Přeskočit na hlavní obsah

Recept pro tento týden - šlehané bambucké máslo

Šlehané bambucké máslo má svou nespornou výhodu v lepší a pohodlnější roztíratelnosti oproti bambuckému máslu v surovém stavu, přičemž si stále zachovává své úžasné hydratační, vyživující a zvláčňující účinky. Nanašíme jej přímo na místa, která chceme mazat. S pleťovým máslem se může nakládat stejně jako s pleťovým krémem...


Recept:

  • 60 % bambuckého másla (nejlépe v bio kvalitě lisovaného za studena)
  • 40 % vhodného oleje - např. meruňkový, avokádový, olivový, mandlový apod.
  • případně váš oblíbený éterický olej


Postup:


Postup je jednoduchý. Bambucké máslo (nejlépe v bio kvalitě) ve vodní lázni ohřejeme na teplotu, při níž se máslo roztopí. Poté jej vyndáme z lázně a za stálého šlehání ručním mixérem přidáváme postupně námi zvolený olej do másla. Po zašlehání můžeme přidat oblíbený éterický olej a opět jej zašlehat. Šlehání trvá tak dlouho, dokud nedosáhneme pokojové teploty a jemně našlehané konzistence másla. Můžeme si případně pomoci vložením směsi do mrazničky (cca na pár minut) a po vyndání opět šlehat. Šlehané bambucké máslo uchováváme při pokojové teplotě - není potřeba žádné konzervace (máslo vydrží minimálně jeden rok). 


Jestliže se neodvažujete sami své vlastní šlehané máslo vyrobit, vyzkoušejte například toto od Zelené Větévky :-)

Komentáře

  1. Dobrý den,to máslo je rafinované,že je tak bílé? Já používám vyhradně nerafinované a to je sytě žluté a navíc se mi nedaří to vyšlehat do tuhé konzistence. Jak to udělat prosím...Jsem už z toho vedle.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Výroba mýdla... Aneb expresní návod na to, jak vyrobit domácí mýdlo bez zbytečných chemických pouček

Ten, kdo se rozhodn e sdělit veřejnosti "expresní návod" na výrobu mýdla, si na sebe ušije tak trochu bič... Proč? Předně proto, že zkušeným výrobcem mýdla se člověk nestane přes noc, ale mnohem spíše tak, že po několik měsíců čile experimentuje, zkouší, vaří, míchá a vůbec se všelijak zaobírá mýdly. Nutno dodat, že někdy dokonce i ve svých snech :-)  Přesto buďme projednou odvážní a takovýto, řekněmě rychlokvaškový, návod zveřejněmě. Myslím, že přesně něco podobného začátečníci potřebují - ujistit se, že to zkrátka zvládnou.. Také dobrý a zkušený učitel ihned na své žáky nevychrlí teorii relativity, ale začíná pěkně popořadě - třeba Newtonovými pohybovými zákony. A d ost již úvodu, začněme... 1. Co je to mýdlo? Předně je třeba si uvědomit, co to vlastně takové mýdlo je. Mýdlo je směs organických látek v pevné nebo kapalné podobě, působící jako anionický tenzid. Je to tedy tedy látka, hromadící se ve fázovém rozhraní a snižující povrchové napětí vodnýc...

Marius Fabre - více než stoletá tradice pravých marseilleských mýdel...

Marius Fabre je j edna z nejznámějších firem, která dodnes vyrábí pravé marseillské mýdlo. Kořeny této firmy sahají až do roku 1900, kdy muž jménem Marius Fabre založil v Salon de Provence svou firmu na výrobu mýdel. Dnes se stejnou vášní již čtvrtá generace této rodiny pokračuje v tradiční výrobě marseillského mýdla. Co je to však tzv. pravé marseillské mýd lo? Výrobní postup marseillského mýdla a jeho složení byly uzákoněny už v roce 16 8 8 a striktně se dodržují dodnes:   Marseillské mýdlo musí být ze 100 % přírodní, pouze z rostlinných olejů a nesmí obsahovat přidaná barviva, vůně, rozpouštědla či konzervanty. Musí obsahovat 72 % rostlinných olejů, což je také číslo, které je vyznačeno na každé mýdlové kostce.   Marseilleské mýdlo musí být šetrné k životnímu prostředí a 100% biologicky odbouratelné; zároveň nesmí obsahovat fosfáty nebo jiné syntetické látky a rovněž nesmí zatěžovat spodní vody a zatěžovat přírodní prostředí. Výrobní postup: mýdlo musí být ...

Ruční mýdlárna - zpověď mýdlařky

Marta Vaníčková je majitelka Ruční mýdlárny. V článku se dozvíte o jejích začátcích, oblíbených produktech nebo o tom, co jí na mýdlaření nebaví ...       Od kdy mýdla vyrábíte? Můj úplně první pokus o mýdlo dopadl katastrofálně. Koupila jsem pár nejlevnějších a nejobyčejnějších mýdel v obchodě a zkusila jsem je v hrnci rozvařit. Nejenže se mýdla vůbec nerozpustila, ale navíc se připálila a strašně zapáchala. Ten pach se pak nedal vyvětrat asi 14 dní. To se psal rok 2003 a mojí dceři byly 2 roky.   Jak jste se k výrobě dostala? Dětská lékařka mi oznámila, že svou dvouletou dceru kvůli atopickému ekzému nemám umývat mýdlem. Jenže malé dítě je stále ušpiněné a jen voda na něj nestačí.  Tenkrát mi naše babička vyprávěla, že si mýdlo doma vařili, a že bylo z tuku. Všichni se s ním myli a nikdy nikdo žádný ekzém neměl. Jak se ale vařilo, si už nevzpomínala. Tak mi nezbylo, než trochu pátrat. Ve vědecké knihovně v Olomouci jse...