Přeskočit na hlavní obsah

Jak používat hydroxid sodný při výrobě mýdel



Mnoho nadšenců přírodních mýdel je odrazeno od jejich výroby tím, že se obávají možnosti poleptání hydroxidem sodným. Jaké má hydroxid vlastnosti a jak se nebezpečí můžeme vyhnout?

Základní surovinou při výrobě mýdel je hydroxid sodný. Je to zásaditá sloučenina, která reaguje s použitými oleji (což jsou kyseliny) a vytvoří z nich mýdlo. Veškerý hydroxid se v reakci s tuky přemění na mýdlo, ve výsledném výrobku se při správném postupu výroby již nenachází. Hydroxid se u nás nejčastěji dodává ve formě kuliček v plastových lahvích s bezpečnostním víčkem. Lahev lze otevřít jen po silném stlačení víčka a jeho otočením. Hydroxid je žíravina, což znamená, že při kontaktu s okolními látkami je může zničit nebo poškodit. Pokud si prostudujete následující rady a budete se jimi řídit, máte velkou pravděpodobnost, že vám a vašemu okolí hydroxid neublíží.


1. Před skladováním se ujistěte, že jste lahev správně uzavřeli. Víčko jde otevřít sice velmi těžko, ale raději ji i tak uložte mimo dosah dětí. Při používání hydroxidu buďte vždy velice pozorní a opatrní.

2. Ochranné pomůcky – používejte ochranné brýle, gumové rukavice, pracovní plášť. Gumové rukavice neslouží pouze k ochraně před vystříknutím nebo politím hydroxidem. Zabraňují také kontaktu výparů hydroxidu s pokožkou. Při jejich nepoužití může pokožka svědit, červenat nebo se odlupovat. Se získáním zkušeností tyto pomůcky pravděpodobně časem odstraníte, ikdyž byste je měli používat stále. I při běžném vaření v kuchyni se Vám 364 dnů v roce daří a jeden den Vám hrnek nepozorností spadne.

3. Správné množství surovin – mýdlo vyrobíte z každého tuku, ale každý tuk potřebuje jiné množství hydroxidu sodného, aby se z něho stalo mýdlo. Začátečníkům se tedy doporučuje použít již hotový recept, kde je množství hydroxidu spočítáno odborníkem a praxí již ověřeno. Všechny suroviny poté velice pečlivě odvažte na přesné digitální váze, aby jich do výroby vstupovalo správné  množství dané receptem. Nelze mezi sebou zaměňovat tuky, jelikož každý potřebuje to své množství hydroxidu. Pokud chcete použít jiný tuk, než který je v receptu, je potřeba množství hydroxidu přepočítat.

4. Správný výběr nádob na výrobu - do jedné nádoby odvažte správné množství hydroxidu sodného, její materiál není tak důležitý, zde nebude docházet k reakci. Do druhé nádoby odvažte vodu. Do této nádoby poté budete sypat hydroxid sodný, proto její výběr je důležitý. Při reakci dochází k zahřátí směsi až na 90 °C. Použijte spíše hlubší a stabilní nádobu, která se nesnadno převrátí. Doporučují se keramické a skleněné nádoby, ale máme zkušenost, že i varné sklo se směsí hydroxidu prasklo při vysoké teplotě. Smalt může být někdy hydroxidem narušen, plast pokroucen. Jako nejvhodnější materiál tedy doporučuji nerez. Nádoba může mít  hubičku na nalévání, aby tekutina nestékala mimo. Lépe se Vám bude držet nádoba s uchem. 

 
velký hrnek vlevo - s rozpuštěnými tuky
hrnek vpravo - s roztokem vody a hydroxidu
 hrnek vpředu na odvážení hydroxidu - s digitálním teploměrem

5. Směs se míchá nerezovou lžící. Při této fázi začínají ze směsi unikat nepříjemné výpary, které nutí ke kašlání. Zároveň mohou působit na pokožku tak, že svědí a červená. Nenahýbejte se nad nádobu, snažte se částečně odvrátit obličej. Provádějte tuto činnost venku nebo u otevřeného okna.

6. Při sypání hydroxidu do vody dbejte na to, aby se Vám žádná kulička nikam nezakutálela. Pokud se tak stane a na místě zůstane, přijme vlhkost z ovzduší a na předmětu vyžere díru (tkanina) nebo zanechá bílý flek (dřevěné podlahy, nábytek).

7. Se vzniklým roztokem manipulujte velice opatrně, jelikož jeho koncentrace je vysoká. Je lepší vyrábět v době, kdy nejsou přítomny děti. Roztok při chladnutí vypadá jako čistá voda a nezapáchá, dávejte pozor, aby se z něho nenapilo nějaké zvíře. Při průběžném měření teploty směsi vždy teploměr  odložte do nádoby, ve které zbytky hydroxidu na teploměru materiál neponičí. Může to být například nádoba, do které jste hydroxid odvažovali.

8. Nádoba, ve které budete mít připravené tuky, je nejlepší také nerezová. Do ní budete postupně lít hydroxid sodný za současného míchání mixérem. V této fázi může dojít k vystříknutí například při neopatrném použití mixéru.

9. Je samozřejmě lepší mít všechny pomůcky vyhrazené pouze na výrobu mýdel. Ale kdybyste některé nádoby poté používali v kuchyni, nemělo by se nic stát. Veškeré nádobí řádně umyjete a pokud by nějaký zbytek hydroxidu přeci jen někde zůstal, přemění se na sodu, která tělu neublíží.

10. Ochranné rukavice používejte i při mytí pomůcek od zmýdelněné směsi. V opačném případě hydroxid na ruce působí a porušuje pokožku.

11. Po 24 hodinách mýdlo vyjměte z nádoby, nakrájejte a nechte volně rozložené ještě dozrát  4 týdny ve větrané místnosti. Z mýdla se ještě vylučuje hydroxid sodný. Před použitím mýdla překontrolujte jeho pH pomocí pH papírků. Mýdlo navlhčete trochou vody, rozetřete, přiložte papírek a jeho zabarvením zjistěte pH, které by mělo mít hodnotu mezi 7 – 9.


12. Pokud by se někomu podařilo hydroxid spolknout, doporučuje se podat dětem 1,5 dcl a dospělým 3 dcl vody a ihned zamířit do nemocnice. Je-li zasaženo oko, proplachujte ho velkým množstvím proudící vody a vyhledejte lékaře. Popáleniny kůže oplachujte dostatečně dlouho proudem vody.

Komentáře

  1. Dobrý den, dělala jsem domácí mýdlo a dcera si ho Vetrela do očí... Mydlu jsem měřila pH, které je 8, což jsem se dočetla, že je správná hodnota. Má otázka zní, nehrozí žádné poleptání rohovky? Nejprve byl samozrejme rev, umyvala jsem oci vodou, proplachla pak ophtalmoseptonexem. Dcera nejprve oci nemohla otevrit vlivem podrazdeni, ale poté otevřela. Jedno edno zrejme zasazeno vice, protoze trvalo dele nez ho otevrela. Pote ale viděla normálně a nic jí nestipalo. Ve spánku jsem ještě protřelá oči uvařenými hermanekm. Myslíte, že by její rohovka mohla být ohrožena? Zkusila jsem dát trochu do svého oka a štípe to teda neskutečně. Ale zajímá mě, jestli by mohlo takové mýdlo očím ublížit. Mýdlo z obchodu také štípe, ale když se dostane z očí, je vše v pořádku. Moc děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Výroba mýdla... Aneb expresní návod na to, jak vyrobit domácí mýdlo bez zbytečných chemických pouček

Ten, kdo se rozhodn e sdělit veřejnosti "expresní návod" na výrobu mýdla, si na sebe ušije tak trochu bič... Proč? Předně proto, že zkušeným výrobcem mýdla se člověk nestane přes noc, ale mnohem spíše tak, že po několik měsíců čile experimentuje, zkouší, vaří, míchá a vůbec se všelijak zaobírá mýdly. Nutno dodat, že někdy dokonce i ve svých snech :-)  Přesto buďme projednou odvážní a takovýto, řekněmě rychlokvaškový, návod zveřejněmě. Myslím, že přesně něco podobného začátečníci potřebují - ujistit se, že to zkrátka zvládnou.. Také dobrý a zkušený učitel ihned na své žáky nevychrlí teorii relativity, ale začíná pěkně popořadě - třeba Newtonovými pohybovými zákony. A d ost již úvodu, začněme... 1. Co je to mýdlo? Předně je třeba si uvědomit, co to vlastně takové mýdlo je. Mýdlo je směs organických látek v pevné nebo kapalné podobě, působící jako anionický tenzid. Je to tedy tedy látka, hromadící se ve fázovém rozhraní a snižující povrchové napětí vodnýc

Recept pro tento týden - šumivé bomby do koupele

Koupelové bomby (šumivé tvarované soli do koupele) už u nás téměř "zdomácněly". Proč? Zajistí totiž příjemný a relaxační požitek během koupele. Stačí je vhodit do vody a pozorovat, jak se v podobě mírného perlení pomalu rozpouštějí, čímž se do vody uvolňují oleje, které něžně pohladí vaši pokožku a zároveň jí dodají dostatečné množství výživy a hydratace... Recept: 125 gramů jedlé sody potravinářské 60  gramů kyseliny citronové 60  gramů kukuřičného škrobu (příp. kukuřičné mouky) 2 ½ polévkové lžíce mandlového oleje , alternativou může být téměř jakýkoliv jiný olej , nejlépe za studena lisovaný či rovnou v bio kvalitě 1 polévková lžíce vody (nejlépe destilovaná, nebo vodu převaříme) esenciální olej/e dle vkusu (celkové množství 20 - 25 kapek) přírodní kosmetické barvivo dle vlastního uvážení sprej s lihem (slouží jako desinfekce k postříkání forem) forma (nejlépe silikonová) Postup: Jedlou sodu, kyselinu citronovou a kukuřičný škrob/m

Marius Fabre - více než stoletá tradice pravých marseilleských mýdel...

Marius Fabre je j edna z nejznámějších firem, která dodnes vyrábí pravé marseillské mýdlo. Kořeny této firmy sahají až do roku 1900, kdy muž jménem Marius Fabre založil v Salon de Provence svou firmu na výrobu mýdel. Dnes se stejnou vášní již čtvrtá generace této rodiny pokračuje v tradiční výrobě marseillského mýdla. Co je to však tzv. pravé marseillské mýd lo? Výrobní postup marseillského mýdla a jeho složení byly uzákoněny už v roce 16 8 8 a striktně se dodržují dodnes:   Marseillské mýdlo musí být ze 100 % přírodní, pouze z rostlinných olejů a nesmí obsahovat přidaná barviva, vůně, rozpouštědla či konzervanty. Musí obsahovat 72 % rostlinných olejů, což je také číslo, které je vyznačeno na každé mýdlové kostce.   Marseilleské mýdlo musí být šetrné k životnímu prostředí a 100% biologicky odbouratelné; zároveň nesmí obsahovat fosfáty nebo jiné syntetické látky a rovněž nesmí zatěžovat spodní vody a zatěžovat přírodní prostředí. Výrobní postup: mýdlo musí být vařeno v