Přeskočit na hlavní obsah

Jarní úklid ekologicky



Výhody
-        šetrnost k přírodě
-        neničíme svoje zdraví – syntetická čistidla mají vliv na alergie, astma, kožní problémy
-        nízká cena
-        úspora místa (potřebujeme méně lahviček)

Hlavní suroviny
-        ocet, citronová šťáva
-        jedlá soda, soda na praní
-        esenciální oleje

Ocet
-        nejčastěji se vyrábí z vína nebo jablečného moštu
-        ethanol v surovině oxiduje pomocí bakterie na kyselinu octovou
-        té je ve výsledném octu 4 – 18 %, nejčastěji 8 %
-        desinfekční
-        leštící
-        odstraňuje zápach, mastnotu, vodní kámen, plísně
-        někomu vadí zápach, ale rychle vyčichne
-        čistí konvici na vodu od vodního kamene
-        lze jím postříkat linku k desinfekci například po přípravě syrového masa

Citronová šťáva
-        odstraňuje zápach, skvrny, plísně
-        má slabší bělící účinky
-        desinfekční
-        dražší než ocet

Soda – zásaditá sloučenina

Prací soda – uhličitan sodný Na2CO3, kalcinovaná soda
-        odstraňuje skvrny, mastnotu, změkčuje vodu
-        jemná, dá se z ní vyrobit prášek na čištění, který nepoškrábe
-        je prášková nebo krystalická

Jedlá soda – hydrogenuhličitan sodný NaHCO3, soda bikarbona
-        méně zásaditá, proto se používá v potravinářství
-        odstraňuje mastnotu
-        pohlcuje pachy (odpadkový koš, popelnice, zvířecí pelíšek, prkénko v kuchyni,  autosedačka nebo koberec po počůrání – pak vysát – zničí pach i ve vysavači, myčka, pračka)
-        používá se v deodorantech, šumáku, jako kypřící prášek, do koupele

Esenciální oleje – antibakteriální, desinfekční, antivirové, protiplísňové účinky
-        levandule – zároveň uklidňující
-        ravintsara - z listů a kůry stromu kafrovník lékařský na Madagaskaru
-        tea tree – desinfekce domácnosti, při praní, desinfekce ranek, repelent

Prostředek do myček na nádobí
300 g sody kalcionované, 300 g sody jedlé, 150 g kuchyňské soli, 150 g kyseliny citronové. Dejte jednu polévkovou lžíci do dávkovače s kapkou jaru. Jednou za měsíc je třeba použít klasické tablety do myčky na nádobí.

WC
-        3 lžíce jedlé sody, zalít octem, vyšumí, nechat 30 minut působit, štětkou dočistit, spláchnout
-        hadr do octa, přiložit na usazené místo na 2 hodiny
-        po obvodu mísy posypat sodou jedlou, postříkat octem v rozprašovači, 30 minut počkat, štětkou vydrhnout, spláchnout
-        éterické oleje dát do vody v rozprašovači, stříknout pro vůni, desinfekci

Odpady v kuchyni, koupelně, WC
Lžíce jedlé sody, 15 minut nechat působit, zalít horkou vodou.

Univerzální mycí prostředek
-        na nádobí, podlahy …
-        50 g mýdla nastrouhat a rozpustit ve 100 ml vody, pak zalít 300 ml horké vody, lžíce octa, lžička prací sody, nechat spojit
-        Mýdlo lze použít  jakékoliv nebo marseillské (které je jen rostlinné) nebo černé olivové.

Vyrábí se od roku 1900 v rodinné firmě v Provence ve Francii, vaří se tradiční metodou zmýdelnění v kotlích, postup je uchováván jako výrobní tajemství po čtyři generace.
Základem je rostlinný olivový olej, který je vysoce koncentrovaný a dává mýdlu tmavě hnědou barvu. Je 100 % přírodní, biologicky rozložitelné, neobsahuje parabeny, umělá barviva, rozpouštědla a vůně. Je velice koncentrované, při použití se ředí, tudíž je ekonomické. Vyrábí se jako pasta nebo tekuté.
Složení: olivové mýdlo, voda.
Má mnohoúčelové využití v domácnosti a na zahradě (podlaha, sporáky, digestoře, trouby, dřezy, pracovní plochy, okna, kůže, prádlo, grily, sklo u kamen, chrání před škůdci rostlin, lze použít jako šampon na zvířecí miláčky …).

http://www.mydloteka.cz/mydloteka/eshop/2-1-PRIRODNI-MYDLA-NA-PRANI/71-2-Ostatni-do-domacnosti

Komentáře

  1. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak je to s účinností těch ekologických prostředků, hlavně těch domácích na bázi octa? Já mám totiž většinou takovou zkušenost, že jsou třeba lepší klasické průmyslové prostředky proti plísni, protože to odstranění plíseň rychleji a lépe. Třeba ve spárách v koupelně. A ocet navíc hrozně páchne. To raději SAVO než pach octa.

    OdpovědětVymazat
  2. Ekologie je fajn, zcela to respektuji, to ano. Ale na druhou stranu to nesmí být krok zpět. Maximálně tak úkrok stranou. Je to jako byste výkopové práce na zahradě nedělali bagrem a technikou, ale ručně, ideálně bez pomoci krumpáče a lopaty, ale vrátili byste se zpátky do pravěku. Žijeme ve 21. století – využívejme té možnosti.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Výroba mýdla... Aneb expresní návod na to, jak vyrobit domácí mýdlo bez zbytečných chemických pouček

Ten, kdo se rozhodn e sdělit veřejnosti "expresní návod" na výrobu mýdla, si na sebe ušije tak trochu bič... Proč? Předně proto, že zkušeným výrobcem mýdla se člověk nestane přes noc, ale mnohem spíše tak, že po několik měsíců čile experimentuje, zkouší, vaří, míchá a vůbec se všelijak zaobírá mýdly. Nutno dodat, že někdy dokonce i ve svých snech :-)  Přesto buďme projednou odvážní a takovýto, řekněmě rychlokvaškový, návod zveřejněmě. Myslím, že přesně něco podobného začátečníci potřebují - ujistit se, že to zkrátka zvládnou.. Také dobrý a zkušený učitel ihned na své žáky nevychrlí teorii relativity, ale začíná pěkně popořadě - třeba Newtonovými pohybovými zákony. A d ost již úvodu, začněme... 1. Co je to mýdlo? Předně je třeba si uvědomit, co to vlastně takové mýdlo je. Mýdlo je směs organických látek v pevné nebo kapalné podobě, působící jako anionický tenzid. Je to tedy tedy látka, hromadící se ve fázovém rozhraní a snižující povrchové napětí vodnýc...

Marius Fabre - více než stoletá tradice pravých marseilleských mýdel...

Marius Fabre je j edna z nejznámějších firem, která dodnes vyrábí pravé marseillské mýdlo. Kořeny této firmy sahají až do roku 1900, kdy muž jménem Marius Fabre založil v Salon de Provence svou firmu na výrobu mýdel. Dnes se stejnou vášní již čtvrtá generace této rodiny pokračuje v tradiční výrobě marseillského mýdla. Co je to však tzv. pravé marseillské mýd lo? Výrobní postup marseillského mýdla a jeho složení byly uzákoněny už v roce 16 8 8 a striktně se dodržují dodnes:   Marseillské mýdlo musí být ze 100 % přírodní, pouze z rostlinných olejů a nesmí obsahovat přidaná barviva, vůně, rozpouštědla či konzervanty. Musí obsahovat 72 % rostlinných olejů, což je také číslo, které je vyznačeno na každé mýdlové kostce.   Marseilleské mýdlo musí být šetrné k životnímu prostředí a 100% biologicky odbouratelné; zároveň nesmí obsahovat fosfáty nebo jiné syntetické látky a rovněž nesmí zatěžovat spodní vody a zatěžovat přírodní prostředí. Výrobní postup: mýdlo musí být ...

Ruční mýdlárna - zpověď mýdlařky

Marta Vaníčková je majitelka Ruční mýdlárny. V článku se dozvíte o jejích začátcích, oblíbených produktech nebo o tom, co jí na mýdlaření nebaví ...       Od kdy mýdla vyrábíte? Můj úplně první pokus o mýdlo dopadl katastrofálně. Koupila jsem pár nejlevnějších a nejobyčejnějších mýdel v obchodě a zkusila jsem je v hrnci rozvařit. Nejenže se mýdla vůbec nerozpustila, ale navíc se připálila a strašně zapáchala. Ten pach se pak nedal vyvětrat asi 14 dní. To se psal rok 2003 a mojí dceři byly 2 roky.   Jak jste se k výrobě dostala? Dětská lékařka mi oznámila, že svou dvouletou dceru kvůli atopickému ekzému nemám umývat mýdlem. Jenže malé dítě je stále ušpiněné a jen voda na něj nestačí.  Tenkrát mi naše babička vyprávěla, že si mýdlo doma vařili, a že bylo z tuku. Všichni se s ním myli a nikdy nikdo žádný ekzém neměl. Jak se ale vařilo, si už nevzpomínala. Tak mi nezbylo, než trochu pátrat. Ve vědecké knihovně v Olomouci jse...