Přeskočit na hlavní obsah

Mydlíme se zodpovědně aneb Mýdla bez palmového oleje...

Důvodů, proč se i v mýdlech vyhnout palmového oleji coby tradiční ingredienci je hned několik... Ačkoliv přírodní mýdla vyráběná mimo jiné z palmového oleje nejsou přímou příčinou ekologických i sociálních katastrof, přesto i ona tím, že v sobě tento olej obsahují, nepatrně přispívají ke kácení pralesů. Na toto téma určitě zhlédněte jeden zajímavý a strhující film (viz níže).

Lze však palmový olej v mýdlech adekvátně nahradit něčím jiným? Lze. A dokonce se nemusí ani nahrazovat, existují totiž také mýdla vyroběná pouze z olivového oleje (např. řecká Agno). Nebo pak vyzkoušejte tato mýdla, která nejenže neobsahují palmový olej, ale navíc jsou vyrobena z velké části z fairtrade ingrediencí, a tak de facto přispívají k lepším životním podmínkám lidí z "třetíto světa"...

   
                             


Pár základních informací:


Indonéské pralesy jsou nejen plícemi planety, ale i místem, kde přežívají poslední orangutani a další vzácná zvířata. Orangutani nám tak podobní, že je domorodci přiléhavě nazývají lidé z lesa. Monokulturní plantáže palmy olejné jsou však pro zvířata nehostinnou pustinou. A když se v nouzi snaží uživit zde, protože jejich původní domov zmizel, jsou orangutani nemilosrdně pronásledováni a zabíjeni. Plantáže palmy olejné také produkují jen nepatrný zlomek kyslíku, který by vydechoval pralesní ekosystém, kdyby rostl na jejich místě, o druhové pestrosti a pokladech (například léčivých rostlinách) které pralesy ještě skrývají, nemluvě. 

Velké společnosti proměňující pralesy na plantáže navíc ohrožují i původní obyvatele, často jim nelegálně zabírají půdu a jsou již mnoho let obviňovány z porušování lidských práv. Ke všemu se přidává ještě živelný způsob obhospodařování plantáží, který vede k obrovskému zamoření řek hnojivy a pesticidy, na než již začínají doplácet zvířata i lidé. 

Prospěch z palmového oleje mají tedy bohužel pouze velké obchodní společnosti, zatímco příroda, zvířata i původní obyvatelé na pěstování palem olejných tvrdě doplácejí. Olej samotný pak není nijak přínosný ani pro koncové spotřebitele, navzdory obchodní propagandě. 

Patrně ještě větší hrozba, nežli palmový olej v potravinách, je jeho využití co by takzvaného biopaliva. Jedná se o vskutku pozoruhodný paradox: palivo, které má snížit emise skleníkových plynů, má zároveň vinu na ubývání nejcennějších dýchacích orgánů planety... 


A jaký máte názor na tuto problematiku Vy? Diskutujte pod tímto článkem...
 

Komentáře

  1. A čím tedy nahradit palmový tuk ve výrobě mýdla? Začala jsem teď vyrábět doma a tento článek mě zaujal. Díky za info. Hezký den

    OdpovědětVymazat
  2. Já nahrazuji např. bambuckým máslem.

    OdpovědětVymazat
  3. Dávám olivový olej + kokosový tuk a je to úplně OK. Někdy ještě experimentuji přidáním malého množství jiných olejů či tuků (kakaové máslo, sezamový, olej z hroznových semínek), ale to už bude spíš pro pocit, než že by to nějak výrazně změnilo vlastnosti toho mýdla (jsou to drahé ingredience, tak jich tam hodím vždy jen trochu).
    Ještě se chci pokusit o nějakou low-cost variantu, např. z oleje z kuchyně (slunečnicového), ale kdoví, jak to dopadne... :)

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, máte někdo zkušenost s výrobou mýdla bez palmového oleje? Třeba pouze z olivového oleje nebo olivový olej + kokosový olej - je nutno měnit množstvi NaOH? Dekuji za radu. Pěkný den

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Výroba mýdla... Aneb expresní návod na to, jak vyrobit domácí mýdlo bez zbytečných chemických pouček

Ten, kdo se rozhodn e sdělit veřejnosti "expresní návod" na výrobu mýdla, si na sebe ušije tak trochu bič... Proč? Předně proto, že zkušeným výrobcem mýdla se člověk nestane přes noc, ale mnohem spíše tak, že po několik měsíců čile experimentuje, zkouší, vaří, míchá a vůbec se všelijak zaobírá mýdly. Nutno dodat, že někdy dokonce i ve svých snech :-)  Přesto buďme projednou odvážní a takovýto, řekněmě rychlokvaškový, návod zveřejněmě. Myslím, že přesně něco podobného začátečníci potřebují - ujistit se, že to zkrátka zvládnou.. Také dobrý a zkušený učitel ihned na své žáky nevychrlí teorii relativity, ale začíná pěkně popořadě - třeba Newtonovými pohybovými zákony. A d ost již úvodu, začněme... 1. Co je to mýdlo? Předně je třeba si uvědomit, co to vlastně takové mýdlo je. Mýdlo je směs organických látek v pevné nebo kapalné podobě, působící jako anionický tenzid. Je to tedy tedy látka, hromadící se ve fázovém rozhraní a snižující povrchové napětí vodnýc...

Marius Fabre - více než stoletá tradice pravých marseilleských mýdel...

Marius Fabre je j edna z nejznámějších firem, která dodnes vyrábí pravé marseillské mýdlo. Kořeny této firmy sahají až do roku 1900, kdy muž jménem Marius Fabre založil v Salon de Provence svou firmu na výrobu mýdel. Dnes se stejnou vášní již čtvrtá generace této rodiny pokračuje v tradiční výrobě marseillského mýdla. Co je to však tzv. pravé marseillské mýd lo? Výrobní postup marseillského mýdla a jeho složení byly uzákoněny už v roce 16 8 8 a striktně se dodržují dodnes:   Marseillské mýdlo musí být ze 100 % přírodní, pouze z rostlinných olejů a nesmí obsahovat přidaná barviva, vůně, rozpouštědla či konzervanty. Musí obsahovat 72 % rostlinných olejů, což je také číslo, které je vyznačeno na každé mýdlové kostce.   Marseilleské mýdlo musí být šetrné k životnímu prostředí a 100% biologicky odbouratelné; zároveň nesmí obsahovat fosfáty nebo jiné syntetické látky a rovněž nesmí zatěžovat spodní vody a zatěžovat přírodní prostředí. Výrobní postup: mýdlo musí být ...

Ruční mýdlárna - zpověď mýdlařky

Marta Vaníčková je majitelka Ruční mýdlárny. V článku se dozvíte o jejích začátcích, oblíbených produktech nebo o tom, co jí na mýdlaření nebaví ...       Od kdy mýdla vyrábíte? Můj úplně první pokus o mýdlo dopadl katastrofálně. Koupila jsem pár nejlevnějších a nejobyčejnějších mýdel v obchodě a zkusila jsem je v hrnci rozvařit. Nejenže se mýdla vůbec nerozpustila, ale navíc se připálila a strašně zapáchala. Ten pach se pak nedal vyvětrat asi 14 dní. To se psal rok 2003 a mojí dceři byly 2 roky.   Jak jste se k výrobě dostala? Dětská lékařka mi oznámila, že svou dvouletou dceru kvůli atopickému ekzému nemám umývat mýdlem. Jenže malé dítě je stále ušpiněné a jen voda na něj nestačí.  Tenkrát mi naše babička vyprávěla, že si mýdlo doma vařili, a že bylo z tuku. Všichni se s ním myli a nikdy nikdo žádný ekzém neměl. Jak se ale vařilo, si už nevzpomínala. Tak mi nezbylo, než trochu pátrat. Ve vědecké knihovně v Olomouci jse...