Přeskočit na hlavní obsah

Velký seriál o přírodní kosmetice - 1. díl

V posledních letech by se mohlo zdát, že si nás příroda zcela podmanila. Ze všech možných i nemožných koutů a médií se na nás řítí "100% natural", "pure", "bio", "eko" a další jednoduché zaklínací formulky, které mají za úkol nás nalákat ke koupi nejrůznějších kosmetických přípravků či objednání kosmetických procedur. Jenže, jak už to tak bývá, není všechno zlato, co se třpytí a my musíme být i tady více než obezřetní. Ale proč vlastně? Není jedno, co za přípravky používáme - hlavně, že jsme spokojení? Ne tak docela...

Důvodů proč používat přírodní kosmetiku se najde hned několik: je bezpečnější a šetrnější k lidskému zdraví, je dlouhodobě účinnější, podporuje zdraví pokožky a její výroba je šetrná k životnímu prostředí. Ale popořádku...

1. Šetrnost k pokožce

Přírodní kosmetika nesmí obsahovat žádné, ani potencionálně škodlivé látky, natož látky vyrobené syntetickou cestou. Důvod je prostý - naše kůže tvoří částečně propustnou ochrannou vrstvu těla a nepřijme nic, co by jí bylo cizí. Pokud ano, tak většinou všechno končí u závažných či méně závažných alergických reakcí. Možná si nyní říkáte, že nějaká alergie se vás přece netýká, že přece roky používáte osvědčenou značku a zatím jste nadmíru spokojení. Jenže to ještě neznamená, že jednoho dnes se vyše pleť či pokožka nemůže vzbouřit. Ano, vašim maminkám a babičkám se to nikdy nestalo, tady je ovšem na místě otázka, jak často přišla jejich pokožka do styku s chemickými kosmetickými přípravky? Babičky se nejčastěji oplachovaly vodou a když už, tak použily nějaké to sádlo. Maminky péči o pleť a tělo také ještě moc nedaly, nebylo z čeho vybírat, a tak se sem tam v zimě spokojily s Niveou nebo Indulonou - rozhodně však většina z nich o pleť nepečovala nijak pravidelně a pravidelně na sebe nevrstvila tuny nejrůznějších přípravků. Naše generace je jiná - často neodoláme reklamě nebo doporučení kamarádek, a tak se naše koupelny postupně plní nejroztodivnějšími lahvičkami, flaštičkami a zázračnými kelímky. Není tedy divu, že počet alergicky reagujících žen s citlivou pletí neustále stoupá a stoupá... 

2. Šetrnost k životnímu prostředí

Používáním přírodní kosmetiky podporujeme nejen ochranu naší vlastní pleti a pokožky, ale také ochranu životního prostředí. Při výrobě biokosmetických přípravků se totiž používají pouze přirozené zdroje a respektuje se různorodost přírody a její přirozená rovnováha. Svým aktivním přístupem v konečném důsledku podporujeme obnovu kvality vody, vzduchu a půdy. Navíc přírodní kosmetika většinou používá k přírodě šetrné, recyklovatelné obaly. 

3. Respekt ke zvířatům

Pro mnohé z nás je respektování práv zvířat tím nejdůležitějším, co rozhodlo o přechodu k čisté přírodní kosmetice. Přírodní kosmetika totiž netestuje své produkty na zvířatech a nepoužívá suroviny z mrtvých zvířat.

4. Účinnost

Přírodní kosmetika sice neúčinkuje ihned a na počkání, ale zato, pokud se již účinek po čase objeví, naši pokožku jako boomerang nevrací do původního stavu. Klasická kosmetika možná přináší výsledky okamžitě, avšak za cenu používání těch nejagresivnějších a nejkontroverznějších ingrediencí. Chceme pokožku hebkou jako pírko? V tom případě se obrátíme na silikony. Chceme okamžité vypnutí pleti? Ano, i to je možné, ale pouze za cenu toho, že si pokožka na "své pravidelné dávky chemie" zvykne a bez nich "dostává hotový absťák" - pokožka je ochablá a bez známek života...



Jestliže jste dočetli až sem, možná to znamená, že vás nakonec příroda přece jen oslovila. A právě tady je na místě zmínit ještě pár nevýhod, které mnohé přesto od přírodní cesty péče o pokožku nakonec odradí. Jsou jimi:

  1. Pomalejší nástup účinků
  2. Přírodní vůně, které nemusí všem okamžitě vonět a které dlouho na těle nevydrží, jelikož mají přirozenou tendenci "prchat" do éteru (ne nadarmo se jim říká éterické oleje, čili přírodní silice získané z rostlin).
  3. Přírodní kosmetika většinou nevydrží tak dlouho jako chemická, jelikož nepoužívá syntetické konzervanty  

Ani toto vás od nákupu přírodní kosmetiky neodradilo? Výborně, můžete číst dál. Na závěr je třeba si totiž říci, jak mezi tolika přírodními produkty vybírat a které jsou opravdu přírodní a které si na přírodní pouze hrají.

Nejdůležitějším kritériem pro volbu skutečně přírodní kosmetiky je jakýkoliv spolehlivý certifikát. Jestliže je výrobek bez certifikátu a deklaruje svou přírodnost i přesto, většinou se jedná o chytrý marketingový tah výrobce. Bohužel ani v dnešní době není nikde uzákoněno, že slovo "přírodní" mohou na svých výrobcích používat pouze ti, kteří skutečně přírodní produkt prodávají. A tak se často stává, že za přírodní kosmetiku se vydává i taková značka, která ve svých výrobcích používá přírodní ingreience (např. různé výtažky z rostlin) například pouze ze 2 procent, zbytek je pak už jen chemická hmota...

To, že skutečně kupujete přírodu, vám zaručují nejčastěji tyto certifikáty (každý z nich se v pohledu na povolené ingredience v kosmetice malinko liší):


Značka CPK (Certifikovaná Přírodní Kosmetika) je českou obdobou mezinárodní známky Kontrolovaná přírodní kosmetika. Tuto značku zavedla v roce 2007 česká nezisková organizace dohlížející na kontrolu ekologického zemědělství, společnost KEZ o.p.s. (Kontrola Ekologického Zemědělství). Český certifikát pro kosmetiku má dvě úrovně. Certifikát CPK jasně definuje suroviny, které kosmetika může obsahovat a vymezuje je pouze na přírodní a z přírody pocházející zdroje. Určitou nadstavbou je pak značka CPK bio. Jedná se o výrobky s obsahem surovin z ekologického zemědělství, které musí dostát nejen standardům CPK, ale musí být vyrobeny pouze z tzv. bio surovin.


Známka "kontrolovaná přírodní kosmetika" je od roku 2001 registrována mezinárodním institutem Ecocontrol/BDIH. Pokud nese výrobek označení "kontrolovaná přírodní kosmetika" a je označena tímto logem, můžete si být jisti, že splňuje velmi náročná kritéria:
  • Použité přírodní suroviny mohou pocházet pouze z kontrolovaného ekologického zemědělství nebo certifikovaného sběru ve volné přírodě.
  • Sběr surovin musí probíhat šetrným způsobem, aby nedošlo k poškození ani zatížení životního prostředí.
  • Výrobky nesmí obsahovat látky cizí lidskému organismu, např. parafín, vazelínu nebo jiné ropné produkty.
  • Při výrobě této kosmetiky se používají pouze čisté rostlinné oleje.
  • Kosmetika nesmí obsahovat žádné syntetické konzervační, vonné ani barvicí látky.
  • Kosmetika ani požité suroviny nesmí být testovány na zvířatech.
  • Při výrobě nejsou používány suroviny z mrtvých zvířat.
  • Nesmí být požívány suroviny z geneticky upravených rostlin a není povoleno používat radioaktivní záření pro konzervaci výrobků. 

Pokud pochází přírodní kosmetika z francouzsky či anglicky hovořících zemí, můžete na obalu výrobku nalézt logo EcoCert či Soil Association Organic Standard. Obě tyto známky potvrzují, že produkty obsahují suroviny z kontrolovaného ekologického zemědělství a, na rozdíl od známky BDIH, informují o skutečném podílu těchto surovin ve výrobku. Původně pouze certifikační a kontrolní orgán pro ekologické zemědělství EcoCert patří dnes mezi největší certifikační společnost pro organické kosmetické výrobky. Od roku 2002 nabízí dva certifikáty - „Ecocert ECO“ pro produkty, jejichž obsah je z 95 % přírodního původu, 5 % všech a 50 % rostlinných složek ekologického původu. Přísnější „EcoCert BIO“označuje výrobky, které pochází z 95 % z přírodních surovin a 10 % všech a 95 % rostlinných složek ve výrobku je bio původu. Procentuální podíl složek z ekologického zemědělství je uváděn na obalu. 

Známka kvality „NaTrue „ se zrodila v roce 2008. Za cíl si klade především přesněji a transparentněji informovat konečné spotřebitele o složení přírodní kosmetiky. Známku NaTrue uděluje nezávislá nezisková organizace. Známka umožňuje orientaci ve složení přípravků i úplným laikům. Nyní již lehce rozpoznáte kvalitní produkty! NaTrue rozlišuje 3 úrovně přírodní kosmetiky: 100% Přírodní kosmetika, 100% přírodní kosmetika s podílem bio ingrediencí, bio kosmetika.
 
NaTrue certifikát První stupeň certifikace označuje 100% přírodní produkt. Produkt nesmí obsahovat žádné chemické látky. Tento stupeň nahrazuje běžně používanou známku BDIH.
NaTrue certifikát Druhý stupeň označuje produkty vysoké kvality, které musí obsahovat minimálně 70% bio ingrediencí.
NaTrue certifikát Třetí stupeň označuje produkty nejvyšší kvality, produkt musí obsahovat minimálně 95% bio grediencí.

Listina ingrediencí

Každý přípravek certifikovaný známkou „NaTrue“ musí být vyroben výhradně ze 100% přírodních ingrediencí. 100% přírodní ingredience jsou přesně definovány a musí spadat do těchto kategorií látek: Voda (nepočítá se mezi bio ingredience), přírodní látky, části přírodních látek, látky přírodně identické

Definice látek


Přírodní látky jsou rostlinné, minerální nebo živočišné substance, které nejsou chemicky upravené.
Části přírodních látek (výtažky apod.) jsou látky získané jednoduchým chemickým procesem z přírodních substancí. Jsou povoleny v případě, že není dostupná přírodní substance, jako alternativa pro danou funkci v produktu.
Přírodně identické látky jsou látky získané chemickým procesem, je možné je získávat pouze z přírodních látek, pokud není jiná alternativa. Často jsou to anorganické pigmenty a látky pro konzervaci přípravků.


Další doplňkové certifikáty:


Kromě již zmíněných certifikátů existuje jednotné mezinárodní kritérium, zohledňující (ne)testování na zvířatech. Jedná se o HCS (Humane Cosmetics Standard), který vznikl v roce 1998 díky koalici organizací na ochranu zvířat z Evropy a Severní Ameriky. Certifikát udělují jednotlivé organizace, sdružené v Evropě pod hlavičkou Evropské koalice za ukončení pokusů na zvířatech ( ECEAE). Českou republiku zde nově zastupuje nevládní organizace Svoboda zvířat, která prozatím poskytuje informace k tématu a udělení certifikátu může zprostředkovat. Firmy označené certifikátem HCS nesmějí pokusy na zvířatech samy provádět ani je zadávat jako zakázku jiným subjektům. 

Zajímavá je také ochranná známka Vegan, udělovaná britskou neziskovou organizací Vegan Society. Logo se zelenou slunečnicí označuje výrobky zcela bez živočišných produktů (nesmí se používat např. ani kozí syrovátka, včelí vosk apod.).

Britská Soil Association Certification Limited (certifikace kosmetických výrobků od roku 2002) zaručuje v případě přírodní kosmetiky minimálně 70% podíl organických složek ekologického původu (i zde je konkrétní procento na každém výrobku ještě uvedeno); pro výrobky označené pouze slovem "organic" a logem je pak závazné minimum 95%.

Stále větší oblibu si u spotřebitelů v EU nalézá také přírodní kosmetika zohledňující při výrobě vedle ekologického i sociální rozměr. Tzv. etická kosmetika zahrnuje výrobky, jejichž produkce a distribuce probíhá v souladu s lidskými právy, bez využívání a vykořisťování osob, s ohledem na welfare a ochranu životního prostředí. Nejčastěji bývá tato kosmetika spojována s mezinárodní značkou Fair Trade. Výroba probíhá v souladu s pravidly spravedlivého obchodu - suroviny pochází z rozvojových zemí, jejich výkup probíhá dle zásad trvale udržitelného rozvoje, s garancí výkupních cen s přiměřeným ziskem. Běžná bývá dlouhodobá podpora místních komunitních aktivit či zaměstnávání znevýhodněných sociálních skupin.


Tak a na dnešní díl by to již stačilo. Příště si řekneme něco více o syntetických konzervantech a budeme hledat alternativní přírodní či alespoň méně škodlivé cesty... 

V případě jakýchkoliv doplňujících informací a různých dalších sdělení či upřesnění pište komentáře pod tento článek :-)



Komentáře

  1. Dobry den, diky za prinosny clanek. Chtela jsem se zeptat, mam pred sebou prirodni kosmetiku ze site drogerii, ma na sobe znacku natrue, ale jiz tam neni uveden zadny stupen. je to bezne nebo tu neni neco v poradku? Diky Sarka

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Výroba mýdla... Aneb expresní návod na to, jak vyrobit domácí mýdlo bez zbytečných chemických pouček

Ten, kdo se rozhodn e sdělit veřejnosti "expresní návod" na výrobu mýdla, si na sebe ušije tak trochu bič... Proč? Předně proto, že zkušeným výrobcem mýdla se člověk nestane přes noc, ale mnohem spíše tak, že po několik měsíců čile experimentuje, zkouší, vaří, míchá a vůbec se všelijak zaobírá mýdly. Nutno dodat, že někdy dokonce i ve svých snech :-)  Přesto buďme projednou odvážní a takovýto, řekněmě rychlokvaškový, návod zveřejněmě. Myslím, že přesně něco podobného začátečníci potřebují - ujistit se, že to zkrátka zvládnou.. Také dobrý a zkušený učitel ihned na své žáky nevychrlí teorii relativity, ale začíná pěkně popořadě - třeba Newtonovými pohybovými zákony. A d ost již úvodu, začněme... 1. Co je to mýdlo? Předně je třeba si uvědomit, co to vlastně takové mýdlo je. Mýdlo je směs organických látek v pevné nebo kapalné podobě, působící jako anionický tenzid. Je to tedy tedy látka, hromadící se ve fázovém rozhraní a snižující povrchové napětí vodnýc

Recept pro tento týden - šumivé bomby do koupele

Koupelové bomby (šumivé tvarované soli do koupele) už u nás téměř "zdomácněly". Proč? Zajistí totiž příjemný a relaxační požitek během koupele. Stačí je vhodit do vody a pozorovat, jak se v podobě mírného perlení pomalu rozpouštějí, čímž se do vody uvolňují oleje, které něžně pohladí vaši pokožku a zároveň jí dodají dostatečné množství výživy a hydratace... Recept: 125 gramů jedlé sody potravinářské 60  gramů kyseliny citronové 60  gramů kukuřičného škrobu (příp. kukuřičné mouky) 2 ½ polévkové lžíce mandlového oleje , alternativou může být téměř jakýkoliv jiný olej , nejlépe za studena lisovaný či rovnou v bio kvalitě 1 polévková lžíce vody (nejlépe destilovaná, nebo vodu převaříme) esenciální olej/e dle vkusu (celkové množství 20 - 25 kapek) přírodní kosmetické barvivo dle vlastního uvážení sprej s lihem (slouží jako desinfekce k postříkání forem) forma (nejlépe silikonová) Postup: Jedlou sodu, kyselinu citronovou a kukuřičný škrob/m

Marius Fabre - více než stoletá tradice pravých marseilleských mýdel...

Marius Fabre je j edna z nejznámějších firem, která dodnes vyrábí pravé marseillské mýdlo. Kořeny této firmy sahají až do roku 1900, kdy muž jménem Marius Fabre založil v Salon de Provence svou firmu na výrobu mýdel. Dnes se stejnou vášní již čtvrtá generace této rodiny pokračuje v tradiční výrobě marseillského mýdla. Co je to však tzv. pravé marseillské mýd lo? Výrobní postup marseillského mýdla a jeho složení byly uzákoněny už v roce 16 8 8 a striktně se dodržují dodnes:   Marseillské mýdlo musí být ze 100 % přírodní, pouze z rostlinných olejů a nesmí obsahovat přidaná barviva, vůně, rozpouštědla či konzervanty. Musí obsahovat 72 % rostlinných olejů, což je také číslo, které je vyznačeno na každé mýdlové kostce.   Marseilleské mýdlo musí být šetrné k životnímu prostředí a 100% biologicky odbouratelné; zároveň nesmí obsahovat fosfáty nebo jiné syntetické látky a rovněž nesmí zatěžovat spodní vody a zatěžovat přírodní prostředí. Výrobní postup: mýdlo musí být vařeno v