Přeskočit na hlavní obsah

Mléko - elixír krásy a zdraví...

Mléko a mléčné produkty odjakživa patří nejenom do kuchyně, ale také do koupelen. Jako součást zkrášlovacích rituálů jej používali již ve starém Egyptě - známé jsou například koupele královny Kleopatry v oslím mléce. Také starý osvědčený recept - studený tvaroh na sluncem spálenou pokožku - funguje po celá tisíciletí. Ani moderní doba se využití mléka v kosmetice nevyhýbá, ba právě naopak...


Mléko má blahodárné účinky na celý organismus a pleť díky obsahu bílkovin, mléčného cukru, vitaminů skupiny B a také díky fosforu, sodíku, draslíku, hořčíku a především pak vápníku. Všechny tyto složky lze využít též v kosmetických přípravcích, proto se v laboratořích stále častěji k mléku a jeho dalším podobám vracejí. Pro zdravou a krásnou pleť se v mléce nabízí například přirozené mléčné bakterie, ale v kosmetice nachází své hojné využití i mléčný tuk, jeho proteiny a mléčný cukr. 


Kozí mléko
Vedle kravského mléka se velmi osvědčilo mléko kozí, především pak v léčbě dětských vyrážek a nejrůznějších ekzémů. S ohledem na specifický chov se dají kozí mléčné produkty označit za mnohem kvalitnější a výživnější. Obsahují totiž mnohem více proteinů, vitamínů, vápníku, draslíku, sodíku a železa než kravské mléko. Mýdla vyrobené z kozího mléka se pak výborně hodí zejména na jemnou až přecitlivělou kůži, neboť výrazně zklidňují. Dokonce i pacienti s nepříjemným atopickým ekzémem na kozí mléko a jeho proteiny reagují velmi příznivě...


Nabídka kosmetiky a mýdel: Rubens, Nablus, Faran (zde či zde), Nobilis Tilia (zde či zde), Nubian Heritage, mýdlová koupel s kozím mlékem


Oslí mléko

Třetím nejrozšířenějším druhem mléka v kosmetice pochází od oslů. Je považováno za nejvýživnější, a proto dosahuje takové oblíbenosti ve zkrášlovacích rituálech. Od královny Kleopatry po rakouskou císařovnu Sissi ženy po celá tisíciletí využívají účinků oslího mléka. Obsahuje dokonce 60krát více vitaminu C než kravská varianta, ovšem hlavně v něm najdete velké množství látek, které posilují imunitní systém. Vzhledem k tomu, že se oslí mléko velmi podobá mléku mateřskému, jeho snášenlivost je více než výborná. Bohatý zdroj esenciální mastných kyselin pomáhá udržovat pokožku pružnou, pomáhá eliminovat zarudnutí a urychluje hojení.

Nabídka mýdel: Belgická mýdla, Marseillská mýdla, zde nebo zde


Velbloudí mléko

Velbloudí mléko k mnoha účelům odedávna používali především beduíni. Jejich ženy si jím omývali obličej a jejich pleť bývala s ohledem na nelichotivé pouštní podmínky překvapivě pevná, pružná a mladistvá. Proto se toto mléko stalo objektem zájmu různých kosmetických firem. Ve srovnání s kravským mlékem obsahuje mnohem více tuků a bílkovin. Z mastných nenasycených kyselin obsahuje především kyselinu alfa-hydroxylovou, která zlepšuje tonus pleti a tím vyhlazuje vrásky. Je v něm trojnásobné množství vitaminu C než v kravském mléce a prý až desetinásobek železa, dále obsahuje značné množství vápníku, vitamíny skupiny B, draslík atd. Jsou mu přiznávány antibakteriální účinky, je hypoalergenní, doporučuje se při lupénce a rakovině kůže. Důvodem pro jeho bohatší složení ve srovnání s jinými mléky je údajně skutečnost, že velbloudi žijí ve velice drsných životních podmínkách. Je velmi podobné mateřskému mléku, avšak s mnohem vyšší koncentrací vitamínů a dalších živin. 

Nabídka mýdel: zde nebo zde


Přestože se alergie na mléko, především to kravské, objevuje stále častěji, v kosmetice a přírodních mýdlech rozhodně své významné místo má. Pokud váš trávicí systém neumí zpracovat laktózu, neznamená to, že se musíte vyhýbat i kosmetickým přípravkům s obsahem mléka. Kůže na živočišné tuky, a tudíž i mléko, reaguje ve valné většině velmi příznive...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Výroba mýdla... Aneb expresní návod na to, jak vyrobit domácí mýdlo bez zbytečných chemických pouček

Ten, kdo se rozhodn e sdělit veřejnosti "expresní návod" na výrobu mýdla, si na sebe ušije tak trochu bič... Proč? Předně proto, že zkušeným výrobcem mýdla se člověk nestane přes noc, ale mnohem spíše tak, že po několik měsíců čile experimentuje, zkouší, vaří, míchá a vůbec se všelijak zaobírá mýdly. Nutno dodat, že někdy dokonce i ve svých snech :-)  Přesto buďme projednou odvážní a takovýto, řekněmě rychlokvaškový, návod zveřejněmě. Myslím, že přesně něco podobného začátečníci potřebují - ujistit se, že to zkrátka zvládnou.. Také dobrý a zkušený učitel ihned na své žáky nevychrlí teorii relativity, ale začíná pěkně popořadě - třeba Newtonovými pohybovými zákony. A d ost již úvodu, začněme... 1. Co je to mýdlo? Předně je třeba si uvědomit, co to vlastně takové mýdlo je. Mýdlo je směs organických látek v pevné nebo kapalné podobě, působící jako anionický tenzid. Je to tedy tedy látka, hromadící se ve fázovém rozhraní a snižující povrchové napětí vodnýc

Recept pro tento týden - šumivé bomby do koupele

Koupelové bomby (šumivé tvarované soli do koupele) už u nás téměř "zdomácněly". Proč? Zajistí totiž příjemný a relaxační požitek během koupele. Stačí je vhodit do vody a pozorovat, jak se v podobě mírného perlení pomalu rozpouštějí, čímž se do vody uvolňují oleje, které něžně pohladí vaši pokožku a zároveň jí dodají dostatečné množství výživy a hydratace... Recept: 125 gramů jedlé sody potravinářské 60  gramů kyseliny citronové 60  gramů kukuřičného škrobu (příp. kukuřičné mouky) 2 ½ polévkové lžíce mandlového oleje , alternativou může být téměř jakýkoliv jiný olej , nejlépe za studena lisovaný či rovnou v bio kvalitě 1 polévková lžíce vody (nejlépe destilovaná, nebo vodu převaříme) esenciální olej/e dle vkusu (celkové množství 20 - 25 kapek) přírodní kosmetické barvivo dle vlastního uvážení sprej s lihem (slouží jako desinfekce k postříkání forem) forma (nejlépe silikonová) Postup: Jedlou sodu, kyselinu citronovou a kukuřičný škrob/m

Marius Fabre - více než stoletá tradice pravých marseilleských mýdel...

Marius Fabre je j edna z nejznámějších firem, která dodnes vyrábí pravé marseillské mýdlo. Kořeny této firmy sahají až do roku 1900, kdy muž jménem Marius Fabre založil v Salon de Provence svou firmu na výrobu mýdel. Dnes se stejnou vášní již čtvrtá generace této rodiny pokračuje v tradiční výrobě marseillského mýdla. Co je to však tzv. pravé marseillské mýd lo? Výrobní postup marseillského mýdla a jeho složení byly uzákoněny už v roce 16 8 8 a striktně se dodržují dodnes:   Marseillské mýdlo musí být ze 100 % přírodní, pouze z rostlinných olejů a nesmí obsahovat přidaná barviva, vůně, rozpouštědla či konzervanty. Musí obsahovat 72 % rostlinných olejů, což je také číslo, které je vyznačeno na každé mýdlové kostce.   Marseilleské mýdlo musí být šetrné k životnímu prostředí a 100% biologicky odbouratelné; zároveň nesmí obsahovat fosfáty nebo jiné syntetické látky a rovněž nesmí zatěžovat spodní vody a zatěžovat přírodní prostředí. Výrobní postup: mýdlo musí být vařeno v