Přeskočit na hlavní obsah

Test bambusového kartáčku


Chtěla jsem vědět, jak  dobře se kartáček používá a jak dlouho vydrží. Porovnávala jsem ho s kartáčkem Tepe (tvrdost: extra měkký), který používám již několik let. Ten mi byl doporučen mojí paní doktorkou i dentální hygienistkou.


http://www.mydloteka.cz/mydloteka/eshop/0/3/5/2195-Zubni-kartacek-bambus

Kartáček jsem zvyklá používat 3 měsíce, měním ho vždy se změnou ročního období, což je dobře zapamatovatelné. I bambusový kartáček jsem tedy používala 3 měsíce.

Oba kartáčky jsou si vzhledově hodně podobné. Délka je téměř stejná, bambusový je asi jen  o 1 cm kratší. Rukojeť je u obou plochá. Výška štětinek je stejná, velikost čistící plochy je téměř totožná. Oba mají 4 řady štětinek, jen Tepe je trochu hustší. Tvrdost při pohmatu i při používání nevnímám jako rozdílnou.

Z důvodu těchto podobností jsem při přechodu na bambusový kartáček nepociťovala velkou změnu. Dobře se mi držel, dobře čistil. Jediné, co bylo jiné, byl pocit používání dřeva v ústech. Plastový kartáček lépe v ústech klouže, u dřevěného se mi zdálo, jako by  v ústech drhnul. Ale šlo jen o dojem, který asi po 14 dnech vymizel.


Nahoře: kartáček TePe, uprostřed: použitý kartáček, dole: nový kartáček 


Dalším rozdílem byla životnost. Plastový kartáček po 3 měsících používání téměř nemění své čisticí schopnosti, čistí tedy skoro stejně jako na počátku. U dřevěného jsem vnímala, že by bylo dobré ho vyměnit již po 2 měsících, aby odstranil nečistoty stejně dobře jako nový.

Výhodou bambusového kartáčku je jeho plná  recyklovatelnost včetně papírových obalů. Plusem je také používání přírodního materiálu v ústech.


K jakým jsem tedy došla závěrům? Komfort používání je u obou kartáčků téměř stejný. Životnost bambusového je o něco menší. Ta je ovšem vyvažována jeho ekologičností.
A bambusový v koupelně vypadá lépe než plastový, navíc ještě když ho uložíte i v bambusovém stojánku!

http://www.mydloteka.cz/mydloteka/0/0/3/52/9/0?hledatjak=2&slovo=stoj%C3%A1nek

Komentáře

  1. Dobrý den,
    budete mít v nejbližší době na e-shopu i bambusový kartáček Curanatura - carbon?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Výroba mýdla... Aneb expresní návod na to, jak vyrobit domácí mýdlo bez zbytečných chemických pouček

Ten, kdo se rozhodn e sdělit veřejnosti "expresní návod" na výrobu mýdla, si na sebe ušije tak trochu bič... Proč? Předně proto, že zkušeným výrobcem mýdla se člověk nestane přes noc, ale mnohem spíše tak, že po několik měsíců čile experimentuje, zkouší, vaří, míchá a vůbec se všelijak zaobírá mýdly. Nutno dodat, že někdy dokonce i ve svých snech :-)  Přesto buďme projednou odvážní a takovýto, řekněmě rychlokvaškový, návod zveřejněmě. Myslím, že přesně něco podobného začátečníci potřebují - ujistit se, že to zkrátka zvládnou.. Také dobrý a zkušený učitel ihned na své žáky nevychrlí teorii relativity, ale začíná pěkně popořadě - třeba Newtonovými pohybovými zákony. A d ost již úvodu, začněme... 1. Co je to mýdlo? Předně je třeba si uvědomit, co to vlastně takové mýdlo je. Mýdlo je směs organických látek v pevné nebo kapalné podobě, působící jako anionický tenzid. Je to tedy tedy látka, hromadící se ve fázovém rozhraní a snižující povrchové napětí vodnýc...

Marius Fabre - více než stoletá tradice pravých marseilleských mýdel...

Marius Fabre je j edna z nejznámějších firem, která dodnes vyrábí pravé marseillské mýdlo. Kořeny této firmy sahají až do roku 1900, kdy muž jménem Marius Fabre založil v Salon de Provence svou firmu na výrobu mýdel. Dnes se stejnou vášní již čtvrtá generace této rodiny pokračuje v tradiční výrobě marseillského mýdla. Co je to však tzv. pravé marseillské mýd lo? Výrobní postup marseillského mýdla a jeho složení byly uzákoněny už v roce 16 8 8 a striktně se dodržují dodnes:   Marseillské mýdlo musí být ze 100 % přírodní, pouze z rostlinných olejů a nesmí obsahovat přidaná barviva, vůně, rozpouštědla či konzervanty. Musí obsahovat 72 % rostlinných olejů, což je také číslo, které je vyznačeno na každé mýdlové kostce.   Marseilleské mýdlo musí být šetrné k životnímu prostředí a 100% biologicky odbouratelné; zároveň nesmí obsahovat fosfáty nebo jiné syntetické látky a rovněž nesmí zatěžovat spodní vody a zatěžovat přírodní prostředí. Výrobní postup: mýdlo musí být ...

Ruční mýdlárna - zpověď mýdlařky

Marta Vaníčková je majitelka Ruční mýdlárny. V článku se dozvíte o jejích začátcích, oblíbených produktech nebo o tom, co jí na mýdlaření nebaví ...       Od kdy mýdla vyrábíte? Můj úplně první pokus o mýdlo dopadl katastrofálně. Koupila jsem pár nejlevnějších a nejobyčejnějších mýdel v obchodě a zkusila jsem je v hrnci rozvařit. Nejenže se mýdla vůbec nerozpustila, ale navíc se připálila a strašně zapáchala. Ten pach se pak nedal vyvětrat asi 14 dní. To se psal rok 2003 a mojí dceři byly 2 roky.   Jak jste se k výrobě dostala? Dětská lékařka mi oznámila, že svou dvouletou dceru kvůli atopickému ekzému nemám umývat mýdlem. Jenže malé dítě je stále ušpiněné a jen voda na něj nestačí.  Tenkrát mi naše babička vyprávěla, že si mýdlo doma vařili, a že bylo z tuku. Všichni se s ním myli a nikdy nikdo žádný ekzém neměl. Jak se ale vařilo, si už nevzpomínala. Tak mi nezbylo, než trochu pátrat. Ve vědecké knihovně v Olomouci jse...