Přeskočit na hlavní obsah

Novinky: Mokřadka - zázračná luční pěna i olej

Poetický název Meadowfoam (v překladu zjednodušeně luční pěna, latinsky Limnathes alba) získala nenápadná kytička proto, že  když se někde rozroste a vykvete, je louka bílými květy načechraná a napěněná, jako by tu právě čerstvě napadl sníh ušlehaný z bílků...

Postupně se jednoletá rostlinka s drobnými kvítky původem z Kalifornie rozšířila i do mírného klimatického pásma Evropy až k nám. Roste na dobře osluněných vlhkých stanovištích s dostatečně propustnou nezabahňující půdou. Její český název souvisí s její vlhkomilností: jmenuje se mokřadka a patří do čeledi voďankovcovitých. Kvete jen od začátku června do poloviny července a z kosmetického hlediska jsou téměř zázrakem její olejovitá semena, z nichž se získává olej s mimořádnými vlastnostmi.


Mokřadkový olej - první na českém trhu!
 
Olej se získává extrakcí ze semínek. Jedná se o nejstabilnější rostlinný olej vůbec, výborně se vstřebává a má výjimečné antioxidační účinky. Pleť přirozeně vyživuje, hydratuje a chrání ji před vnějšími vlivy. Podobně jako jojobový olej posiluje odolnost pleti, jeho výživný a hydratační účinek je však mnohem vyšší. Mastné kyseliny jsou v mokřadkovém oleji spojené méně silnými vazbami, proto se lépe vstřebává a je pokožkou efektivněji využitelný.
 
Obsahuje kyseliny eikosenovou, dokosaenovou a dokosadienovou, které se jinak nacházejí v jojobovém oleji. Narozdíl od jojobového oleje jsou však tyto kyseliny pro organizmus velmi dobře využitelné, jelikož mají extra dlouhé uhlíkové řetězce. V těle se pak účastní metabolizmu prostaglandinů a jsou zároveň silnými antioxidanty..

Jeho použití:
Jemnou masáží vtírejte do pokožky místo pleťového mléka nebo krému. Jako součást zdravé výživy užívejte několik lžiček denně.


Tip: Olej můžete zakoupit zde společně s dalšími novinkami české přírodní aromaterapeutické kosmetiky Nobilis Tilia, která kromě něj v březnu 2013 uvedla na trh také své zrekonstruované pleťové vody, jež díky tomu získaly certifikát pro přírodní kosmetiku (CPK).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Výroba mýdla... Aneb expresní návod na to, jak vyrobit domácí mýdlo bez zbytečných chemických pouček

Ten, kdo se rozhodn e sdělit veřejnosti "expresní návod" na výrobu mýdla, si na sebe ušije tak trochu bič... Proč? Předně proto, že zkušeným výrobcem mýdla se člověk nestane přes noc, ale mnohem spíše tak, že po několik měsíců čile experimentuje, zkouší, vaří, míchá a vůbec se všelijak zaobírá mýdly. Nutno dodat, že někdy dokonce i ve svých snech :-)  Přesto buďme projednou odvážní a takovýto, řekněmě rychlokvaškový, návod zveřejněmě. Myslím, že přesně něco podobného začátečníci potřebují - ujistit se, že to zkrátka zvládnou.. Také dobrý a zkušený učitel ihned na své žáky nevychrlí teorii relativity, ale začíná pěkně popořadě - třeba Newtonovými pohybovými zákony. A d ost již úvodu, začněme... 1. Co je to mýdlo? Předně je třeba si uvědomit, co to vlastně takové mýdlo je. Mýdlo je směs organických látek v pevné nebo kapalné podobě, působící jako anionický tenzid. Je to tedy tedy látka, hromadící se ve fázovém rozhraní a snižující povrchové napětí vodnýc...

Marius Fabre - více než stoletá tradice pravých marseilleských mýdel...

Marius Fabre je j edna z nejznámějších firem, která dodnes vyrábí pravé marseillské mýdlo. Kořeny této firmy sahají až do roku 1900, kdy muž jménem Marius Fabre založil v Salon de Provence svou firmu na výrobu mýdel. Dnes se stejnou vášní již čtvrtá generace této rodiny pokračuje v tradiční výrobě marseillského mýdla. Co je to však tzv. pravé marseillské mýd lo? Výrobní postup marseillského mýdla a jeho složení byly uzákoněny už v roce 16 8 8 a striktně se dodržují dodnes:   Marseillské mýdlo musí být ze 100 % přírodní, pouze z rostlinných olejů a nesmí obsahovat přidaná barviva, vůně, rozpouštědla či konzervanty. Musí obsahovat 72 % rostlinných olejů, což je také číslo, které je vyznačeno na každé mýdlové kostce.   Marseilleské mýdlo musí být šetrné k životnímu prostředí a 100% biologicky odbouratelné; zároveň nesmí obsahovat fosfáty nebo jiné syntetické látky a rovněž nesmí zatěžovat spodní vody a zatěžovat přírodní prostředí. Výrobní postup: mýdlo musí být ...

Ruční mýdlárna - zpověď mýdlařky

Marta Vaníčková je majitelka Ruční mýdlárny. V článku se dozvíte o jejích začátcích, oblíbených produktech nebo o tom, co jí na mýdlaření nebaví ...       Od kdy mýdla vyrábíte? Můj úplně první pokus o mýdlo dopadl katastrofálně. Koupila jsem pár nejlevnějších a nejobyčejnějších mýdel v obchodě a zkusila jsem je v hrnci rozvařit. Nejenže se mýdla vůbec nerozpustila, ale navíc se připálila a strašně zapáchala. Ten pach se pak nedal vyvětrat asi 14 dní. To se psal rok 2003 a mojí dceři byly 2 roky.   Jak jste se k výrobě dostala? Dětská lékařka mi oznámila, že svou dvouletou dceru kvůli atopickému ekzému nemám umývat mýdlem. Jenže malé dítě je stále ušpiněné a jen voda na něj nestačí.  Tenkrát mi naše babička vyprávěla, že si mýdlo doma vařili, a že bylo z tuku. Všichni se s ním myli a nikdy nikdo žádný ekzém neměl. Jak se ale vařilo, si už nevzpomínala. Tak mi nezbylo, než trochu pátrat. Ve vědecké knihovně v Olomouci jse...