Přeskočit na hlavní obsah

České mýdlárny na Mýdlotéce



Mýdlárna Caltha
Každé mýdlo olomoucké mýdlárny obsahuje včelí vosk, který pokrývá kůži jemným filmem a chrání ji před nepříznivými povětrnostními podmínkami. To, že mýdlo může být i uměleckým dílem, je zajištěno přírodními hlinkami a mineráními oxidy, které ho hezky i užitečně obarví.


Čarovný mlýn
V krásné přírodě nedaleko hradu Křivoklát leží 170 let starý vodní mlýn. Po příchodu mydlářky Karoliny tu  pod historickými klenbami vznikla mydlárna, kde Karolina skloubila mýdlovou alchymii s trochou magie a svou zálibou v parfumářství a bylinkářství, a začaly se zde dít kouzelné věci.


Mýdlárna Erdé
Mýdla vyráběná v chaloupce nedaleko Moravské Třebové mají originální mýdlové zdobení -  kávová zrna, květiny, pivní pěnu a jiné. Každé mýdlo je opatřeno svým razítkem.


Levandulový dům
Mýdlárna sídlí v Hradci Králové, všechna její mýdla váží 120 gramů, proto vydrží déle. Obaly zdobí ručně malované obrázky. 


Mydlitto
Tato mýdlárna jako jedna z mála vyrábí starou metodou tzv. za tepla. Díky tomu všechny ingredience mají tu správnou sílu. Nejčastěji používají vzácné pryskyřice a bylinky, které běžně rostou na lukách kolem nás. Přestože mýdla neparfemují, krásně a jemně voní. Jejich mýdla jsou snadno rozpoznatelná díky svému hrbolatému tvaru. 


Mýdlárna Rozmarýnka
Všechna mýdla této mýdlárny z Podkrkonoší obsahují kozí mléko, jsou rozdělena do dvou výrobních řad – bylinkové a kořeněné. Obsahují výluh z bylinek a  jemnou bylinkovou drť nebo koření. Zdobí je logo mýdlárny v dřevěném oválku.


Mýdlárna Rubens
Patří mezi naše nejstarší mýdlárny, sídlí v krásném prostředí národního parku Česko-Saské Švýcarsko. Mýdla jsou balena do přírodních materiálů, většina z nich jsou čistě bylinková – mátové, levandulové, mateřídouškové …


Ruční mýdlárna
Sídlí na Hané, mýdla vyrábí ve dvou gramážích – klasické stogramové a menší padesátigramové, na kterém si vyzkoušíte, které Vám bude vyhovovat. K nejvíce žádaným mýdlům patří hlubokočistící se zeleným jílem a černým uhlím, které hloubkově čistí pleť.


Š.IVA
Mýdlárna z Železných hor vyrábí všechny druhy mýdel buď ve stogramovém nebo padesátigramovém balení. Vybrat si můžete také ze dvou obalů, kterým je papírový sáček nebo krabička s malým posuvným kukátkem pro přivonění.


Mýdlárna U dvou koček
Intenzivně vonící mýdla vyrábí dvě mýdlařky – kočky v Hradci Králové. Obaly s nádhernými a vtipnými obrázky od výtvarnice Lucie Čapkové nebo Lucie Ernestové vytvoří z mýdel vkusný dárek.

Mýdlárna Leontýnka
Sídlí v Praze, mýdla balí do  papírových krabiček nebo do papírových sáčků. Ta pak mají příhodný název – naháček.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Výroba mýdla... Aneb expresní návod na to, jak vyrobit domácí mýdlo bez zbytečných chemických pouček

Ten, kdo se rozhodn e sdělit veřejnosti "expresní návod" na výrobu mýdla, si na sebe ušije tak trochu bič... Proč? Předně proto, že zkušeným výrobcem mýdla se člověk nestane přes noc, ale mnohem spíše tak, že po několik měsíců čile experimentuje, zkouší, vaří, míchá a vůbec se všelijak zaobírá mýdly. Nutno dodat, že někdy dokonce i ve svých snech :-)  Přesto buďme projednou odvážní a takovýto, řekněmě rychlokvaškový, návod zveřejněmě. Myslím, že přesně něco podobného začátečníci potřebují - ujistit se, že to zkrátka zvládnou.. Také dobrý a zkušený učitel ihned na své žáky nevychrlí teorii relativity, ale začíná pěkně popořadě - třeba Newtonovými pohybovými zákony. A d ost již úvodu, začněme... 1. Co je to mýdlo? Předně je třeba si uvědomit, co to vlastně takové mýdlo je. Mýdlo je směs organických látek v pevné nebo kapalné podobě, působící jako anionický tenzid. Je to tedy tedy látka, hromadící se ve fázovém rozhraní a snižující povrchové napětí vodnýc...

Marius Fabre - více než stoletá tradice pravých marseilleských mýdel...

Marius Fabre je j edna z nejznámějších firem, která dodnes vyrábí pravé marseillské mýdlo. Kořeny této firmy sahají až do roku 1900, kdy muž jménem Marius Fabre založil v Salon de Provence svou firmu na výrobu mýdel. Dnes se stejnou vášní již čtvrtá generace této rodiny pokračuje v tradiční výrobě marseillského mýdla. Co je to však tzv. pravé marseillské mýd lo? Výrobní postup marseillského mýdla a jeho složení byly uzákoněny už v roce 16 8 8 a striktně se dodržují dodnes:   Marseillské mýdlo musí být ze 100 % přírodní, pouze z rostlinných olejů a nesmí obsahovat přidaná barviva, vůně, rozpouštědla či konzervanty. Musí obsahovat 72 % rostlinných olejů, což je také číslo, které je vyznačeno na každé mýdlové kostce.   Marseilleské mýdlo musí být šetrné k životnímu prostředí a 100% biologicky odbouratelné; zároveň nesmí obsahovat fosfáty nebo jiné syntetické látky a rovněž nesmí zatěžovat spodní vody a zatěžovat přírodní prostředí. Výrobní postup: mýdlo musí být ...

Ruční mýdlárna - zpověď mýdlařky

Marta Vaníčková je majitelka Ruční mýdlárny. V článku se dozvíte o jejích začátcích, oblíbených produktech nebo o tom, co jí na mýdlaření nebaví ...       Od kdy mýdla vyrábíte? Můj úplně první pokus o mýdlo dopadl katastrofálně. Koupila jsem pár nejlevnějších a nejobyčejnějších mýdel v obchodě a zkusila jsem je v hrnci rozvařit. Nejenže se mýdla vůbec nerozpustila, ale navíc se připálila a strašně zapáchala. Ten pach se pak nedal vyvětrat asi 14 dní. To se psal rok 2003 a mojí dceři byly 2 roky.   Jak jste se k výrobě dostala? Dětská lékařka mi oznámila, že svou dvouletou dceru kvůli atopickému ekzému nemám umývat mýdlem. Jenže malé dítě je stále ušpiněné a jen voda na něj nestačí.  Tenkrát mi naše babička vyprávěla, že si mýdlo doma vařili, a že bylo z tuku. Všichni se s ním myli a nikdy nikdo žádný ekzém neměl. Jak se ale vařilo, si už nevzpomínala. Tak mi nezbylo, než trochu pátrat. Ve vědecké knihovně v Olomouci jse...