménem palmový olej a jeho certifikace


V poslední době se z palmového oleje stal doslova strašák. Jeho jméno se skloňuje téměř na každém rohu.  Věříme, že nemá smysl soustředit veškerou pozornost na jednu určitou surovinu a nevnímat širší souvislosti, protože pak se problém přesune pouze jinam. Ale nechat palmový olej být palmovým olejem není také úplně "to pravé ořechové" :-)

Předně malinko teorie pro ty, kdo vůbec netuší, v čem by měl být v souvislosti s palmovým olejem háček:


Palmové plantáže se dnes budují na plochách vzniklých odlesňováním tropických pralesů, čímž dochází k narušování ekosystémů a k drastickému omezování životního prostoru živočichů (zejména orangutanů, slonů, tygrů, nosorožců). Někteří z nich jsou kriticky ohrožení. Ohroženi jsou však i někteří lidé, kteří díky masivnímu vykupování původně komunitních ploch ztrácejí zdroj své původní obživy a stávají se "moderními otroky" globálního kapitalismu.


Co dělat?

Co tedy dělat? Přestat jíst palmový olej úplně a podívat se po alternativách? Když budeme nad tímto dilematem přemýšlet delší dobu a začneme shánět další informace, narazíme na to, že palmový olej sám o sobě je velice ekologický. Narozdíl od ostatních olejů má Palma olejná (Elaei guineensis) výnos v průměru 3,7 tuny oleje na hekter osázené plochy. To je téměř de­setkrát více než v případě sóji, sedmkrát více než u slunečnice a pětkrát více než u řepky. Vyprodukování určitého množství oleje tedy zabere několikanásobně méně zemědělské plo­chy. Neřkuli o tom, že Palma olejná je schopná plodit až po dobu 25 let a spotřeba pesticidů, hnojiv a paliv je zhruba třetinová než u pěstování jiných olejnin. Navíc palmový olej nelze tak snadno nahradit také z toho důvodu, že je tuhým tukem, který má své opodstatněné využití v potravinářství. Pokusy nahradit jej ztužováním tekutých tuků (tzv. hydrogenace) ztroskotaly na tom, že se později začalo diskutovat o nežádoucích účincích transmastných kyselin, které se při výrobě uvolňují. Samozřejmě lze palmový olej nahradit také máslem, ale poté si musíme uvědomit, že pro krmení zvířat (z nichž mléko a následně máslo pochází) rovněž ničíme podstatnou, vlastně mnohem větší, část původních pralesů.

Řešení - udržitelný palmový olej 


Jako jedno z řešení se nabízí certifikace palmového oleje. Už od roku 2004 existuje systém, který má za úkol certifikovat udržitelně získávaný palmový tuk – RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil). Sice organizace Greenpeace zpochybnila tento systém certifikace a označila jej za neprůhledný, ale v současné době je zkrátka jediný, který existuje, a nezbývá než čekat, co se bude v souvislosti s palmovým olejem dít dále. Naštěstí se nyní již delší dobu mluví o tom, že by na základě pravidel RSPO měl vzniknout nový systém, který kontrolu posune ještě dál. Výsledkem je POIG (The Palm Oil Innovation Group) – skupina, mezi jejíž iniciátory patří neziskové organizace jako Greenpeace a World Wildlife Fund. Stanovy POIG se v současné době již formulují. 


Jsme rádi, že už i u nás na Mýdlotéce můžete zakoupit certifikovaný palmový olej, který splňuje certifikace trvale udržitelného rozvoje a ochrany životního prostředí RSPO. Tento palmový olej je tedy z plantáží, které byly znovuobnovené a nebyly kvůli nim káceny nové lesy. Je dostupný v litrovém a desetilitrovém balení. 

Komentáře

  1. Dobrý den,ráda bych Vám pogratulovala k prodeji pouze certifikovaného palmového oleje..ale je to podobné svinstvo jako PO bez certifikace.Nevznikl mnohdy na místě po vykácení deštných lesů..ale má stejný škodlivý účinek na půdu a prostředí,jako ten bez certifikace.To,že vznikla certifikace je sice pěkné..ale lidé v Indonésii, kteří žijí mezi palmami to nevnímají.Sumatra např.je z třičtvrtiny zahlcena palmami..a to certifikovanými z velké části..a nepoznáte to!!je to hrůza..Národní parky obklíčené několikahodinovým neprostupným lesem palem!!A mimochodem jsem na vlastní oči tam,viděla ničení pralesa pro výsadbu..a to by to už v téhle době mělo být na Sumatře zakázáno..ale není místo pro tolik certifikovaného oleje..musí se udělat nové!takže prosím..nebalamuťte spotřebitele a chyťte se něčeho co nezabíjí tak jako Palma olejná!děkujeme

    OdpovědětVymazat
  2. Jediná cesta je udržovat neustále aktuální informace o firmách a produktech a nekupovat tyto výrobky!! je velmi povzbuzující sledovat, kolik lidí toto již praktikuje a další se přidávají ...díky všem, kdož nejsou lhostejnými ovcemi a prodejní!!

    OdpovědětVymazat
  3. Doporučuji Vám tyto odkazy, pokud chcete o palmovém oleji skutečně vědět to podstatné, neboť neustále omílané tvrzení o superproduktivitě palmy olejné je účelové a lživé, viz zde: http://stoppalmovemuoleji.cz/docs/pet_nejcastejsich_omylu.pdf
    Navíc, co se týče certifikace, je pravda, že RSPO má potenciál fungovat dobře, jenže v současnosti nefunguje, viz poslední informace od Dr. Stanislava Lhoty - předního odborníka na problematiku palmového oleje: "Důležitá je i tzv. certifikace palmového oleje – tedy doklad o tom, že nepochází z nelegálních podmínek. Ta dnes ale funguje velmi neuspokojivě, často jde víc o propagandu než o opravdovou změnu. Prozatím chybí záruka, že je certifikovaný palmový olej opravdu produkovaný zodpovědně a udržitelně. Buď tedy palmový olej nahradíme jinými druhy olejů, které méně poškozují životní prostředí, anebo budeme striktně vyžadovat, aby certifikace nebyla jenom na papíře.“

    OdpovědětVymazat
  4. Správné komentáře.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Výroba mýdla... Aneb expresní návod na to, jak vyrobit domácí mýdlo bez zbytečných chemických pouček

Ten, kdo se rozhodn e sdělit veřejnosti "expresní návod" na výrobu mýdla, si na sebe ušije tak trochu bič... Proč? Předně proto, že zkušeným výrobcem mýdla se člověk nestane přes noc, ale mnohem spíše tak, že po několik měsíců čile experimentuje, zkouší, vaří, míchá a vůbec se všelijak zaobírá mýdly. Nutno dodat, že někdy dokonce i ve svých snech :-)  Přesto buďme projednou odvážní a takovýto, řekněmě rychlokvaškový, návod zveřejněmě. Myslím, že přesně něco podobného začátečníci potřebují - ujistit se, že to zkrátka zvládnou.. Také dobrý a zkušený učitel ihned na své žáky nevychrlí teorii relativity, ale začíná pěkně popořadě - třeba Newtonovými pohybovými zákony. A d ost již úvodu, začněme... 1. Co je to mýdlo? Předně je třeba si uvědomit, co to vlastně takové mýdlo je. Mýdlo je směs organických látek v pevné nebo kapalné podobě, působící jako anionický tenzid. Je to tedy tedy látka, hromadící se ve fázovém rozhraní a snižující povrchové napětí vodnýc

Recept pro tento týden - šumivé bomby do koupele

Koupelové bomby (šumivé tvarované soli do koupele) už u nás téměř "zdomácněly". Proč? Zajistí totiž příjemný a relaxační požitek během koupele. Stačí je vhodit do vody a pozorovat, jak se v podobě mírného perlení pomalu rozpouštějí, čímž se do vody uvolňují oleje, které něžně pohladí vaši pokožku a zároveň jí dodají dostatečné množství výživy a hydratace... Recept: 125 gramů jedlé sody potravinářské 60  gramů kyseliny citronové 60  gramů kukuřičného škrobu (příp. kukuřičné mouky) 2 ½ polévkové lžíce mandlového oleje , alternativou může být téměř jakýkoliv jiný olej , nejlépe za studena lisovaný či rovnou v bio kvalitě 1 polévková lžíce vody (nejlépe destilovaná, nebo vodu převaříme) esenciální olej/e dle vkusu (celkové množství 20 - 25 kapek) přírodní kosmetické barvivo dle vlastního uvážení sprej s lihem (slouží jako desinfekce k postříkání forem) forma (nejlépe silikonová) Postup: Jedlou sodu, kyselinu citronovou a kukuřičný škrob/m

Marius Fabre - více než stoletá tradice pravých marseilleských mýdel...

Marius Fabre je j edna z nejznámějších firem, která dodnes vyrábí pravé marseillské mýdlo. Kořeny této firmy sahají až do roku 1900, kdy muž jménem Marius Fabre založil v Salon de Provence svou firmu na výrobu mýdel. Dnes se stejnou vášní již čtvrtá generace této rodiny pokračuje v tradiční výrobě marseillského mýdla. Co je to však tzv. pravé marseillské mýd lo? Výrobní postup marseillského mýdla a jeho složení byly uzákoněny už v roce 16 8 8 a striktně se dodržují dodnes:   Marseillské mýdlo musí být ze 100 % přírodní, pouze z rostlinných olejů a nesmí obsahovat přidaná barviva, vůně, rozpouštědla či konzervanty. Musí obsahovat 72 % rostlinných olejů, což je také číslo, které je vyznačeno na každé mýdlové kostce.   Marseilleské mýdlo musí být šetrné k životnímu prostředí a 100% biologicky odbouratelné; zároveň nesmí obsahovat fosfáty nebo jiné syntetické látky a rovněž nesmí zatěžovat spodní vody a zatěžovat přírodní prostředí. Výrobní postup: mýdlo musí být vařeno v