Přeskočit na hlavní obsah

Přírodní mýdlo - malý velký zázrak

Také patříte mezi ty, kteří dávno mýdlo odepsali a místo něj vám na vaně trůní sprchový gel? Nebo si už dokonce vůbec nedovedete představit, že byste svou pokožku vystavili působení klasického mýdla, a tak jste jej i na umyvadle nahradili tím tekutým? Možná to však byla chyba...



Lidí, kteří dnes používají pevné mýdlo a myjí si jím celé tělo, je skutečně už menšina. Vlastně se není ani čemu podivovat, když se na nás někdy v 90. letech ze všech stran vyřítily reklamy, které nás upozorňovaly na nebezpečnost jiného než neutrálního pH 5,5. Toto pH se blíží mírně kyselému ochrannému plášti naší pokožky, a tak není divu, že se mírně alkalické mýdlo s hodnotami okolo 7–8 pH dostalo na okraj spotřebitelského zájmu. Zkrátka a dobře mýdlo dostalo nálepku – díky vysokému pH pokožku vysušuje. Koneckonců všichni přece cítíme ten mírně svíravý pocit po umytí, což je toho jasným důkazem… 

Ovšem všechno to jsou jen nepodložené fámy, stejně úspěšně dnes světem obíhá teorie o překyselení organismu, kdy je naopak vhodné sytit organismus vším alkalickým, tudíž i mýdlem. To, že mýdlo je skutečně zdraví prospěšné, však není způsobeno jen jeho alkalickou podstatou, ale také tím, jaké ingredience se pro jeho výrobu používají. Ono... není mýdlo jako mýdlo. "Chemické koktejly" alias mýdla (ale i sprchové gely) z běžných drogerií se dnes pro mytí skutečně nedoporučují. Najdete v nich především ropné deriváty, průmyslově vyráběné chemické tenzidy (agresivní saponáty jako je např. Sodium Laureth/Lauryl Sulfate, který obsahuje téměř každé mýdlo a sprchový gel, aby dobře myl a čistil), parabeny, stabilizátory, chemické vůně či barvy a další látky. Přírodních látek v nich najdete opravdu poskrovnu. Jestliže tam už nějaké jsou, tak většinou pouze v 1% zastoupení (to aby se zřejmě neřeklo)...

Oproti tomu existují mýdla zcela na přírodním základě a z čistě rostlinných surovin. U nich žádný "Sodium Tallowate", což je sůl z hovězího loje, na předním místě nenajdete...  Přírodní mýdla mají také další přednosti než pouze to, že neobsahují zvířecí produkty. Nejen že pokožku nedráždí a nevysušují, jestliže je však poctivý výrobce malinko přetuční a přidá do nich další výživné složky a oleje, mohou mít na rozdíl od klasických mýdel a sprchových gelů také terapeutické účinky. Je to vlastně zcela jednoduché, jestliže mýdlo neobsahuje žádné potencionálně agresivní chemické složky, pak zejména citlivá, alergická a ekzematická pokožka nemá na co reagovat, a tak se postupně léčí a dává dohromady. A když mýdlo navíc ještě obsahuje spoustu bylinek, esenciálních olejíčků, kvalitních olejů například i v bio kvalitě a dalších léčivých složek jako je med nebo kozí mléko, tak si naše pokožka doslova lebedí...

A na co všechno lze takové přírodní mýdlo vlastně použít? Především jako denní mycí prostředek na celé tělo, ale také na praní (kostku na ruční praní, mýdlové vločky přímo do bubnu nebo si lze za pomocí prací sody vytvořit tzv. mýdlový sliz), na vlasy (tzv. tuhé rostlinné šampóny) a vynikající je přírodní mýdlo i na citlivou a jemnou dětskou pokožku.

Nejlepší a nejlevnější variantou je samozřejmě domácí výroba mýdla. Pokud si však sami mýdlo vyrobit netroufáte, zavítejte do království mýdel: www.mydloteka.cz , kde najdete jak ručně vyráběná mýdla česká, tak i ta zahraniční...



Komentáře

  1. Super clanecek, poucny...

    OdpovědětVymazat
  2. Můžete mi vysvětlit, co máte proti mýdlu vyrobeném z hovězího loje? Je trochu křehčí v lomu, ale jinak vynikající. Co máte na mysli glycerinovými mýdly, všechna mýdla jsou glycerinová, dokud se z nich glycerin neodčerpá, tj. všechna domácí.

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, všechna přírodní mýdla přirozeně obsahují glycerin. Ale jako glycerinová se přímo označují mýdla, do nichž se glycerino při výrobě přímo dodává... Proti loji mám to, že je živočišného původu :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Výroba mýdla... Aneb expresní návod na to, jak vyrobit domácí mýdlo bez zbytečných chemických pouček

Ten, kdo se rozhodn e sdělit veřejnosti "expresní návod" na výrobu mýdla, si na sebe ušije tak trochu bič... Proč? Předně proto, že zkušeným výrobcem mýdla se člověk nestane přes noc, ale mnohem spíše tak, že po několik měsíců čile experimentuje, zkouší, vaří, míchá a vůbec se všelijak zaobírá mýdly. Nutno dodat, že někdy dokonce i ve svých snech :-)  Přesto buďme projednou odvážní a takovýto, řekněmě rychlokvaškový, návod zveřejněmě. Myslím, že přesně něco podobného začátečníci potřebují - ujistit se, že to zkrátka zvládnou.. Také dobrý a zkušený učitel ihned na své žáky nevychrlí teorii relativity, ale začíná pěkně popořadě - třeba Newtonovými pohybovými zákony. A d ost již úvodu, začněme... 1. Co je to mýdlo? Předně je třeba si uvědomit, co to vlastně takové mýdlo je. Mýdlo je směs organických látek v pevné nebo kapalné podobě, působící jako anionický tenzid. Je to tedy tedy látka, hromadící se ve fázovém rozhraní a snižující povrchové napětí vodnýc...

Marius Fabre - více než stoletá tradice pravých marseilleských mýdel...

Marius Fabre je j edna z nejznámějších firem, která dodnes vyrábí pravé marseillské mýdlo. Kořeny této firmy sahají až do roku 1900, kdy muž jménem Marius Fabre založil v Salon de Provence svou firmu na výrobu mýdel. Dnes se stejnou vášní již čtvrtá generace této rodiny pokračuje v tradiční výrobě marseillského mýdla. Co je to však tzv. pravé marseillské mýd lo? Výrobní postup marseillského mýdla a jeho složení byly uzákoněny už v roce 16 8 8 a striktně se dodržují dodnes:   Marseillské mýdlo musí být ze 100 % přírodní, pouze z rostlinných olejů a nesmí obsahovat přidaná barviva, vůně, rozpouštědla či konzervanty. Musí obsahovat 72 % rostlinných olejů, což je také číslo, které je vyznačeno na každé mýdlové kostce.   Marseilleské mýdlo musí být šetrné k životnímu prostředí a 100% biologicky odbouratelné; zároveň nesmí obsahovat fosfáty nebo jiné syntetické látky a rovněž nesmí zatěžovat spodní vody a zatěžovat přírodní prostředí. Výrobní postup: mýdlo musí být ...

Ruční mýdlárna - zpověď mýdlařky

Marta Vaníčková je majitelka Ruční mýdlárny. V článku se dozvíte o jejích začátcích, oblíbených produktech nebo o tom, co jí na mýdlaření nebaví ...       Od kdy mýdla vyrábíte? Můj úplně první pokus o mýdlo dopadl katastrofálně. Koupila jsem pár nejlevnějších a nejobyčejnějších mýdel v obchodě a zkusila jsem je v hrnci rozvařit. Nejenže se mýdla vůbec nerozpustila, ale navíc se připálila a strašně zapáchala. Ten pach se pak nedal vyvětrat asi 14 dní. To se psal rok 2003 a mojí dceři byly 2 roky.   Jak jste se k výrobě dostala? Dětská lékařka mi oznámila, že svou dvouletou dceru kvůli atopickému ekzému nemám umývat mýdlem. Jenže malé dítě je stále ušpiněné a jen voda na něj nestačí.  Tenkrát mi naše babička vyprávěla, že si mýdlo doma vařili, a že bylo z tuku. Všichni se s ním myli a nikdy nikdo žádný ekzém neměl. Jak se ale vařilo, si už nevzpomínala. Tak mi nezbylo, než trochu pátrat. Ve vědecké knihovně v Olomouci jse...