úterý 19. února 2013

Recept týdne: Delikátní mrkvová polévka se zázvorem

Jestliže vás již nudí vařit stále dokolečka ty samé polévky a chcete vyzkoušet něco nového a přitom taaak jednoduchého na přípravu, uvařte si skvělou krémovou mrkvovou polévku. Navíc čerstvý zázvor v ní obsažený vás v těchto zimních dnech úžasně zahřeje, dodá energii a posílí imunitu :-)

Pozn.: vhodné pro vegetariány, vegany


Ingredience:

6 velkých mrkví
2 lžíce olivového oleje
1 malá cibule
750 ml zeleninového vývaru
3 cm kousek zázvoru (podle chuti)
šťáva z 1/2 limetky ( příp. pomeranče či citrónu)
sůl, pepř
čerstvé bylinky na ozdobu

 
Postup:

Očištěnou mrkev nakrájíme na kolečka a spolu s nadrobno nakrájenou cibulí jí chvilku restujeme na rozehřátém oleji, až cibule zesklovatí. Poté zalijeme horkým vývarem, přidáme nahrubo nastrouhaný oloupaný zázvor a vaříme asi 15-20 minut, než mrkev změkne. Pozor, nerozváříme ji! Pomocí tyčového mixéru rozmixujeme polévku dohladka. Dochutíme solí, pepřem a šťávou z půlky limetky. Můžeme podávat s čerstvě mletým pepřem, hrubě posekanou zelenou bylinkou a dílkem limety pro případné dochucení. Dobrou chuť! :-)

Pozn.: Polévka je výborná, delikátní a jemně pikantní díky zázvoru. Polévku však ještě lze (pokud nejste vegani) zjemnit kysanou či klasickou smetanou. V případě, že jste vegani, použijte např. smetanu rostlinnou (Provamel apod.).

2 komentáře:

  1. Tuhle polévku znám, je výborná, dělá ji moje mamka vždycky, když k ní přijedu a asi se jí nikdy nepřejím :-))) Lucie

    OdpovědětVymazat
  2. vypadá úžasně, hned ji vyzkouším, moc zajímavý recept díky

    OdpovědětVymazat