pondělí 27. června 2016

Strašák jménem palmový olej a jeho certifikace


V poslední době se z palmového oleje stal doslova strašák. Jeho jméno se skloňuje téměř na každém rohu.  Věříme, že nemá smysl soustředit veškerou pozornost na jednu určitou surovinu a nevnímat širší souvislosti, protože pak se problém přesune pouze jinam. Ale nechat palmový olej být palmovým olejem není také úplně "to pravé ořechové" :-)

Předně malinko teorie pro ty, kdo vůbec netuší, v čem by měl být v souvislosti s palmovým olejem háček:


Palmové plantáže se dnes budují na plochách vzniklých odlesňováním tropických pralesů, čímž dochází k narušování ekosystémů a k drastickému omezování životního prostoru živočichů (zejména orangutanů, slonů, tygrů, nosorožců). Někteří z nich jsou kriticky ohrožení. Ohroženi jsou však i někteří lidé, který díky masivnímu vykupování původně komunitních ploch ztrácejí zdroj své původní obživy a stávají se "moderními otroky" globálního kapitalismu.


Co dělat?

Co tedy dělat? Přestat jíst palmový olej úplně a podívat se po alternativách? Když budeme nad tímto dilematem přemýšlet delší dobu a začneme shánět další informace, narazíme na to, že palmový olej sám o sobě je velice ekologický. Narozdíl od ostatních olejů má Palma olejná (Elaei guineensis) výnos v průměru 3,7 tuny oleje na hekter osázené plochy. To je téměř de­setkrát více než v případě sóji, sedmkrát více než u slunečnice a pětkrát více než u řepky. Vyprodukování určitého množství oleje tedy zabere několikanásobně méně zemědělské plo­chy. Neřkuli o tom, že Palma olejná je schopná plodit až po dobu 25 let a spotřeba pesticidů, hnojiv a paliv je zhruba třetinová než u pěstování jiných olejnin. Navíc palmový olej nelze tak snadno nahradit také z toho důvodu, že je tuhým tukem, který má své opodstatněné využití v potravinářství. Pokusy nahradit jej ztužováním tekutých tuků (tzv. hydrogenace) ztroskotaly na tom, že se později začalo diskutovat o nežádoucích účincích transmastných kyselin, které se při výrobě uvolňují. Samozřejmě lze palmový olej nahradit také máslem, ale poté si musíme uvědomit, že pro krmení zvířat (z nichž mléko a následně máslo pochází) rovněž ničíme podstatnou, vlastně mnohem větší, část původních pralesů.

Řešení - udržitelný palmový olej 


Jako jedno z řešení se nabízí certifikace palmového oleje. Už od roku 2004 existuje systém, který má za úkol certifikovat udržitelně získávaný palmový tuk – RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil). Sice organizace Greenpeace zpochybnila tento systém certifikace a označila jej za neprůhledný, ale v současné době je krátka jediný, který existuje, a nezbývá než čekat, co se bude v souvislosti s palmovým olejem dít dále. Naštěstí se nyní již delší dobu mluví o tom, že by na základě pravidel RSPO měl vzniknout nový systém, který kontrolu posune ještě dál. Výsledkem je POIG (The Palm Oil Innovation Group) – skupina, mezi jejíž iniciátory patří neziskové organizace jako Greenpeace a World Wildlife Fund. Stanovy POIG se v současné době již formulují. 


Jsme rádi, že už i u nás na Mýdlotéce můžete zakoupit certifikovaný palmový olej, který splňuje certifikace trvale udržitelného rozvoje a ochrany životního prostředí RSPO. Tento palmový olej je tedy z plantáží, které byly znovuobnovené a nebyly kvůli nim káceny nové lesy. Zatím je dostupný pouze v litrovém balení. 

4 komentáře:

  1. Dobrý den,ráda bych Vám pogratulovala k prodeji pouze certifikovaného palmového oleje..ale je to podobné svinstvo jako PO bez certifikace.Nevznikl mnohdy na místě po vykácení deštných lesů..ale má stejný škodlivý účinek na půdu a prostředí,jako ten bez certifikace.To,že vznikla certifikace je sice pěkné..ale lidé v Indonésii, kteří žijí mezi palmami to nevnímají.Sumatra např.je z třičtvrtiny zahlcena palmami..a to certifikovanými z velké části..a nepoznáte to!!je to hrůza..Národní parky obklíčené několikahodinovým neprostupným lesem palem!!A mimochodem jsem na vlastní oči tam,viděla ničení pralesa pro výsadbu..a to by to už v téhle době mělo být na Sumatře zakázáno..ale není místo pro tolik certifikovaného oleje..musí se udělat nové!takže prosím..nebalamuťte spotřebitele a chyťte se něčeho co nezabíjí tak jako Palma olejná!děkujeme

    OdpovědětVymazat
  2. Jediná cesta je udržovat neustále aktuální informace o firmách a produktech a nekupovat tyto výrobky!! je velmi povzbuzující sledovat, kolik lidí toto již praktikuje a další se přidávají ...díky všem, kdož nejsou lhostejnými ovcemi a prodejní!!

    OdpovědětVymazat
  3. Doporučuji Vám tyto odkazy, pokud chcete o palmovém oleji skutečně vědět to podstatné, neboť neustále omílané tvrzení o superproduktivitě palmy olejné je účelové a lživé, viz zde: http://stoppalmovemuoleji.cz/docs/pet_nejcastejsich_omylu.pdf
    Navíc, co se týče certifikace, je pravda, že RSPO má potenciál fungovat dobře, jenže v současnosti nefunguje, viz poslední informace od Dr. Stanislava Lhoty - předního odborníka na problematiku palmového oleje: "Důležitá je i tzv. certifikace palmového oleje – tedy doklad o tom, že nepochází z nelegálních podmínek. Ta dnes ale funguje velmi neuspokojivě, často jde víc o propagandu než o opravdovou změnu. Prozatím chybí záruka, že je certifikovaný palmový olej opravdu produkovaný zodpovědně a udržitelně. Buď tedy palmový olej nahradíme jinými druhy olejů, které méně poškozují životní prostředí, anebo budeme striktně vyžadovat, aby certifikace nebyla jenom na papíře.“

    OdpovědětVymazat
  4. Správné komentáře.

    OdpovědětVymazat