Mnoho nadšenců přírodních mýdel je odrazeno od jejich výroby
tím, že se obávají možnosti poleptání hydroxidem sodným. Jaké má hydroxid
vlastnosti a jak se nebezpečí můžeme vyhnout?
Základní surovinou při výrobě mýdel je hydroxid sodný. Je to
zásaditá sloučenina, která reaguje s použitými oleji (což jsou kyseliny) a
vytvoří z nich mýdlo. Veškerý hydroxid se v reakci s tuky přemění
na mýdlo, ve výsledném výrobku se při správném postupu výroby již nenachází.
Hydroxid se u nás nejčastěji dodává ve formě kuliček v plastových lahvích
s bezpečnostním víčkem. Lahev lze otevřít jen po silném stlačení víčka a
jeho otočením. Hydroxid je žíravina, což znamená, že při kontaktu
s okolními látkami je může zničit nebo poškodit. Pokud si prostudujete
následující rady a budete se jimi řídit, máte velkou pravděpodobnost, že vám a
vašemu okolí hydroxid neublíží.
1. Před skladováním se ujistěte, že jste lahev správně
uzavřeli. Víčko jde otevřít sice velmi těžko, ale raději ji i tak uložte mimo
dosah dětí. Při používání hydroxidu buďte vždy velice pozorní a opatrní.
2. Ochranné pomůcky – používejte ochranné brýle, gumové
rukavice, pracovní plášť. Gumové rukavice neslouží pouze k ochraně před
vystříknutím nebo politím hydroxidem. Zabraňují také kontaktu výparů hydroxidu
s pokožkou. Při jejich nepoužití může pokožka svědit, červenat nebo se
odlupovat. Se získáním zkušeností tyto pomůcky pravděpodobně časem odstraníte, ikdyž
byste je měli používat stále. I při běžném vaření v kuchyni se Vám 364 dnů
v roce daří a jeden den Vám hrnek nepozorností spadne.
3. Správné množství surovin – mýdlo vyrobíte z každého
tuku, ale každý tuk potřebuje jiné množství hydroxidu sodného, aby se
z něho stalo mýdlo. Začátečníkům se tedy doporučuje použít již hotový
recept, kde je množství hydroxidu spočítáno odborníkem a praxí již ověřeno.
Všechny suroviny poté velice pečlivě odvažte na přesné digitální váze, aby jich
do výroby vstupovalo správné množství
dané receptem. Nelze mezi sebou zaměňovat tuky, jelikož každý potřebuje to své
množství hydroxidu. Pokud chcete použít jiný tuk, než který je v receptu,
je potřeba množství hydroxidu přepočítat.
4. Správný výběr nádob na výrobu - do jedné nádoby odvažte správné
množství hydroxidu sodného, její materiál není tak důležitý, zde nebude
docházet k reakci. Do druhé nádoby odvažte vodu. Do této nádoby poté
budete sypat hydroxid sodný, proto její výběr je důležitý. Při reakci dochází
k zahřátí směsi až na 90
°C. Použijte spíše hlubší a stabilní nádobu, která se
nesnadno převrátí. Doporučují se keramické a skleněné nádoby, ale máme
zkušenost, že i varné sklo se směsí hydroxidu prasklo při vysoké teplotě. Smalt
může být někdy hydroxidem narušen, plast pokroucen. Jako nejvhodnější materiál
tedy doporučuji nerez. Nádoba může mít
hubičku na nalévání, aby tekutina nestékala mimo. Lépe se Vám bude držet
nádoba s uchem.
velký hrnek vlevo - s rozpuštěnými tuky
hrnek vpravo - s roztokem vody a hydroxidu
hrnek vpředu na odvážení hydroxidu - s digitálním teploměrem
5. Směs se míchá nerezovou lžící. Při této fázi začínají ze
směsi unikat nepříjemné výpary, které nutí ke kašlání. Zároveň mohou působit na
pokožku tak, že svědí a červená. Nenahýbejte se nad nádobu, snažte se částečně
odvrátit obličej. Provádějte tuto činnost venku nebo u otevřeného okna.
6. Při sypání hydroxidu do vody dbejte na to, aby se Vám
žádná kulička nikam nezakutálela. Pokud se tak stane a na místě zůstane, přijme
vlhkost z ovzduší a na předmětu vyžere díru (tkanina) nebo zanechá bílý
flek (dřevěné podlahy, nábytek).
7. Se vzniklým roztokem manipulujte velice opatrně, jelikož
jeho koncentrace je vysoká. Je lepší vyrábět v době, kdy nejsou přítomny
děti. Roztok při chladnutí vypadá jako čistá voda a nezapáchá, dávejte pozor,
aby se z něho nenapilo nějaké zvíře. Při průběžném měření teploty směsi
vždy teploměr odložte do nádoby, ve
které zbytky hydroxidu na teploměru materiál neponičí. Může to být například
nádoba, do které jste hydroxid odvažovali.
8. Nádoba, ve které budete mít připravené tuky, je nejlepší
také nerezová. Do ní budete postupně lít hydroxid sodný za současného míchání
mixérem. V této fázi může dojít k vystříknutí například při
neopatrném použití mixéru.
9. Je samozřejmě lepší mít všechny pomůcky vyhrazené pouze
na výrobu mýdel. Ale kdybyste některé nádoby poté používali v kuchyni,
nemělo by se nic stát. Veškeré nádobí řádně umyjete a pokud by nějaký zbytek
hydroxidu přeci jen někde zůstal, přemění se na sodu, která tělu neublíží.
10. Ochranné rukavice používejte i při mytí pomůcek od
zmýdelněné směsi. V opačném případě hydroxid na ruce působí a porušuje
pokožku.
11. Po 24 hodinách mýdlo vyjměte z nádoby, nakrájejte a
nechte volně rozložené ještě dozrát 4
týdny ve větrané místnosti. Z mýdla se ještě vylučuje hydroxid sodný. Před
použitím mýdla překontrolujte jeho pH pomocí pH papírků. Mýdlo navlhčete
trochou vody, rozetřete, přiložte papírek a jeho zabarvením zjistěte pH, které
by mělo mít hodnotu mezi 7 – 9.
12. Pokud by se někomu podařilo hydroxid spolknout,
doporučuje se podat dětem 1,5 dcl a dospělým 3 dcl vody a ihned zamířit do
nemocnice. Je-li zasaženo oko, proplachujte ho velkým množstvím proudící vody a
vyhledejte lékaře. Popáleniny kůže oplachujte dostatečně dlouho proudem vody.
Dobrý den, dělala jsem domácí mýdlo a dcera si ho Vetrela do očí... Mydlu jsem měřila pH, které je 8, což jsem se dočetla, že je správná hodnota. Má otázka zní, nehrozí žádné poleptání rohovky? Nejprve byl samozrejme rev, umyvala jsem oci vodou, proplachla pak ophtalmoseptonexem. Dcera nejprve oci nemohla otevrit vlivem podrazdeni, ale poté otevřela. Jedno edno zrejme zasazeno vice, protoze trvalo dele nez ho otevrela. Pote ale viděla normálně a nic jí nestipalo. Ve spánku jsem ještě protřelá oči uvařenými hermanekm. Myslíte, že by její rohovka mohla být ohrožena? Zkusila jsem dát trochu do svého oka a štípe to teda neskutečně. Ale zajímá mě, jestli by mohlo takové mýdlo očím ublížit. Mýdlo z obchodu také štípe, ale když se dostane z očí, je vše v pořádku. Moc děkuji za odpověď
OdpovědětVymazatDobrý den, jak náročná je výroba mýdel s ohledem na zápach. Sice jsme zde vyřešili odvětrávání koupelny, kde bych je vyráběla, ale jako stejně mám pořád strach. Zejména když se jedná třeba o hydroxid sodný, což je poměrně slušná žíravina. Nerada bych, aby mě pak manžel našel někde přiotrávenou. :D
OdpovědětVymazat