Přeskočit na hlavní obsah

Recept pro tento týden: Mýdlový sliz

Jestliže u vás dospěl čas a rozhodli jste se prát ekologicky a být zároveň šetrní ke své pokožce, je spousta způsobů, jak toho dosáhnout. Na trhu je bezpočet ekologických pracích prostředků, které se ale musí většinou dovážet ze zahraniční a jsou plněny v plastových obalech. Jako nejekologičtější a bezesporu nejlevnější způsob praní v našich českých podmínkách vyhrává na celé čáře mýdlový sliz...



Nelekněte se, nejedná se o žádnou nechutnost, ale pouze o název, který tak trochu připomíná výslednou konzistenci vašeho nového pracího prostředku. Jestliže překonáte počáteční odpor, vězte, že budete následně mile překvapeni, že mýdlový sliz je skutečně velmi levnou variantu pracího prášku (jedna dávka vychází pouze na cca 0,5,-Kč až 2 ,-Kč na běžnou pračku).




Recept:



100 g - 150 g prací sody v prášku (uhličitan sodný)



* Nejlépe marseillského mýdla nebo jakéhokoliv mýdla vařeného za tepla (např. Jelen, jádrové mýdlo apod.).



Postup:


Mýdlo nastrouháme na klasickém kuchyňském struhadle a nasypeme do kyblíku s cca litrem horké vody a za stálého míchání necháme rozpustit. Pokud se nám mýdlo špatně rozpouští, je vhodné použít tyčový mixér. Poté přidáme horkou či vroucí vodu (5 - 10 litrů) a následně za stálého míchání (skvělý pomocník je opět tyčový mixér) přidáme sodu. Nakonec směs necháme zchladnout, aby se vytvořil tzv. sliz (někdy to trvá pár hodin, někdy až 24 hodin). 


Vody můžeme nalít více či méně - podle toho, jak hustý a koncetrovaný chceme sliz mít (gel až pudink). Podle hustoty slizu pak upravujeme samozřejmě dávkování (cca 250 - 500 ml na pračku podle špinavosti prádla).



Tip:


Pro ještě lepší prací účinek lze do dávkovače použít ekologické bělidlo a odstraňovač skvrn a místo aviváže trochu octu (nejlépe nebarveného pro bílé prádlo). 

Z mýdlového slizu lze vyrobit také úžasný tekutý čisticí písek - stači do něj přidat jedlou sodu a kdo má, tak může přidat i prášek z mýdlových ořechů... Milovníci vůní mohou přidat dle svých požadavků pár kapek levandulového esenciálního oleje nebo jinou oblíbenou vůni.



Komentáře

  1. Eliško jsem ráda,že jsem na Vás náhodou narazila,určitě vyzkouším proč dávat takové peníze za prací prostředky když to jde i jinak a bez chemických látek.už dva týdny mám smíchanou směs od paní Moniky Kindlové z Kopečku do myčky a meje to bezkonkurenčně.Mějte se moc krásně.Mikeška

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Výroba mýdla... Aneb expresní návod na to, jak vyrobit domácí mýdlo bez zbytečných chemických pouček

Ten, kdo se rozhodn e sdělit veřejnosti "expresní návod" na výrobu mýdla, si na sebe ušije tak trochu bič... Proč? Předně proto, že zkušeným výrobcem mýdla se člověk nestane přes noc, ale mnohem spíše tak, že po několik měsíců čile experimentuje, zkouší, vaří, míchá a vůbec se všelijak zaobírá mýdly. Nutno dodat, že někdy dokonce i ve svých snech :-)  Přesto buďme projednou odvážní a takovýto, řekněmě rychlokvaškový, návod zveřejněmě. Myslím, že přesně něco podobného začátečníci potřebují - ujistit se, že to zkrátka zvládnou.. Také dobrý a zkušený učitel ihned na své žáky nevychrlí teorii relativity, ale začíná pěkně popořadě - třeba Newtonovými pohybovými zákony. A d ost již úvodu, začněme... 1. Co je to mýdlo? Předně je třeba si uvědomit, co to vlastně takové mýdlo je. Mýdlo je směs organických látek v pevné nebo kapalné podobě, působící jako anionický tenzid. Je to tedy tedy látka, hromadící se ve fázovém rozhraní a snižující povrchové napětí vodnýc...

Marius Fabre - více než stoletá tradice pravých marseilleských mýdel...

Marius Fabre je j edna z nejznámějších firem, která dodnes vyrábí pravé marseillské mýdlo. Kořeny této firmy sahají až do roku 1900, kdy muž jménem Marius Fabre založil v Salon de Provence svou firmu na výrobu mýdel. Dnes se stejnou vášní již čtvrtá generace této rodiny pokračuje v tradiční výrobě marseillského mýdla. Co je to však tzv. pravé marseillské mýd lo? Výrobní postup marseillského mýdla a jeho složení byly uzákoněny už v roce 16 8 8 a striktně se dodržují dodnes:   Marseillské mýdlo musí být ze 100 % přírodní, pouze z rostlinných olejů a nesmí obsahovat přidaná barviva, vůně, rozpouštědla či konzervanty. Musí obsahovat 72 % rostlinných olejů, což je také číslo, které je vyznačeno na každé mýdlové kostce.   Marseilleské mýdlo musí být šetrné k životnímu prostředí a 100% biologicky odbouratelné; zároveň nesmí obsahovat fosfáty nebo jiné syntetické látky a rovněž nesmí zatěžovat spodní vody a zatěžovat přírodní prostředí. Výrobní postup: mýdlo musí být ...

Ruční mýdlárna - zpověď mýdlařky

Marta Vaníčková je majitelka Ruční mýdlárny. V článku se dozvíte o jejích začátcích, oblíbených produktech nebo o tom, co jí na mýdlaření nebaví ...       Od kdy mýdla vyrábíte? Můj úplně první pokus o mýdlo dopadl katastrofálně. Koupila jsem pár nejlevnějších a nejobyčejnějších mýdel v obchodě a zkusila jsem je v hrnci rozvařit. Nejenže se mýdla vůbec nerozpustila, ale navíc se připálila a strašně zapáchala. Ten pach se pak nedal vyvětrat asi 14 dní. To se psal rok 2003 a mojí dceři byly 2 roky.   Jak jste se k výrobě dostala? Dětská lékařka mi oznámila, že svou dvouletou dceru kvůli atopickému ekzému nemám umývat mýdlem. Jenže malé dítě je stále ušpiněné a jen voda na něj nestačí.  Tenkrát mi naše babička vyprávěla, že si mýdlo doma vařili, a že bylo z tuku. Všichni se s ním myli a nikdy nikdo žádný ekzém neměl. Jak se ale vařilo, si už nevzpomínala. Tak mi nezbylo, než trochu pátrat. Ve vědecké knihovně v Olomouci jse...