Přeskočit na hlavní obsah

Zkušenosti s přírodními šampony


Tuhé šampony a šampuky se staly velice oblíbeným a prodávaným produktem. Mnoho lidí ale o nich ví jen málo nebo nic a nemá s nimi zkušenosti. Proto jsem se rozhodla popsat svoje zkušenosti. 

http://www.mydloteka.cz/mydloteka/eshop/6-1-SAMPONY

Když jsem  začala používat tuhý šampon, byla jsem velice zklamaná. Na vlasech jsem nemohla vytvořit pěnu a když se to alespoň trochu podařilo, tak jsem ji nemohla roztáhnout po celé hlavě, tak jak jsem byla  zvyklá u tekutých šamponů. Musela jsem tedy namydlit hlavu asi na pěti místech, abych šampon rozprostřela alespoň částečně na všechny vlasy. Běžným šamponem jsem byla zvyklá si umýt hlavu dvakrát po sobě (namydlit, opláchnout, namydlit, opláchnout). Když jsem běžným šamponem mydlila poprvé, pěna nebyla tak hustá, podruhé už ano. U tuhých šamponů to bylo obdobné, s tím rozdílem, že poprvé se nevytvořila skoro žádná a podruhé o hodně slabší, než když se myju obyčejným šamponem poprvé.

Když jsem přetrpěla zdlouhavé mytí, byla jsem zvědavá na výsledný vzhled vlasů. Byl odporný. Na některých místech byly vlasy mastné, těžké, měla jsem velice nepříjemný pocit a chtělo se mi je umýt znova. Navíc na hřebenu hned po umytí při rozčesávání ulpívala mastná špína a vlasy nešly vůbec rozčesat. Cuchaly se, tahalo to, bolelo to, až jsem brečela. Později jsem zjistila, že je vlasy potřeba hned po umytí opláchnout octovou vodou. Ředila jsem ocet do kuchyňské jednolitrové odměrky – 100 ml octa a 900 ml vody. Mám vlasy dlouhé a husté, potřebuji tedy větší množství, aby se přeliv dostal na všechny vlasy. Potom jdou vlasy rozčesat velice dobře a na hřebenu neulpívá špína. Jediným záporem po tomto přelivu je, že se vlasy méně vlní a jsou méně nadýchané, než když se přeliv nepoužije. Ale při srovnání s běžným šamponem jsou i tak vlnitější a nadýchanější. Mastné vlasy to však neodstranilo. Tento jev přetrvával i nadále. Zkoušela jsem proto vlasy nemýt jen dvakrát, ale několikrát. Ale výsledek byl stejný. Po 14 dnech jsem to vzdala.

Bylo mi to ale líto, proto jsem hledala řešení. Zkusila jsem tekuté přírodní šampony a byla jsem nadšená. Práce s nimi byla o mnoho lepší, krásně hned vytvořily pěnu, která se výborně rozprostřela po celé hlavě. A vlasy po umytí nebyly mastné. Ani jsem nepotřebovala používat octový oplach. Vlasy se sice méně vlnily, než po tuhém šamponu, ale více, než při použití běžného šamponu, což mi tak nevadilo. Větší nevýhodou oproti tuhému šamponu je vyšší cena.

http://www.mydloteka.cz/mydloteka/eshop/6-1-SAMPONY/314-2-Tekute-sampony

Tekuté šampony jsem používala asi rok a stále jsem přemýšlela, že bych opět zkusila tuhý šampon. Jenže jsem neměla odvahu. Bála jsem se, že se nic nezměnilo. Asi po roce a půl jsem to zkusila. Práce s namydlením se nezměnila, ale o hodně se zlepšila mastnota. Po prvním a druhém umytí byla o mnoho menší než před rokem a půl a pak vymizela úplně. Octový přeliv jsem ale musela používat. Vlasy byly nadýchané, vlnité, ale práce při mydlení mě natolik odrazovala, že jsem se po čase vrátila k tekutým přírodním šamponům a používám je asi 4 roky. Jsem spokojená s jejich používáním i vzhledem vlasů.

Mezi tím jsem ještě vyzkoušela tuhé šampuky. Řadí se do přírodní kosmetiky, ale jejich základní surovina je již částečně chemicky upravena. Na našem blogu o nich máme  samostatný článek. Tekuté přírodní šampony, které nabízíme, mají základní surovinu stejnou jako šampuky, ale jsou pak naředěny vodou. Proto jsou tekuté. Cena tuhých šamponů je nejnižší, šampuků je vyšší a tekutých šamponů je nejvyšší. Šampuky se hůře rozmydlovaly, ale lépe ve srovnání s tuhými šampony. Vlasy po nich nebyly mastné a nemusela jsem používat octový oplach.

http://www.mydloteka.cz/mydloteka/eshop/6-1-SAMPONY/315-2-Sampuky

Nezkoušela jsem žádné přírodní kondicionéry ani séra. Nemyslím, že by je mé vlasy potřebovaly. Když jsem myla tuhými šampony  děti, tam problémy s mastnotou nebyly. Ale hůře šly rozmydlit a musela jsem použít octový oplach.

http://www.mydloteka.cz/mydloteka/eshop/6-1-SAMPONY/316-2-Kondicionery

Komentáře

  1. Skvělý článek. Sama používám už jen tuhé šampóny a neměnila bych.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, poslední dobou máme na Vašem eshopu spoustu věcí vyprodaných. Bude zase doplňovat brzdy zásoby?
    S pozdravem

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Výroba mýdla... Aneb expresní návod na to, jak vyrobit domácí mýdlo bez zbytečných chemických pouček

Ten, kdo se rozhodn e sdělit veřejnosti "expresní návod" na výrobu mýdla, si na sebe ušije tak trochu bič... Proč? Předně proto, že zkušeným výrobcem mýdla se člověk nestane přes noc, ale mnohem spíše tak, že po několik měsíců čile experimentuje, zkouší, vaří, míchá a vůbec se všelijak zaobírá mýdly. Nutno dodat, že někdy dokonce i ve svých snech :-)  Přesto buďme projednou odvážní a takovýto, řekněmě rychlokvaškový, návod zveřejněmě. Myslím, že přesně něco podobného začátečníci potřebují - ujistit se, že to zkrátka zvládnou.. Také dobrý a zkušený učitel ihned na své žáky nevychrlí teorii relativity, ale začíná pěkně popořadě - třeba Newtonovými pohybovými zákony. A d ost již úvodu, začněme... 1. Co je to mýdlo? Předně je třeba si uvědomit, co to vlastně takové mýdlo je. Mýdlo je směs organických látek v pevné nebo kapalné podobě, působící jako anionický tenzid. Je to tedy tedy látka, hromadící se ve fázovém rozhraní a snižující povrchové napětí vodnýc

Recept pro tento týden - šumivé bomby do koupele

Koupelové bomby (šumivé tvarované soli do koupele) už u nás téměř "zdomácněly". Proč? Zajistí totiž příjemný a relaxační požitek během koupele. Stačí je vhodit do vody a pozorovat, jak se v podobě mírného perlení pomalu rozpouštějí, čímž se do vody uvolňují oleje, které něžně pohladí vaši pokožku a zároveň jí dodají dostatečné množství výživy a hydratace... Recept: 125 gramů jedlé sody potravinářské 60  gramů kyseliny citronové 60  gramů kukuřičného škrobu (příp. kukuřičné mouky) 2 ½ polévkové lžíce mandlového oleje , alternativou může být téměř jakýkoliv jiný olej , nejlépe za studena lisovaný či rovnou v bio kvalitě 1 polévková lžíce vody (nejlépe destilovaná, nebo vodu převaříme) esenciální olej/e dle vkusu (celkové množství 20 - 25 kapek) přírodní kosmetické barvivo dle vlastního uvážení sprej s lihem (slouží jako desinfekce k postříkání forem) forma (nejlépe silikonová) Postup: Jedlou sodu, kyselinu citronovou a kukuřičný škrob/m

Marius Fabre - více než stoletá tradice pravých marseilleských mýdel...

Marius Fabre je j edna z nejznámějších firem, která dodnes vyrábí pravé marseillské mýdlo. Kořeny této firmy sahají až do roku 1900, kdy muž jménem Marius Fabre založil v Salon de Provence svou firmu na výrobu mýdel. Dnes se stejnou vášní již čtvrtá generace této rodiny pokračuje v tradiční výrobě marseillského mýdla. Co je to však tzv. pravé marseillské mýd lo? Výrobní postup marseillského mýdla a jeho složení byly uzákoněny už v roce 16 8 8 a striktně se dodržují dodnes:   Marseillské mýdlo musí být ze 100 % přírodní, pouze z rostlinných olejů a nesmí obsahovat přidaná barviva, vůně, rozpouštědla či konzervanty. Musí obsahovat 72 % rostlinných olejů, což je také číslo, které je vyznačeno na každé mýdlové kostce.   Marseilleské mýdlo musí být šetrné k životnímu prostředí a 100% biologicky odbouratelné; zároveň nesmí obsahovat fosfáty nebo jiné syntetické látky a rovněž nesmí zatěžovat spodní vody a zatěžovat přírodní prostředí. Výrobní postup: mýdlo musí být vařeno v