úterý 30. července 2013

Mydlíme se zodpovědně aneb Mýdla bez palmového oleje...

Důvodů, proč se i v mýdlech vyhnout palmového oleji coby tradiční ingredienci je hned několik... Ačkoliv přírodní mýdla vyráběná mimo jiné z palmového oleje nejsou přímou příčinou ekologických i sociálních katastrof, přesto i ona tím, že v sobě tento olej obsahují, nepatrně přispívají ke kácení pralesů. Na toto téma určitě zhlédněte jeden zajímavý a strhující film (viz níže).

Lze však palmový olej v mýdlech adekvátně nahradit něčím jiným? Lze. A dokonce se nemusí ani nahrazovat, existují totiž také mýdla vyroběná pouze z olivového oleje (např. řecká Agno). Nebo pak vyzkoušejte tato mýdla, která nejenže neobsahují palmový olej, ale navíc jsou vyrobena z velké části z fairtrade ingrediencí, a tak de facto přispívají k lepším životním podmínkám lidí z "třetíto světa"...

   
                             


Pár základních informací:


Indonéské pralesy jsou nejen plícemi planety, ale i místem, kde přežívají poslední orangutani a další vzácná zvířata. Orangutani nám tak podobní, že je domorodci přiléhavě nazývají lidé z lesa. Monokulturní plantáže palmy olejné jsou však pro zvířata nehostinnou pustinou. A když se v nouzi snaží uživit zde, protože jejich původní domov zmizel, jsou orangutani nemilosrdně pronásledováni a zabíjeni. Plantáže palmy olejné také produkují jen nepatrný zlomek kyslíku, který by vydechoval pralesní ekosystém, kdyby rostl na jejich místě, o druhové pestrosti a pokladech (například léčivých rostlinách) které pralesy ještě skrývají, nemluvě. 

Velké společnosti proměňující pralesy na plantáže navíc ohrožují i původní obyvatele, často jim nelegálně zabírají půdu a jsou již mnoho let obviňovány z porušování lidských práv. Ke všemu se přidává ještě živelný způsob obhospodařování plantáží, který vede k obrovskému zamoření řek hnojivy a pesticidy, na než již začínají doplácet zvířata i lidé. 

Prospěch z palmového oleje mají tedy bohužel pouze velké obchodní společnosti, zatímco příroda, zvířata i původní obyvatelé na pěstování palem olejných tvrdě doplácejí. Olej samotný pak není nijak přínosný ani pro koncové spotřebitele, navzdory obchodní propagandě. 

Patrně ještě větší hrozba, nežli palmový olej v potravinách, je jeho využití co by takzvaného biopaliva. Jedná se o vskutku pozoruhodný paradox: palivo, které má snížit emise skleníkových plynů, má zároveň vinu na ubývání nejcennějších dýchacích orgánů planety... 


A jaký máte názor na tuto problematiku Vy? Diskutujte pod tímto článkem...
 

4 komentáře:

  1. A čím tedy nahradit palmový tuk ve výrobě mýdla? Začala jsem teď vyrábět doma a tento článek mě zaujal. Díky za info. Hezký den

    OdpovědětVymazat
  2. Já nahrazuji např. bambuckým máslem.

    OdpovědětVymazat
  3. Dávám olivový olej + kokosový tuk a je to úplně OK. Někdy ještě experimentuji přidáním malého množství jiných olejů či tuků (kakaové máslo, sezamový, olej z hroznových semínek), ale to už bude spíš pro pocit, než že by to nějak výrazně změnilo vlastnosti toho mýdla (jsou to drahé ingredience, tak jich tam hodím vždy jen trochu).
    Ještě se chci pokusit o nějakou low-cost variantu, např. z oleje z kuchyně (slunečnicového), ale kdoví, jak to dopadne... :)

    OdpovědětVymazat