Přeskočit na hlavní obsah

Výroba minimýdélek



Ke zboží do objednávek přidáváme dárečky. Většinou to jsou vzorky mýdel z různých mýdláren. Nebo minimýdélka vlastní výroby, jejichž tvorbu zde zkráceně popisuji.

1. Příprava surovin
V hrnku vlevo jsou rozpuštěné tuky (olejová fáze), v hrnku vpravo směs vody a již rozpuštěného hydroxidu sodného (vodní fáze). V bílém hrníčku je připravený éterický olej, v pytlíčku modrý oxid, kterého je potřeba na jednu dávku jen pár gramů. Digitální teploměr rychle změří teplotu směsí, která má být při smíchání v rozmezí 27 – 37 °C. Teploměr stojí v hrníčku, do kterého odvažuji hydroxid.


2. Hned po spojení olejové a vodní fáze se vzniklá mýdlová hmota nalije do forem, které jsou vyložené pečícím papírem, aby hotový hranol šel dobře z formy vyjmout. Formy přiklopím dekturou, aby hmota neznečistila deky. Do nich se vše zabalí a nechá 24 hodin odpočívat, aby se dobře dokončil mýdlotvorný proces. 


3. Druhý den jsou mýdla připravená ke krájení.


4. Nakrájená mýdélka jsme zdobili pomocí vykrajovátek na cukrovinky. Tato práce moc bavila moji osmiletou dceru.

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Výroba mýdla... Aneb expresní návod na to, jak vyrobit domácí mýdlo bez zbytečných chemických pouček

Ten, kdo se rozhodn e sdělit veřejnosti "expresní návod" na výrobu mýdla, si na sebe ušije tak trochu bič... Proč? Předně proto, že zkušeným výrobcem mýdla se člověk nestane přes noc, ale mnohem spíše tak, že po několik měsíců čile experimentuje, zkouší, vaří, míchá a vůbec se všelijak zaobírá mýdly. Nutno dodat, že někdy dokonce i ve svých snech :-)  Přesto buďme projednou odvážní a takovýto, řekněmě rychlokvaškový, návod zveřejněmě. Myslím, že přesně něco podobného začátečníci potřebují - ujistit se, že to zkrátka zvládnou.. Také dobrý a zkušený učitel ihned na své žáky nevychrlí teorii relativity, ale začíná pěkně popořadě - třeba Newtonovými pohybovými zákony. A d ost již úvodu, začněme... 1. Co je to mýdlo? Předně je třeba si uvědomit, co to vlastně takové mýdlo je. Mýdlo je směs organických látek v pevné nebo kapalné podobě, působící jako anionický tenzid. Je to tedy tedy látka, hromadící se ve fázovém rozhraní a snižující povrchové napětí vodnýc...

Marius Fabre - více než stoletá tradice pravých marseilleských mýdel...

Marius Fabre je j edna z nejznámějších firem, která dodnes vyrábí pravé marseillské mýdlo. Kořeny této firmy sahají až do roku 1900, kdy muž jménem Marius Fabre založil v Salon de Provence svou firmu na výrobu mýdel. Dnes se stejnou vášní již čtvrtá generace této rodiny pokračuje v tradiční výrobě marseillského mýdla. Co je to však tzv. pravé marseillské mýd lo? Výrobní postup marseillského mýdla a jeho složení byly uzákoněny už v roce 16 8 8 a striktně se dodržují dodnes:   Marseillské mýdlo musí být ze 100 % přírodní, pouze z rostlinných olejů a nesmí obsahovat přidaná barviva, vůně, rozpouštědla či konzervanty. Musí obsahovat 72 % rostlinných olejů, což je také číslo, které je vyznačeno na každé mýdlové kostce.   Marseilleské mýdlo musí být šetrné k životnímu prostředí a 100% biologicky odbouratelné; zároveň nesmí obsahovat fosfáty nebo jiné syntetické látky a rovněž nesmí zatěžovat spodní vody a zatěžovat přírodní prostředí. Výrobní postup: mýdlo musí být ...

Praní v mýdle

Pokud chcete při praní v pračce použít mýdlo, máte 3 možnosti. Můžete kousky nebo nastrouhané mýdlo vložit přímo do bubnu, můžete ho předem rozpustit ve vodě nebo si vyrobit mýdlový sliz. Výsledky praní jsou srovnatelné. Vždy vkládejte všechny ingredience přímo do bubnu pračky, v nádobce na prášek se nemusí rozpustit. Nejjednodušší možností je použít již nastrouhané vločky. Ikdyž za vás strouhání někdo již provedl, ne vždy platí, že vločky jsou dražší, než celé mýdlo. Před koupí je proto potřeba propočítat, co se Vám vyplatí.   Pokud se rozhodnete mýdlo strouhat, jde to poměrně snadno. Můžete strouhat i nahrubo. Z tvrdších mýdel nevznikají hoblinky, ikdyž se je snažíte nastrouhat nahrubo, ale spíše prášek. Mýdlo dávkujte v množství   od 5 g podle znečištění prádla a tvrdosti vody.   Mýdlové kostky a vločky  vlevo: marseilleské palmové, uprostřed: marseilleské olivové, vpravo: kokosové z mýdlárny Š.IVA   Můžete přida...