Přeskočit na hlavní obsah

Výroba mýdla... Aneb expresní návod na to, jak vyrobit domácí mýdlo bez zbytečných chemických pouček

Ten, kdo se rozhodne sdělit veřejnosti "expresní návod" na výrobu mýdla, si na sebe ušije tak trochu bič... Proč? Předně proto, že zkušeným výrobcem mýdla se člověk nestane přes noc, ale mnohem spíše tak, že po několik měsíců čile experimentuje, zkouší, vaří, míchá a vůbec se všelijak zaobírá mýdly. Nutno dodat, že někdy dokonce i ve svých snech :-) 

Přesto buďme projednou odvážní a takovýto, řekněmě rychlokvaškový, návod zveřejněmě. Myslím, že přesně něco podobného začátečníci potřebují - ujistit se, že to zkrátka zvládnou.. Také dobrý a zkušený učitel ihned na své žáky nevychrlí teorii relativity, ale začíná pěkně popořadě - třeba Newtonovými pohybovými zákony.

A dost již úvodu, začněme...


1. Co je to mýdlo?

Předně je třeba si uvědomit, co to vlastně takové mýdlo je. Mýdlo je směs organických látek v pevné nebo kapalné podobě, působící jako anionický tenzid. Je to tedy tedy látka, hromadící se ve fázovém rozhraní a snižující povrchové napětí vodných roztoků. 

Lekli jste se? Dobře, tak ještě jednou pro nechemiky: Paradoxní zkrátka je, že voda sama o sobě „nevlhčí“. A tak mýdlo je smáčedlo, které dopomáhá vodě k tomu, aby se pouze neshlukovala v podobě kapiček na povrchu pokožky. Mýdlo tyto efektivně kapičky narušuje. Voda se tak dostane i do hlubokých pórů a samotné mýdlo se nabalí kolem zrnek špíny, uzavře je v sobě a umožní vodu spláchnout.

2. Vznik mýdla





Nelíbí se vám chemický vzorec? A komu by se líbil, kdyby k němu nebyl žáden komentář pro tzv. antichemiky? Ten zní: Mýdlo je vlastně solí (nebo směsí solí mastných kyselin), která vznikne reakcí, tzv. zmýdelněním či saponifikací, kyseliny a zásady. Kyselina je v tomto případě jakýkoliv tuk (např. vepřové sádlo) a zásadou nic jiného než nám všem známý NAOH aneb hydroxid sodný (možná známější jako "krtek"). Jako vedlejší produkt této reakce pak vznikne alkohol (glycerol, glycerin) a tím hlavním produktem je samozřejmě sůl použité mastné kyseliny (tuku)... alias nám všem známé mýdlo

Co se výše zmíněného glycerinu týče, tak u běžně vyráběných mýdel je jeho obsah velmi malý, ručně vyráběná přírodní mýdla pak většinou obsahují glycerinu až 10krát více. Do průmyslově vyráběných mýdel se tedy glycerin (zvlhčovadlo) často musí dodatečně přidávat (pokud se vůbec přidává). 

V této souvislosti je třeba ještě podotknout, že glycerin se uvolňuje ve větší míře při výrobě mýdla tzv. za studena. Tato metoda je šetrnější než metoda za tepla a navíc ponechává mýdlu nesrovnatelně více výživných látek a vitamínů přirozeně obsažených v olejích. Metoda za studena je metoda, která se nejčastěji používá v ručních manufakturách či při výrobě mýdla ”podomácku”. Principem této metody je využití tepla vznikajícího přirozenou chemickou reakcí, nikoliv tedy tepla uměle dodávaného.

3. Výroba mýdla

A nyní již pryč od suché a šedivé teorie k věčně zelenému stromu života - praxi. K výrobě za studena vyráběného přírodního mýdla budete určitě kromě surovin potřebovat následující:
  1. jeden pár odolných rukavic
  2. pro nešikovné určitě nějakou ochranu očí, pokud by byly zasaženy žíravým louhem
  3. nerezový hrnec na rozpuštění olejů, nerezovou nádobu na odvážení vody a nádobku na odvážení hydroxidu (NAOH)
  4. digitální váhu (určitě ne klasickou kuchyňskou - mechanickou)
  5. teploměr (na měření teploty louhu a olejů) 
  6. ponorný mixér 
  7. formu na mýdlo (může být dřevěná hranatá nebo silikonová v různých tvarech, s úspěchem se dá použít také krabice od bot)
  8. a různé další nezbytné pomůcky - ubrousky, lžíce, lžičky, vařečky...  

Suroviny:

Záleží na každém z nás, jaké suroviny pro výrobu vlastního podomácku vytvořeného mýdla upřednostníme.  Někdo nepohrdne živočišnými tuky (např. oblíbeným vepřovým sádlem), jiný bude raději, jestliže použije vše původu čistě rostlinného. Tady je velmi jednoduchý základní recept na kvalitní olivové mýdlo, na němž si vše ukážeme:

Recept:
(cca 10-12 kostek á 100 g):
  
380 g/ml destilované vody
143 g hydroxidu sodného (NAOH) při 5 % přetučnění 
1 ml extraktu z grepového jádra (je to přírodní konzervant a není zcela nutný)

Otázka, která vás zřejmě napadne jako první: Proč jsou v receptu použity zrovna tyto tři oleje? Odpověď zní:

olivový olej -  šetrně čistí, ošetřuje pokožku, udržuje v ní vlhkost
kokosový olej – zaručuje přirozenou pěnivost, zvláčňuje; vytváří hodně pevná mýdla
palmový olej – pro pevné mýdlo a stabilní pěnu, dobře čistí


Kvalitní mýdlo obsahuje vyvážený poměr těchto olejů. Např. jestliže se použije velké množství kokosového oleje, nebude mýdlo již pokožku zvláčňovat, ale naopak vysušovat. Při použití jen palmového oleje bude mýdlo zase příliš tvrdé, křehké a lámavé...

Jestliže se však budeme chtít pustit do našeho vlastního receptu, musíme mít na paměti, že nikdy nesmíme míchat dohromady libovolné množství olejů a libovolné množství vody a hydroxidu. Zpočátku je úplně nejjednodušší vycházet ze základního množství olejů a to 1000 g (1 kg), které rozdělíme mezi jednotlivé oleje, které chceme použít. Vody (nejlépe destilované) je pak třeba na 1 kg vždy 380 g/ml. A hydroxidu? Tam už je to kapánek složitější. Pokud se nechceme upočítat k smrti a trávit čas nad tímto vzorcem,

189,7g / 1000 * 500g = 95,1g KOH * 0,713 =  68,5g NaOH 

 (tento vzorec určuje, kolik je třeba miligramů (mg) 100% hydroxidu sodného (NAOH) na zmýdelnění 500 gramů oleje - v tomto případě olivového, jehož saponifikační hodnota* je 189,7)

* saponifikační hodnota určuje, kolik miligramů (mg) 100% hydroxidu draselného (KOH), je třeba na zmýdelnění 1 gramu oleje. Každý olej má samozřejmě jinou saponifikační hodnotu hodnotu (SAP). 
 
tak je třeba se nebát a zabrousit na tyto velice šikovné stránky, kde vám po zadání jednotlivých parametrů (především gramů různých olejů) vypočítají, kolik je třeba použít ve vašem konkrétním receptu zmíněného NAOH. Nebojte se jich - skutečně v jedničce stačí ponechat NAOH, ve dvojce nastavit gramy (pro začátečníky doporučuji vepsat 1000), ve trojce ponechat vše tak, jak je přednastaveno, ve čtyřce opět ponechat 5% přetučnění, maximálně přetučnit o 10%, aby mýdlo zase nebylo příliš mazlavé a tučné (na vysvětlenou - přetučnění znamená pouze to, že v mýdle pak zůstane dané procento nezreagovaných, tj. "nezmýdlených" olejů, které pak pokožku zanechávají hebkou a vláčnou), pětku pak zatím neřešit vůbec a v šestce si vybrat oleje, které chceme použít, a vedle vepsat buď jejich procento v daném receptu či jejich konkrétní gramy. No a na závěr už stačí jen kliknout na sedmičku a poté se přesunout na tlačítko "View or Print Recip", které vás "hodí" na stránku, kde si v růžové kolonce "Lye - NAOH" přečtete danou hodnotu hydroxidu sodného, který je třeba do vašeho vytouženého receptu použít. A je to :-) Ještě si možná pro jistotu zkontrolujte kvalitu vašeho receptu na mýdlo - mělo by se vejít do požadovaných "číselných mantinelů" v kolonce "Soap Bar Quality" (viz tmavě šedý rámeček). Pozor: u kokosového oleje vybírejte v Soapcalc variantu 76 nebo 92 degree (je to úplně jedno). Frakcionovaný kokosový u nás není k dostání.


Postup výroby mýdla: 

1) Příprava: Nejdříve si nachystáme všechno potřebné náčiní a vyložíme si formu (silikonovou nemusíme) nejlépe pečicím papírem, aby se nám mýdlo lépe vyklápělo.  


2) Příprava roztoku NAOH (tzv. vodní fáze): Do hrnečku nebo do nějaké staré nepotřebné nádobky
si poté na digitální váze odvážíme hydroxid sodný a do jiné, nejlépe nerezové, nádoby si odvážíme destilovanou vodu. Hydroxid sodný (NAOH) za použití rukavic a raději také ochranných brýlí (aby nám náhodou roztok nevstříkl do očí) pomalu vmícháváme do vody. Pozor, nikdy ne naopak, nikdy nelijeme vodu na hydroxid!!! Poté mícháme, dokud se všechen roztok NAOH nerozpustí. Při tomto procesu se roztok přirozenou reakcí zahřeje až na 90°C, což je několik sekund až minut doprovázeno výpary, které je lepší raději nedýchat. Nejlepší je při míchání zadržet na chvíli dech a po vmíchání na několik minut odejít (z předem větrané) místnosti. Když se do místnosti vrátíme, tento námi připravený roztok pak průběžně teploměrem kontrolujeme, dokud se jeho teplota neustálí mezi 27°C až 37°C, nejlépe okolo 30°C. Pokud se nám nechce dlouho čekat, je možné nádobu na chvíli nechat chladit ve studené vodní lázni či přímo ve dřezu nebo umyvadle.


3) Příprava olejové fáze: Mezitím si odvážíme tuky a oleje. Pevné tuky necháme rozpustit na mírném ohni přibližně do té doby, dokud se jich neroztaví cca polovina až dvě třetiny. Poté hrnec z ohně stáhneme a necháme tuky, aby se rozpustily již mimo něj. Do takto rozpuštěných tuků poté vlijeme připravené a navážené oleje a můžeme také přidat pár kapek (cca 0,1 až 1%) kvalitního alespoň 60% extraktu z grepových jader (méně koncentrovaného potom určitě více), který je skvělým antioxidantem a přírodním konzervantem.



4) Smíchání vodní a olejové fáze (tzv. zmýdelnění): Když jsou jak vodní fáze (tzv. louh sodný), tak olejová vychladlé na přibližně stejnou teplotu cca 27°C až 37°C, pomalu vmícháme louh sodný (tj. vodní fázi) do hrnce s oleji (opět ne naopak). Ihned poté vezmeme do ruky mixér a za stálého míchání pozorujeme tvz. proces zmýdelnění, tj. postupně se kalící oleje, které chytají mléčnou barvu a díky louhu houstnou. Ponorným tyčovým mixérem tuto směs mícháme do té doby, než zhoustne do požadované hustoty. Obecně se doporučuje míchat do tzv. stopy, kdy lze na hladině pozorovat stopu po mixéru (viz obr.). Anebo míchejte, dokud se vám směs nebude zdát jako krupicová kaše (ne příliš řídká, ne příliš hustá). 
 

 

5) Výživné složky: Když máte domícháno, nastává fáze přidávání vámi připravených "výživných složek". Přidávat se samozřejmě nemusí, ale pokud chcete mít mýdlo opravdu kvalitní a mnohdy i s hojivými účinky, je dobré si připravit spoustu bylinek, výživných panenských či bio olejů a esenciálních aromaterapeutických olejíčků na ovonění (záleží na vaši fantazii a potřebě vaší pokožky). Obecně se doporučuje mýdlo obohatit o cca 1-3% výživných složek.


6) Lití do formy: Nyní je již mýdlo hotovo a zbývá ho pouze nalít do formy. Po tomto úkonu formu schováme na dostatečně teplé mýdlo (někdo formu balí do několika vrstev dek), aby se při procesu, který stále ještě intenzivně probíhá, udrželo přirozeně vyprodukované teplo. Nejlepší pak je, když mýdlo přes noc přejde také tzv. gelovou fází (mýdlo lehce ztmavne a skutečně svou strukturu změní v mírně gelovou) a do rána pěkně ztvrdne. Doporučuje se však mýdlo nechat takto pěkně v teple a ve formě odpočívat až cca 24 hodin. 



7) Krájení a zrání: Po 24 hodinách mýdlo krájíme, případně vyklopíme ze silikonových forem a necháme jej na dobře větraném místě na dřevěných roštěch (ale nemusí být) odpočívat další cca 3 - 4 týdny, dokud mýdlo zcela "neuzraje" a nezmění své původně vysoké pH na pH okolo 7-9. Mýdlo se takto zbaví přebytečného a žíravého NAOH, který se v průběhu zrání z mýdla zcela vytratí. 



8) A nyní se již můžeme vlastnoruně vyrobeným mýdlem směle namydlit či jej jako vkusný a originální dárek darovat krásně zabalený nějaké milé osobě :-)

 


A ještě jeden šikovný a stručný video návod:




Pokud si přece jenom po tomto stručném návodu na výrobu vlastní mýdlo vyrobit netroufáte nebo jestliže se chcete přece jenom ještě důkladněji připravit, doporučuji se buď zúčastnit mýdlového kurzu, nebo si zakoupit úžasnou knihu (tzv. bibli mýdlařství) od S. M. Cavitch, která se jmenuje "Přírodní mýdla":

http://www.eshop.ekokoza.cz/Vyroba-mydel-a-kosmetiky/Knihy-o-domaci-vyrobe-s-navody-jak-na-to/Prirodni-mydla-vyroba-mydel-na-bylinnem-a-rostlinem-zaklade.html?listtype=search&searchparam=P%C5%99%C3%ADrodn%C3%AD%20m%C3%BDdla%20-%20v%C3%BDroba%20m%C3%BDdel%20na%20bylinn%C3%A9m%20a%20rostlin%C3%A9m%20z%C3%A1klad%C4%9B


A kdybyste náhodou nevěděli, kde jednotlivé potřebné ingredience nakoupit, nebo byli líní a nechtělo se Vám shánět vše po jednom, stačí si zakoupit tuto jednoduchou výhodnou sadu pro výrobu mýdla: Výhodná sada pro výrobu přírodních mýdel.

K dispozici je také výhodná sada pro výrobu tuhých rostlinných šampónů pro ty, kteří chtějí používat mýdlo také na vlasy. O výhodách tuhého rostlinného šampónu pak více zde.

V nabídce jsou samozřejmě i jednotlivé základní suroviny, formy na výrobu mýdla, spoustu přírodních vůní, panenských výživných olejů a dalších "serepetiček" :-) A pro ty, co se zatím přírodní mýdlo vyrobit neodvažují, je zde i hotové království mýdel...

A nakonec... tady najdete také pár zajímavých receptů :-)


A co Vy? Troufáte si vyrobit vlastní mýdlo? Nebo jste tak již učinili? A jak to celé dopadlo? Diskutujte pod tímto článkem...

    Komentáře

    1. Jéé, díky, super návod, asi se do toho o víkednu konečně pustím, trošku mět o nabudilo...uvažovala jsem o výrobě už dlouho a před měsícem nakoupila vše potřebné - a teď mi to tu jen leží :-)

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda by šel použít nějaký jiný olej místo palmového? Děkuji za odpověď. Super návod! :-)

        Vymazat
      2. Určitě, stačí namíchat jenom olivový a kokosový, nebo i mandlový, slunečnicový - jaký má člověk zrovna po ruce. Ale pak to chce přepočítat NaOH podle tabulky, každý olej má svoje množství na gram oleje, třeba olivový 0.134, kokosový 0.190, mandlový 0.136. Takže na 100 gramů olivového oleje potřebujeme 13.4 gramů NaOH. Vodu pak vypočítáme vynásobením množství NaOH koeficientem 2.33 - je to trochu koncentrovanější, než co se uvádí normálně, ale mně to tak funguje v pohodě.

        Vymazat
      3. Dobrý den, jsem z toho trochu zmatená.V knize se uvádějí u olejů saponifikační hodnoty tak mě to trochu mate. Zatím jsem se ještě neodhodlala udělat ten krok a jít do výroby od úplného začátku.Zatím vstřebávám onfo.Můžete mi ty Vaše hodnoty trochu vysvětlit pro porovnání s knihou?děkuji moc :)Luci (prosím odpověď do emailu, děkuji moc)kleo.luci@seznam.cz

        Vymazat
    2. výborný návod, moc pěkně napsaný s fajn fotečkama!!!! :-D

      OdpovědětVymazat
    3. Super, srozumitelne a ctive, konecne neco, podle ceho bych si i troufla mydlo vyrobit. Bobina

      OdpovědětVymazat
    4. Pěkný návod a vypadá to, že je to dost lehké, po zkouškovém jdu do toho!!

      OdpovědětVymazat
    5. Přehledný a pěkně napsaný recept, těším se, až to vyzkouším :) :) Díky!

      OdpovědětVymazat
    6. Krásný návod, včera jsem jedno mýdlo uvařila a dopadlo to prozatím moc dobře:)

      OdpovědětVymazat
    7. O jéé, zase budeme něco zkoušet... Díky za krásný návod. určitě vyzkoušíme. Po sýrech to bude zase něco jiného. Díky

      OdpovědětVymazat
    8. Právě jsem děla mýdlo podle tohoto návodu a krásně se povedlo. Je to opravdu snadné a rychlé. Nalila jsem ho do silikonové formy na bábovky. Snadno se to vyklopilo i krájelo. Udělala jsem cca 20 kousků. Má přirozeně žlutooranžovou barvu, měla jsem oranžový palmový olej. Přidala jsem levanduli a květ růže a do druhé polovičky kůru z citronu a pomeranče. Děkuji za tento supr jednoduchý a rychlý návod. :D Foto případně do mejlu zuzanamakovcová@seznam.cz

      OdpovědětVymazat
    9. Dobrý den.Tohle je velice srozumitelný a precizní návod podle kterého si mýdlo zkusím vyrobit.I odkaz na mýdlovou kalkulačku je perfektní.Jsem uchvácena kouzlem domácí kosmetiky :-) Mám dotaz:můžu použít místo palmového oleje palmojádrový?V kalkulačce jsem si vše vypočítala,ale nevím,jestli má stejné vlastnosti jako palmový a jestli je vůbec na výrobu mýdel vhodný.Děkuji a přeji úspěšný a voňavý nový rok,Pavla

      OdpovědětVymazat
    10. Dobrý večer, nedá se palmový olej nahradit jiným olejem. Viděla jsem dokument o kácení pralesů a na jejich místo sází palmy k výrobě oleje.
      Děkuji za odpověď.
      Pěkný večer.
      Terka

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Palmový olej lze jednoduše nahradit - třeba babassu olejem, či bambuckým máslem. Je potřeba si pohrát s tou kalkulačkou (soapcalc).

        Vymazat
      2. S tím bych si hlavu nelámala. Když se podívate na složení potravin je hned jasné že by jste se ani nenajedly protože palmáč je snad už ve všem kam kouknete a ta troška co se spotřebuje do mýdel je jak kapka v moři. Mazec jsou ty potraviny a bio paliva. Palmáč je na pokožku naopak výborný do těla bohužel ne e. Kromě toho palmový olej dá mýdlu tvrdosta a nerozplizává se při používání jako když je tam bambucký a podobně. To je pak mejdlo blemcavý i když je stále na vzduchu a spávné mýdlence. Jediný co se nerozplizává a je palmáči podobné je vepřové sádlo, samozřejmě nesolené. Palmový tuk se dá prý taky koupit z bio farem které nevznikly na místě po vykácení pralesa ale je pak dražší.....

        Vymazat
      3. Tak takove lidi a nazory planeta opravdu potrebuje. Bohuzel, kolik lidi si takto rekne- s tim bych si hlavu nelamala... Ignorace a laxni pristup :( Vy jste mozna jedna kapka v mori, ale miliony kapek to more tvori...
        Jak jiz nekdo napsal v predchozim komentari - lze jej nahradit. Najist se take jde, je take spousta vyrobku, ktere palmac neobsahuji. Staci jen cist etikety a sahnout treba po vyrobku, ktery jsme doposud nekupovali. Nemluve o tom, ze ma vliv na hormonalni rovnovahu v nasem tele, dostavame do sebe nenasyc.mastne kyseliny, atd. Takze opravdu chcete skodit planete i sama sobe?

        Vymazat
      4. pavle hezky jsem paní odpověděl :) taky trpím čtu li někde takový komentář bez kousku soucitu a přemýšlení :( možná kdyby bydlela paní tam hlavu by si lámala :( ale měla by i tam kde je teď. Většina lidí si neuvědomuje že deštný prales dýchá i za nás tady daleko od něj a co se děje tamnímu obyvatelstvu zvířat nevyjímaje :(

        Vymazat
      5. Snad jen ten kokosový (mají podobné vlastnosti a oba druhy olejů, jak kokosový tak palmový způsobují především tu žádoucí tvrdost mýdla, ale palmový není ani vůči pleti tak přínosný, jak tady někdo psal. Kokosové zase když je ho moc vysušuje. Taky můžete zkusit obyč. sádlo, ale zase jsem vyčetla, že serychleji kazí - žlukne)

        Vymazat
      6. Jedna věc je kácení pralesů a výsadba palem, druhá věc je, že nebude -li se používat palmový olej, bude halda lidí bez práce... smyslem asi není vymýtit palmový olej z používání, ale řekněme tlačit na smysluplnost jeho výroby , lokality a podmínky. On se produkovat bude tak jako tak, je nejlevnější. Stejně tak, jako vidíme tragédii pralesů, můžeme vidět mnohé další, pokud se budeme pozorně dívat - a mnohé z toho nevědomky podporujeme a mnohé dokonce vědomě. Myslím, že hrotit situaci kolem palmového oleje je zbytečné a odsuzovat paní za její postoj k němu. Však si sáhněme do svědomí jeden každý, jaká je naše ekologická stopa... a nejen ekologická, všechno je v nějakých souvislostech... a každý extrém, každý mezně krajní postoj je vždy problematický. Nechť tedy hlásá vodu kdo nikdy neucucnul vína - palmový olej je v téměř všech potravinách - dokážete ho skutečně ve svém životě zcela eliminovat - tedy pokud nejste extrémním samozásobitelem a nežijete jen z vlastní pšenice a žita, vlastních krav žijících na vlastních loukách a tak.... ovšem kolik lidí ve městech má tu šanci srovnat s V8mi krok ? reálnou šanci ? A k mýdlům a návodu - D9ky za návod, je skvěle napsaný, motivační, báječné je, žejsou zpřístupněny všechny informace i dostupnost surovin. V úterý se do toho pustím...

        Vymazat
      7. A ještě dotaz na závěr - lze zcela vynechat ty hůře dostupné (myslím v běžné maloobchodní síti) druhy olejů a jet jen ve složení řepkový, slunečnicový, olivový z pokrutin a eventuelně sádlo nesolené ? JAký bude výsledný efekt - příliš tekuté, nepříliš pěnící, nehydratující ?

        Vymazat
      8. Zabývat se činěním milionů lidí na druhé straně světa je zcela bláhové. Ti lidé onen palmový olej produkují zcěla dobrovolně. Palmy sázejí (a původní lesy ničí), protože chcou. Budou to dělat nezávisle na nás a našich přiblblých představách o tom, co je a co není správné. Já osobně palmový olej vůbec nepoužívám a nejím věci, které ho obsahují (to není tak těžké, protože ty pochutiny, které ho obsahují, jsou zcela zbytečné pro lidskou výživu, takové věci nejím, protože mi vůbec nechutnají). Není tedy vůbec žádný problém o palmový olej nezavadit a tedy není nutno se tím zabývat. Je to dokonce nezdvořilé. Lidé na druhém konci planety mají plné právo činiti, co se jim v místě zdá vhodné. My Evropané jsme si také vykáceli téměř všechny původní lesy a vybili většinu původních tvorů, kteří tady žili, Severní Ameriku také Evropani zcela zničili, pardon, přeměnili. Jak chceš někoho poučovat, když máš sama máslo na hlavě?

        Vymazat
      9. presne ako píšeš, svata pravda

        Vymazat
      10. Stačí si sehnat palmový olej z trvale udržitelných zdrojů - například skvělý olej společnosti Carotino, která jej dováží z Malajsije a je jedním ze zakladatelů společnosti "Kulatý stůl za udržitelnost palmového oleje".

        A máte to vyřešené. Palmový olej sám o sobě není špatný. Jen to, jakým způsobem se lidé chovají k přírodě. Já Carotino používám a vím ze zkušeností zákazníků, že má velmi pozitivní léčivé účinky při užití vnitřně.

        Ten Indonézský bych ale také ze zásady napoužívala, s tím souhlasím. Proto jsme pátrala po jiném.

        Vymazat
      11. Dnes je běžně k dostání certifikovaný palmový olej - z obnovitelných zdrojů

        Vymazat
    11. Pěkný návod jen poznámka k bodu 7. Není možné, aby se hydroxid "odpařil", odpařit se může voda a hydroxid, jakožto pevná látka se odpařovat nemůže.

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. při pokojové teplotě

        Vymazat
      2. Hydroxid se samozřejmě nevypaří, ani neztratí, zreaguje se vzdušným CO2 na uhličitan sodný nebo draselný, podle druhu mýdla.

        Vymazat
    12. Dobrý deň, naozaj velmi dobrý postup aj pre "laikov", konečne návod ktorý aj chápem :) mám však jednu otázočku (možno hlúpu ) a to že, či ten ponorný mixér po očistení môžem potom normálne používať dalej na varenie :D či neostane nejako kontaminovaný alebo tak :) ak môžete pošlite mi niekto odpoved na vendy555@azet.sk ďakujem :)

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Vím, že tu otázka už byla, ale ne odpověď.. Je možné používat stejný mixér na výrobu mýdla i na vaření? Nemůže se mi něco stát, když ho omyji? :) Odpověď prosím na ann.t@email.cz :)

        Vymazat
      2. Používejte jeden mixér pouze na výrobu mýdla a jiný na vaření.

        Vymazat
      3. Používám ten samý - stačí ho omýt. I hrnec používám normálně kuchyňský - vše umyje myčka a mohu vařit omáčku :-)

        Vymazat
      4. Anonymní14. listopadu 2014 2:03

        Používám ten samý - stačí ho omýt. I hrnec používám normálně kuchyňský - vše umyje myčka a mohu vařit omáčku :-)
        ----------------------------------

        přinejhorším se ti bude penit od huby :))))

        Vymazat
    13. Mohla bych se zeptat, jak vyrobit mýdlo pouze z olivového oleje a louhového roztoku? Kolik ho je potřeba aby pěkně mydlilo i bez palmového a kokosového oleje, lze to vůbec? Děkuji za odpověd´! Markéta.

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Na serveru Moderná alchymistka je výroba kastilského mýdla z olivového oleje, ale také přidávala něco málo kokosového tuku.

        Vymazat
      2. Omlouvám se, nepoužila kokosový, ale ricínový olej.

        Vymazat
    14. Tak a už je pokus č.1 pod duchnou.Pomeranč/citron,žluté jak kuřátko s přídavkem pomerančové kůry.Budu čekat podle pokynů,zkrátka nevypadá vůbec špatně.Mydláře zdraví Alena.

      OdpovědětVymazat
    15. Dobrý den, ráda bych se optala, co znamená číslo 0,713 ve vzorci na výpočet NaOH za výsledným KOH. Moc děkuji za odpověď, Bára

      OdpovědětVymazat
    16. Výborně zpracovaný, přehledný a zároveň podrobný návod.......DOPORUČUJI!!! :-)

      OdpovědětVymazat
    17. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli při výrobě tuhých šamponů a mýdel, mohu opravdu experimentovat s použitými oleji jak chci, nebo jsou některé jejichž alespoň základní množství musí být v mýdle obsaženo, aby např. bylo pevné, dobře pěnilo a nelepilo? Mohu např. zcela nahradit palmový olej bambuckým máslem? Je tolik olejů že nevím který vybrat :-) děkuji za radu Hanka

      OdpovědětVymazat
    18. Zajimalo by me na kolik takove mydlo vyjde. Kokosovy a olivovy olej jsou pomerne drahe slozky. Dale by me zajimalo, jestli jde nejak zuzitkovat i pouzity kuchnsky olej, ktery vetsina naroda bohuzel leje primo do odpadu! :-(
      Jinak preji at se dari vsem kutilum!

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. tak s tim pouzitym olejem me to take zajima, nasla jsem jen jeden odkaz na diskusi, kde ho pani radi pouzivat, ze pry tak bezne mydlo vyrabi..zajimali by me podrobnosti

        Vymazat
      2. já nevím ..ale nedokazu si to nejak predstavit..jako mydlo s vuni rizku..Kazdopadne kdyz je tak s nim zatapime v kotli.To pak chytne raz-dva.

        Vymazat
      3. Pri uvedenom mnozstve surovin bude cela davka stat cca 10 eur. Samozrejme ze nejake suroviny zostanu na dalsiu davku pripadne sa zuzitkuju inak v kuchyni.

        Vymazat
    19. ahooj, návod je moc pěkný, jen se mi moc nelíbí obsah palmového oleje. jakým olejem by se dal nahradit?? :)

      OdpovědětVymazat
    20. Určitě bambuckým máslem nebo kakaovým...

      OdpovědětVymazat
    21. Ahoj, velmi dobry navod urcite vyskusam len sa chcem opytat nakolko mydlo dlho zreje ci si mozem vyrobit vacsie mnozstvo mydla a pozdejsie ho pouzit myslim zahriat, rozpusit...dakujem

      OdpovědětVymazat
    22. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kde seženu NAOH? Nebo můžu použít normálního "krtka" ?? :-D
      Jinak super návod!! :)))

      OdpovědětVymazat
    23. Ahojky,
      dneska jsem to poprvé vyzkoušel. Zavřel do polystyrénové krabice a do zítřka budu napnutý jako kšandy, jestli to klaplo.

      OdpovědětVymazat
    24. Dobrý den, super návod. Mýdlo jsem dělala před 4 týdny a mám dotaz, v průběhu zrání mýdlo zbělalo. Neudělala jsem něco špatně? Děkuji za odpověď. Naty

      OdpovědětVymazat
    25. Dobry den, mohul misto NaOH pouzit KOH? pripadne, jaka jsou rizika? Dekuji

      OdpovědětVymazat
    26. Dobrý den, co když mám k dispozici kyselinu olejovou a 50% roztok NaOH? Jaké by byly navážky? Moc díky

      OdpovědětVymazat
    27. já bych to podle tohohle receptu nedělal protože jsou tam škodlivé látky.

      :I

      OdpovědětVymazat
    28. je to docela trapné protože v těch přísadách jsou docela dost škodlivé látky.

      takže je to na nic.
      :( :I :F

      OdpovědětVymazat
    29. Anonymní6. srpna 2015 5:21
      Co se ti tam nepozdává??
      Návod je popsán skvěle,sama sem před 2 týdny udělala mýdlo podle takového návodu, i když s jinou kombinaci olejů - přepočet NaOH přes soapcalc, a už má pH jen kolem 8 a lze ho skvěle používat.

      Pro druhého anonymniho- KOH dělá mýdlo tekutejsim-pastovitejsim a co sem vyčetlá používá se pokud se chce vyrabet tekuté mýdlo, protože se lépe rozpouští ve vodě.

      OdpovědětVymazat
    30. Potřebuji, prosím, radu chemika. Co se stane, pokud místo vody použiji vodu z mrtvého moře? Nevznikne s hydroxidem sodným nějaká nežádoucí bouřlivá reakce? Díky.

      OdpovědětVymazat
    31. Já bych měl dotaz na toho anonyma výše: které z těch výše uvedených surovin jsou podle něj škodlivé??? Ten louh? No bez něj to jde těžko. Destilovaná voda? Pít by se asi neměla.
      A ty tuky? Ano palmový olej není v potravinách ideální, ale všichni, kteří se nechystají vyrobené mýdlo žrát jsou v klidu :-) Navíc jak je výše uvedeno: Všechny uvedené složky během chemických reakcí mění své složení...
      Michal.

      OdpovědětVymazat
    32. Bezva vyzkousim..a kde sezenu palmový olej? Všechno mám,ale palmový olej nemám. Moc děkuji...Jana

      OdpovědětVymazat
    33. Dobrý den, mám technický dotaz k množství vody. Žiju v Mexiku a je zde dost vysoká vlhkost. Bylo mi doporučeno ubrat až o 40% vody. Ovlivní to množství NAOH v receptu?
      Pokud například místo 380g vody použiji 230g? Jak spočítat? Předem moc děkuji za odpověď. Lenka

      OdpovědětVymazat
    34. Dobrý den, mám technický dotaz k množství vody. Žiju v Mexiku a je zde dost vysoká vlhkost. Bylo mi doporučeno ubrat až o 40% vody. Ovlivní to množství NAOH v receptu?
      Pokud například místo 380g vody použiji 230g? Jak spočítat? Předem moc děkuji za odpověď. Lenka

      OdpovědětVymazat
    35. Dobrý, podla mojich skusenosti mozem odporucat obchod kozmetickesuroviny.sk Maju siroky sortiment a nasla som tam rozne veci za rozumnu cenu :)

      OdpovědětVymazat
    36. Chtela bych zkusit s kozim mlekem, jen nevim jestli jim nahradit vodu nebo nejaky ten olej.

      OdpovědětVymazat
    37. mlékem se nahrazuje voda. a vzhledem k obsahu cukrů, doporučuji intenzivně chladit, aby z něho nebyl karamel při reakci s NaOH.

      OdpovědětVymazat
    38. Dobrý den, taky se chystám na výrobu za studena vyzkoušet a zajímalo by mě,zda můžu hydroxid smíchat místo s destilovanou vodou s bylinkovým odvarem,třeba levandule apod. Samozřejmě bych na odvar použila destilovanou vodu a bylinky přecedila.

      OdpovědětVymazat
    39. Extrakt z grepových jader se mi podařilo získat jen v prášku. Co s ním dál a jak dávkovat do receptu? Děkuji

      OdpovědětVymazat
    40. pro Anonymní15. července 2016 3:38 : určitě jde použít i bylinkový odvar.

      OdpovědětVymazat
    41. Dobrý den, děkuji moc za skvělý návod a za odkaz na mýdlovou kalkulačku. Předevčírem jsem se do výroby pustila a čtyři malá mýdla již schnou na mřížce. Použila jsem olivový olej, kokosový tuk a trochu kakaového másla.
      Akorát jsem nesehnala onen extrakt z grepových jader - dala jsem místo toho tea tree olejíček, píše se o něm, že je také antibakteriální a antimykotický. Nevíte, zda by to mohlo mít podobné konzervační účinky, jako ten grepový, a dal by se používat místo něj?
      Díky :)

      OdpovědětVymazat
    42. Ještě doplním jeden poznatek - nikdy k míchání louhu s vodou nepoužívejte hliníkovou lžíci - reaguje s hydroxidem a rozpouští se, nehledě na to, že louhová voda zešedne a můžete ji vyhodit.
      Ostatně, kdybych si přečetla, co píší na wikipedii, tak by se mi to nestalo :)
      "kovový hliník se v koncentrovaném roztoku NaOH rozpouští za vzniku hlinitanu sodného..."

      Tak třeba se to někomu bude hodit:)

      OdpovědětVymazat
    43. Dobrý večer, předem moc děkuji za perfektní návod na výrobu mýdla. Mám i výše uvedenou knihu, ale tento návod je lepší :). Mýdlo se mi podařilo hned na poprvé a já nedočkavě čekala než uraje. Použila jsem recept z vašich stránek na české mýdlo a to mi teď během používání mizí před očima. Byť je na mýdlence kde neleží ve vodě je velmi mazlavé. Kde mohla nastat chyba nebo je to vlastnost tohoto receptu?? snad někdo odpoví ...

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Co mě napadá, že může být příčinou:
        -buď málo hydroxidu vůči tukům (Byl poměr správně spočítán v kalkulačce? Všechno se stačilo dobře rozpustit? Nezůstala část louhové vody v nádobě, ze které se přelívá do tuku? ...)
        -špatně nastartované zrání - málo prošlehané, příliš tekuté při lití do formy
        -nebo krátká doba zrání (nestačilo dostatečně vyschnout a doběhnout všechny reakce)
        (případně bych si ještě v mýdlové kalkulačce zkontrolovala, jestli při kombinaci použitých tuků jsou potřebné vlastnosti v doporučeném rozpětí, v tomhle případě by nejspíš mohl být problém s Hardness)
        ...víc mě nenapadá, ale třeba poradí někdo kvalifikovanější:)

        Vymazat
      2. Děkuji za odpověd, nenapadá mě žádná z uvedených chyb. V hrnci to vypada perfektně konzistence řidšího pudinku. Momentalně mi zrají dvě várky a jsem zvědavá zda se budou chovat stejně. Při opakovaném pročítání návodu mě napadlo, že mi zeslábl roztok louhu když sem čekala až vychladne a neměla jem ho zakrytý. No a pak je tu varianta, že nám mýdlo rychle odmydluje vzhledem k počtu uživatelů byť kupované vydrželo déle

        Vymazat
      3. To s tím louhem mi nepřipadá pravděpodobné, nemyslím si, že by se mohl někam odpařit.
        Myslela jsem, že vyloženě vidíš, že je patlavější a rozpouští se víc, než normální mýdlo. Jestli ti běžně na omak přijde v pořádku (a myje, nemastí), tak bych v něm žádnou chybu nehledala.
        Jinak, to, že je rychleji pryč, než kupované, taky u nás doma pozoruju - prostě se s ním totiž všichni raději mydlí:) Jedna kostička domácího mýdla (celkem malá, tak třetinová, než bývá běžné mýdlo) vydrží tak 7-10 dní (používám ho i na vlasy a všichni se s ním mydlí jako diví).

        Vymazat
      4. Může to být teplotou jak tuku tak vody. Zkuste mít teplotu okolo 50st C

        Vymazat
      5. Tak po zkoušce dalších 2 várek a výměně mydlenky, jsem došla k závěru, že to tak asi prostě je :-D protože mýdlo mám tak akorát tvrdé a není mastné a ruce taky nemastí. Kostičku 7x7x3 máme prostě na týden. Teď studuji čistě olivové mýdlo a ráda bych se pustila do tuhého šamponu.Moc děkuji za ochotu poradit

        Vymazat
    44. Dobrý den, určitě vyzkouším. Jen se chci zeptat... Lze vyrobit i tekuté mýdlo a tekutý šampon? Všude nacházím jen recepty na tuhé.
      Díky,
      Radka

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Slyšela jsem, že se na to používá KOH místo NaOH. Ale nezkoušela jsem to. V SoapCalc jde nastavit i KOH.

        Vymazat
    45. Dobrý den, mám dotaz, bylo by možné v případě, že bude mýdlo po 24hod. moc měkké, popř. blátivé znovu dát do hrnce a vymíchat do větší hustoty? Mám obavu, že jsem ho do formy nalila brzo.Konzistence jako řidší pudink. Děkuji za odpověď. Marcela

      OdpovědětVymazat
    46. Jde nějak hýbat s PH při výrobě mýdel ? na čem závisí PH aby bylo tak akorát ?Děkuji

      OdpovědětVymazat
    47. dobrý den, vyrobila jsem mýdlo podle vašeho návodu + jsem přidala rozmarýn a levanduli a z původně oranžové barvy se během 12h změnilo na zelenou. Je to normální?
      Děkuji

      OdpovědětVymazat
    48. Dobrý den, trochu mne děsí ten louh, i když vím že se z něj vyrábí mýdlo po staletí. Neexistuje jiný způsob jak sebe/prádlo mýt bez louhu? Nebo se opravdu všechen z mýdla zráním vytratí? Děkuji za odpověď. Ika

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Pokud budete mít správné množství tuků a louhu, tak v hotovém mýdle žádný louh zůstat nemůže (při chemické reakci dojde ke zmydelneni tuků). Obvykle se dává o 5-10% tuků jako "přídavek", aby mýdlo bylo více pečující. A opravdu bez louhu mýdlo z tuků neuděláte.
        Již 24h po nalití do formy mělo moje mýdlo pH 8.

        Vymazat
    49. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      OdpovědětVymazat
    50. No jasně! palmový olej(napalm). Spalte celou tu planetu

      OdpovědětVymazat
    51. Dobry den. Chtel jsem se zeptat jestli mate nekdo prosim zkusenost s vyrobou mydla s materskym mlekem. Mleka mame prebytek a ja jsem atopik.
      S diky a pranim prijemneho dne
      Petr

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Zdravím, zkušenost nemám, ale myslím, že to bude fungovat stejně, jako s jakýmkoliv jiným mlékem (např. kozím). Ale říkám si, že je to skoro škoda, myslím, že po té louhové koupeli už v něm moc prospěšných látek do mýdla nepřejde. Vyrobila bych z něj raději třeba jogurt :)
        Případně, vodu mlékem bych nahradila pouze částečně (např. z poloviny či ze dvou třetin), a ve vodě nejprve rozpustila hydroxid, do čehož teprve přidala mléko - pokud se hydroxid rozpouští rovnou pouze v mléce, začíná už trochu mýdlovatět s tukem z mléka a myslím, že se tak dobře nerozptýlí.

        Vymazat
    52. Dobry den,

      vcera jsem zkousela mydlo udelat podle navodu, vsechno jsem namerila presne a prubeh vypadal zcela v poradku. Jedine co je, ze jsem nepouzila destilovanou vodu, ale pouze dlouho prevarenou. Mydlo jsem po 24 hodinach chtela vyklopit, ale je ponekud mazlave a droli se. Muze mi prosim nekdo poradit cim by to mohlo byt? Chtela bych to do priste zmenit a hlavne by me zajimal duvod.

      Dekuji

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Taky nepoužívám destilku, ale normální vodu. Ani ji nepřevařuji a vždycky to fungovalo.
        Počkala bych, až mýdlo uzraje, hodně se ještě změní. Myslím, že bude v pořádku. :) Když mýdlo vyklápím po 24 hodinách, tak vždycky vypadá jinak, než pak po dozrání.

        Vymazat
      2. Dekuji za reakci :) tak to me hodne potesilo! Jsem tedy zvedava, jak to dopadne :D a s tou nedestilovanou vodou- to jsem prekvapena, snad to tedy nebude velmi menit vlastnosti:)
        Jeste jednou moc dekuji!

        Vymazat
    53. Dobrý den,
      na začátku ledna jsem vyrobila svá první mýdla. Zatím však mají ph stále 9-10. Je to už sedm týdnů a ph nějak neklesá. Na čem závisí ph, je možné, že ještě trochu klesne?
      Děkuji Petra Š.

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. To je dost zvláštní, 9-10 je hodně. pH, pokud se nepletu, závisí na poměru olejů a louhu - zmýdelněním spolu tyto reagují, jako je napsané nahoře v rovnici, a během zrání ještě tahle reakce dobíhá a také zbytkový NaOH reaguje se vzdušným oxidem uhličitým, čímž vzniká uhličitan sodný, který je také neutrální (myslím, že proto se někdy na mýdle vytvoří taková bílá vrstvička). Napadá mě několik možných příčin:
        *málo olejů (zkontrolovala jste si poměr olejů, které jste tam dávala, na mýdlové kalkulačce?)
        *špatně odměřené množství olejů či špatně navážený louh - to hrozí hlavně když děláte jenom malou várku, u většího množství se ta odchylka měření ztratí.
        *zrání mýdla: nebylo v dostatečně vzdušném prostředí (nebyly mýdla třeba v krabici? Pak by k nim nemohl dobře vzduch.)
        *špatně změřené pH :)


        Měřila jste pH na povrchu mýdla, nebo uvnitř? Pokud uvnitř, tak bych mýdla ještě rozkrájela na menší díly a nechala ještě takhle dobře odvětrat na nějaké mřížce, třeba 14 dní.

        Jinak nevím, čím by to mohlo být.
        Pokud klesne alespoň na těch 9, normálně bych ho používala, kůže je lehce zásaditá - asi ne třeba na obličej, ale na ruce klidně.

        Vymazat
      2. Jo, ještě doplním, že si myslím, že to pH bude časem klesat dál, i když mnohem pozvolněji, než během zrání na začátku, pokud bude k mýdlu přístup vzduchu a bude tedy moci NaOH reagovat s CO2 (ale je to jen můj laický názor :))

        Vymazat
    54. Dobrý den. Super návod. Mám dotaz po 4 týdnech mám na mýdlech sodný prach, jak je se ho zbavit? Seškrabat, postříkat alkoholem, co je nejlepší. A druhý dotaz, kde a jak je nejlépe poté mýdla
      uchovávat? Moc děkuju za odpověď :)

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Já ho škrabu, možná by šel i otřít jenom vodou, jak s alkoholem, nevím.
        S uchováváním mám zkušenosti takové, že je potřeba, aby mohlo i dále trochu "dýchat", jednou jsem ho zavřela do plastové bedýnky a celé oslizlo, takže buď nechat pootevřené víko, nebo jej dát třeba do papírové krabice, dřevěné atd., do něčeho, kde není utěsněné.

        Vymazat
    55. Dobrý den, chci se pustit do výroby mýdla a mám dotaz ohledně té poslední míchací fáze a přidávání různých látek. To můžu skutečně přidat cokoliv? Např mě zajímá možnost dodat jíl a další nezmydelnene oleje, např ricinový. Prostě je tam domicham a kvalita mýdla se nezmění? A druhý dotaz - v kalkulačce není možnost spočítat hodnotu NaOH pri použití vepřového sádla, máte k tomu nějakou informaci? Který olej se mu podobá, který bych tedy mohla zadat namísto vepř. sádla k výpočtu? Děkuji.

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. 1. přidávání složek do mýdla: pokud přidáš např. jíl, neměly by se podle mého názoru ty hodnoty změnit. Jasně, do jílu se ti naváže trochu vody, bude hmota při nalévání hustší, bude mít pak jinou strukturu, než bez něj, ale pokud nedodáš něco, co bude přímo reagovat s NaOH nebo s oleji, mělo by to být v pohodě. Pokud dodáš oleje, změní se to, ale ne tolik, jako kdybys je přidala rovnou v té první fázi před šleháním. Ale i tak bude mýdlo každopádně mastnější a část olejů ti i tak s NaOH zmýdelní. Tomu by se dalo zamezit snad jen tím, že bys je do mýdla přidávala až po jeho částečném uzrání (rozstrouhala či rozpustila v malém množství vody, smíchala, a pak znovu spojila). Ale i tak bude mýdlo mastnější a výživnější. Na běžné mydlení to bude OK (tedy, pokud tam toho nedáš moc :)), třeba na praní už nebude vhodné.
        2 - vepřové sádlo v kalkulačce je, jmenuje se Lard, Pig Tallow

        Vymazat
      2. Aha, já to přehlédla, díky. A mám ještě dotaz ohledně toho bodu č5, o kterém se píše, že si ho nemáme všímat. Pokud jsem to dobře pochopila, tabulka bodu 5 ukazuje v jakém rozmezí by se měly pohybovat kvality vzniklého mýdla a výpočet pak ukazuje, zda v některých bodech nejdeme úplně mimo mísu, je to tak? Např. jsem si zadala oleje olivový, meruňkový po 30%, vepřové sádlo 30% a 10% včelí vosk a vyšlo mi mýdlo měkké, s nulovým čisticím účinkem resp nulovou pěnivostí, a v posledních dvou bodech iodine a INS mimo stanovené limity. Nevím, co ty dvě poslední položky znamenají, ale říkám si, jestli to mýdlo skutečně bude mýdlo a nevznikne z toho nějaká rozteklá srágora ;-)

        Vymazat
      3. No, tak to ti nevím, já jsem se zatím snažila vždycky vyrábět mýdlo tak, abych se do těch doporučených limitů v tabulce plus mínus vešla, nebo bylo něco mimo jen o trochu. Hodně ty hodnoty posune třeba kokosový tuk, ale i máslo, tak je můžeš zkusit přidat.
        Být tebou, zkusím udělat podle toho původního nápadu třeba jen malou várku, abys viděla, jak se to bude chovat.

        Vymazat
    56. Právě jsem dodělala své první měsíčko-kopřivové mýdlo. Zítra budu čekat překvapení. Moc děkuji za skvělý postup a návod s fotkami����������������

      OdpovědětVymazat
    57. Mohl by mi někdo poradit jaký si pořídit teploměr? Ten co měří teplotu vody v akváriu nebo bazénu se asi nehodí. Děkuji.

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Za mě je to zbytečnost...
        Můžeš se třeba podívat, jestli nemáte doma (nebo u babičky) takový ten dlouhý na zavařování, ale jinak si myslím, že vážně není vůbec potřeba.

        Vymazat
    58. Dobrý den chci se zeptat jestli je tod to mydlo penivý ja vyrabim doma mydla ale moc me to nepeni co delat aby mydlo krasne penilo dekuji.

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Některá mi pění, jiná méně. Chce to vychytat složení podle tabulky, abys měla vysokou hodnotu parametru "Bubbly" (zvyšují ji kokosový olej, babassu, ricinový olej a další).

        Vymazat
    59. Dobry den - muzu michat smes el.rucnim metlovym mixerem - opatrne, aby to nestrikalo? Pujde to? Alena

      OdpovědětVymazat
    60. Dobrý den, stalo se, že jsem omylem nasypala louh do směsi olejů, rozmixovala jsem to a louhové kuličky zmizely. Mohu toto ještě dále použít? Děkuji za odpověď, Milena.

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. A to jste do směsi nedala vůbec žádnou vodu?
        Asi bych zkusila počkat, nechat mýdlo uzrát a pak přeměřila pH. Pokud bude v pořádku, tak bych to zkusila opatrně použít (a pozorovat), ale třeba jako dárek bych tohle mýdlo nikomu nedávala, bůhví, jak bude reagovat.

        Vymazat
      2. Dobrý den, v hrnci bylo vše, jak má být, i voda, ale louh jsem nasypala jako poslední, rozmixovala, krásně to tuhlo, teď jsou v mýdle světlejší flíčky. Děkuji za Vaší odpověď.

        Vymazat
    61. Takto vyrobene mydlo je vhodne k pouziti az po roce zrani. Neuvadejte lidi do omylu. Mohou si poleptat pokozku.

      OdpovědětVymazat
    62. Zdravim..pouzivate i nejaka barviva?

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Ne, přijde mi škoda, když už si vyrábím vlastní domácí přírodní mýdlo, do něj míchat nějaké chemické barvy. Barvím jedině přírodně, ale samozřejmě to nedá tak syté barvy. Kousek včelího vosku+rozmixovaná pomeranč. kůra = žluté, chlorella = zelené, káva = hnědé, jakékoliv lístky, bylinky = světle hnědé, béžové až tmavě zelené, závisí na množství.

        Vymazat
    63. Dobrý den, vyrobila jsem mýdlo přesně podle receptu a není úplně ztuhlé. Je možné, že jsem ho málo umixovala? Ztuhne ještě? Děkuji za odpověď.

      OdpovědětVymazat
    64. Ano, mýdlo ztuhne především během toho 3týdenního zrání, nemějte obavy, pokud jste správně namíchala poměr tuků a louhu a vody, ztuhne, i pokud by bylo méně umixované.

      OdpovědětVymazat
    65. Dál by se do výroby zakomponovat včelí vosk. Je mastný a pěkně voní. Chovám včely a vosku je dost.

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Ano, spočítejte si svůj recept podle mýdlové kalkulačky, na kterou je ve článku recept, nabízí se tam i volba včelího vosku. Také jsem s ním mýdlo vyráběla a je pěkně žluté :)

        Vymazat
    66. dobrý večer,těším se na výrobu mýdla, nakoupila jsem si vše potřebné, ale nemám stále palmový tuk,poradí mi někdo, kde bych ho mohla sehnat?
      Děkuji moc.

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Dobrý večer, doporučuji nahradit ho jiným tukem, je to snadné, jen si zadejte hodnoty do mýdlové kalkulačky. V mýdle není vůbec nutný, vyrábím již roky bez něj. O problematice palmového oleje jste již jistě slyšela ;)

        Vymazat
      2. Moc děkuji.Tak já to zkusím bez něj. Někde jsem se dočetla,že je nutný pro to, aby bylo mýdlo tvrdé. O tom že je hodně problematický vím a snažím se mu jinak vyhýbat. Je tedy nahraditelný jakýmkoli tukem, nezáleží na tom vůbec? Přeji krásný den.

        Vymazat
      3. Pardon, že odpovídám až teď, chvíli jsem na stránkách nebyla.
        Pro tvrdost mýdla je dobrý hlavně kokosový tuk. Každopádně je dobré namíchat si tuky v mýdlové kalkulačce tak, aby hodnoty různých vlastností (v levé části kalkulačky) byly plus mínus v doporučeném rozpětí.

        Vymazat
    67. Dobrý den,mohla by jste prosím dát fotku dřev.roštů na čem se mýdla nechávají zrát nebo alespoň popsat jak vypadají nebo na čem jiném by se mohlo nechat mýdlo zrát? Díky za odpověď

      OdpovědětVymazat
    68. Pěkný článek. Mám vystudovanou chemii a proto mě láká zkusit si mýdlo vyrobit. Když ale tak počítám ceny olejů - vyjde to asi dost dráž, než zakoupení mýdlové hmoty?
      Děkuji, Sára

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Jo, a taky to vyjde dráž, než koupit v drogérii Palmolive, nastrouhat ho a uplácat si z něj nové mýdlo. Ale tak asi tušíš, že složení té kupované mýdlové hmoty (stejně jako běžného drogérkového mýdla) bude někde dost jinde, než u toho mýdla, které si vyrobíš doma. Nehledě na to, že z mýdlových hmot i běžných mýdel je odstraňována většina glycerinu, aby mohl být použit do jiných kosmetických výrobků, proto je běžné mýdlo tak vysušující.

        Ale - pomocí té mýdlové kalkulačky si můžeš sestavit i svůj recept na mýdlo z levnějších tuků, než se tady píše jako příklad, a budeš ho mít pak minimálně za stejnou cenu, jako je běžná mýdlová hmota. Dělám mýdlo ze sádla, slunečnicového oleje a kokosového oleje (ten se mi nedaří ničím levnějším nahradit) a vyjde opravdu levně.

        Vymazat
    69. Moc pěkný návod! Podle něj to musím zvládnout i já.

      OdpovědětVymazat
    70. ahojte , mohol by mi niekto poradiť ohľadom toho kedy je potrebné mydlo po naliatí do formy udržať v teple ? či to záleží od toho či je tekutina voda alebo kozie mlieko ? niekde som sa dočítala že dávajú do chladničky chladiť ,ale potom neprejde gelovou fázou ? a je rozdiel zakrývania dekou pri veľkej forme a pri malých formičkách na mydlá ? lebo sa mi stáva že odlejem mydlo do papierovej krabice ktorú vložím do polystyrénovej krabice kvoli udržaniu tepla a vedľa toho ešte dám malé mydlá ktoré som odliala do silikónových formyčiek a tie malé mydlá ako keby neprešli gelovou fázou lebo ostávajú svetlejšie navrchu ,a to čo odlejem do veľkej krabice od stredu vidieť ako zgelnatie , čiže nerozumiem tomu prečo rovnaká masa mydla v rôznych formách inak reaguje aj keď sú dokonale v teple odložené ??? ďakujem za každú informáciu ,som začiatočníčka

      OdpovědětVymazat
    71. Díky moc za úžasný návod. My jsme si domů nedávno pořídili úplně nový zásobník na mýdlo a pokud zjistim, jak se takovéto domácí mýdla dělají i tekuté, určitě si je začnu vyrábět i doma :-)

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Máte tekuté mýdlo na umyvadle nebo i na umyvadlové skříňce? Bojím se, aby ji to nepoškodilo

        Vymazat
    72. Taky si mýdlo děláme doma sami. :) Vlastně hodně různých čistících prostředků si děláme sami. Jsou to vesměs takové ty babské recepty, kde je jedlá soda, ocet, citronová šťáva. Ale funguje to a nemusíme utrácet v drogerii. Jediné, co kupuji, je dezinfekce na povrchy. Tu bych si v téhle šílené době asi nedovolila jen tak doma vyrábět a chci mít jistotu toho, že to budu mít skutečně kvalitně umyté. ;-)

      OdpovědětVymazat
    73. Thanks for Sharing Informative Blog..

      Renovate My Homez Provide affordable home renovation services gurgaon

      OdpovědětVymazat
    74. Dobrý den, mám doma zásobu jeleního loje, s čím ho mám nejlépe smíchat?

      OdpovědětVymazat

    Okomentovat

    Populární příspěvky z tohoto blogu

    Recept pro tento týden - šumivé bomby do koupele

    Koupelové bomby (šumivé tvarované soli do koupele) už u nás téměř "zdomácněly". Proč? Zajistí totiž příjemný a relaxační požitek během koupele. Stačí je vhodit do vody a pozorovat, jak se v podobě mírného perlení pomalu rozpouštějí, čímž se do vody uvolňují oleje, které něžně pohladí vaši pokožku a zároveň jí dodají dostatečné množství výživy a hydratace... Recept: 125 gramů jedlé sody potravinářské 60  gramů kyseliny citronové 60  gramů kukuřičného škrobu (příp. kukuřičné mouky) 2 ½ polévkové lžíce mandlového oleje , alternativou může být téměř jakýkoliv jiný olej , nejlépe za studena lisovaný či rovnou v bio kvalitě 1 polévková lžíce vody (nejlépe destilovaná, nebo vodu převaříme) esenciální olej/e dle vkusu (celkové množství 20 - 25 kapek) přírodní kosmetické barvivo dle vlastního uvážení sprej s lihem (slouží jako desinfekce k postříkání forem) forma (nejlépe silikonová) Postup: Jedlou sodu, kyselinu citronovou a kukuřičný škrob/m

    Marius Fabre - více než stoletá tradice pravých marseilleských mýdel...

    Marius Fabre je j edna z nejznámějších firem, která dodnes vyrábí pravé marseillské mýdlo. Kořeny této firmy sahají až do roku 1900, kdy muž jménem Marius Fabre založil v Salon de Provence svou firmu na výrobu mýdel. Dnes se stejnou vášní již čtvrtá generace této rodiny pokračuje v tradiční výrobě marseillského mýdla. Co je to však tzv. pravé marseillské mýd lo? Výrobní postup marseillského mýdla a jeho složení byly uzákoněny už v roce 16 8 8 a striktně se dodržují dodnes:   Marseillské mýdlo musí být ze 100 % přírodní, pouze z rostlinných olejů a nesmí obsahovat přidaná barviva, vůně, rozpouštědla či konzervanty. Musí obsahovat 72 % rostlinných olejů, což je také číslo, které je vyznačeno na každé mýdlové kostce.   Marseilleské mýdlo musí být šetrné k životnímu prostředí a 100% biologicky odbouratelné; zároveň nesmí obsahovat fosfáty nebo jiné syntetické látky a rovněž nesmí zatěžovat spodní vody a zatěžovat přírodní prostředí. Výrobní postup: mýdlo musí být vařeno v